Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΣ ΠΑΝΩΡΑΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΣΤΟΝ ΕΟΤ
Η άλλη πρόταση για τον ΕΟΤ

- Με το νόμο 2636 που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, "έσπασε" τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) στα δύο, δημιουργώντας μία ανώνυμη εταιρία για τη διαχείριση της περιουσίας του και μία για το Φεστιβάλ. Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα ΠΔ με το οποίο ο ΕΟΤ, από ΝΠΔΔ μετατρέπεται σε ΑΕ. Τι συνέπειες θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στην τουριστική πολιτική που ασκούσε μέχρι σήμερα ο ΕΟΤ;

- Η σύσταση ανώνυμης εταιρίας, τόσο με το νόμο 2636 όσο και με το ΠΔ που προβλέπει ΕΟΤ ΑΕ, είναι βήματα προς την παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εκτελώντας πιστά τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης "στρώνει το τραπέζι" για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Τα εδέσματα": καζίνο, ξενοδοχεία, μαρίνες, πλαζ, εκτάσεις, αλλά και κερδοφόρες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ασκούσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, όπως η διαφήμιση, εκτέλεση μεγάλων έργων, έργων τουριστικής υποδομής κλπ. Φοβούμαστε ότι οι συνέπειες για την τουριστική οικονομία, την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα σαν τη "βαριά βιομηχανία της χώρας", θα είναι αρνητικότατες, αφού μια χούφτα μονοπώλια θα αποφασίζουν το αν, πόσο και πώς θα αναπτύσσεται ο τουρισμός στη χώρα μας. Παράλληλα, στις συμπληγάδες των κανόνων της "ελεύθερης" αγοράς θα εξαφανιστούν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικής πολιτικής όπως κοινωνικός τουρισμός, θεραπευτικός τουρισμός κλπ. Θα γίνει άπιαστο για τα λαϊκά στρώματα το όνειρο των διακοπών.

- Εκτός από τις συνέπειες για την ίδια την τουριστική πολιτική της χώρας τι συνέπειες θα έχουν στους εργαζόμενους του ΕΟΤ οι εξαγγελθείσες ρυθμίσεις;

- Η πολιτική αυτή των ιδιωτικοποιήσεων εμπεριέχει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι 500 έως 600 περίπου οργανικές θέσεις του σημερινού ΝΠΔΔ του ΕΟΤ συρρικνώνονται στις 106, στην υπό σύσταση Γραμματεία Τουρισμού. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο. Οι υποσχέσεις για μετατάξεις σε άλλους φορείς του δημοσίου ή στην υπό σύσταση ΑΕ δεν ξεγελούν κανέναν, αφού η ίδια πολιτική της συρρίκνωσης του δημοσίου εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα και δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμούς. Τέλος, υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι το επικουρικό μας ταμείο δέχεται τη χαριστική βολή, αφού γίνεται δυσμενέστερος ο συσχετισμός εργαζόμενων - συνταξιούχων.

- Τι αντιπροτείνετε στα παραπάνω σχέδια της κυβέρνησης;

- Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά μόνο μία. Αυτή του αγώνα, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που ξεπουλάει τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει το μέλλον της χώρας και γυρίζει τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα. Η μόνη πρόταση, η μόνη λύση είναι να αποσύρει η υπουργός Ανάπτυξης τα ΠΔ, να καταργηθεί ο νόμος 2636, που προβλέπει τη σύσταση των δύο συγκεκριμένων ΑΕ, να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιουσίας του ΕΟΤ, να εφαρμοστούν μέτρα για την ανάπτυξη του τουρισμού, προς όφελος των εργαζόμενων και της εθνικής οικονομίας.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ