Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Τα πάντα στο βωμό του τζόγου!

Ρύθμιση - σκάνδαλο για τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της παραπέρα διεύρυνσης του κερδοσκοπικού τζόγου στην αγορά ομολόγων, της ενίσχυσης της κερδοφορίας των εταιριών "αμοιβαίων κεφαλαίων", την παροχή διευκολύνσεων - σκάνδαλο προς τις ασφαλιστικές εταιρίες και την καθιέρωση του θεσμού των "μελλοντικών συμβολαίων", ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, παρουσιάζοντας, όπως είπε τα αποτελέσματα συνεργασίας που είχε η κυβέρνηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις και προφανώς στα πλαίσια της ολοκληρωτικής παράδοσης της αγοράς Ομολόγων στις "δυνάμεις της αγοράς":

  • Μετατρέπονται, μετά από απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών, τα ομόλογα του δημοσίου κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν οι εταιρίες στην κατοχή τους, σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Το δημόσιο αγόρασε τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου των Ασφαλιστικών Εταιριών, σε πολύ ικανοποιητικά για τις τελευταίες επίπεδα, γεγονός που συνιστά "πριμοδότηση" του δημοσίου προς τις ασφαλιστικές εταιρίες. Με τη διαδικασία αυτή προβλέπεται να αντικατασταθούν ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου με σταθερού επιτοκίου, ύψους 600 δισ. δραχμών.
  • Προωθείται η σταδιακή προσαρμογή των τίτλων που έχουν στο Ενεργητικό τους οι εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις ισχύουσες τιμές αγοράς. Αυτό απλά σημαίνει ότι η αποτίμηση του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων δε θα γίνεται με βάση τις ονομαστικές τιμές των ομολόγων, αλλά με βάση τις τιμές που θα διαμορφώνονται στη δευτερογενή αγορά. Κατά την κυβέρνηση "αυτό θα ενισχύσει τη ζήτηση των τίτλων από πλευράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων καθώς θα επωφελούνται από την ανοδική πορεία των τιμών".
  • Από 1/1/99 τα αμοιβαία κεφαλαία της κατηγορίας "Διαθεσίμων" θα συνυπολογίζουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου στα προϊόντα της χρηματαγοράς, θα αντιμετωπίζονται δηλαδή όπως και οι μετοχές. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια "Διαθεσίμων" μπορούν να έχουν στη σύνθεσή τους και μετοχές μέχρι 10%. Με τον συνυπολογισμό και των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου στην κατηγορία αυτή, ωθεί τις εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε αντικατάσταση των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Αυτό ωφελεί μακροπρόθεσμα τις Εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου μεσοπρόθεσμα μειώνονται λόγω της μείωσης του πληθωρισμού. Αντίθετα η κατοχή ομολόγων σταθερού επιτοκίου τους εγγυάται μακροχρόνιες σταθερές αποδόσεις.
Συμβόλαια τζόγου!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών μέχρι το τέλος του α εξαμήνου του 1999, θα εισαχθεί ο θεσμός των "Προθεσμιακών Συμβολαίων" (Futures contract) με βάση τα ομόλογα. Πρόκειται για την αποθέωση της κερδοσκοπίας, στην οποία επιδίδονται κατά κύριο λόγο τα περιβόητα Hedge Funds (τα κερδοσκοπικά κεφάλαια). Τα συμβόλαια αυτά έχουν τη λογική του τζόγου καθώς ο "παίκτης" στοιχηματίζει αν σε ένα μελλοντικό διάστημα η τιμή του ομολόγου αυξηθεί ή μειωθεί. Μια αντίστοιχη τέτοια πράξη με βάση όμως την εξέλιξη της τιμής του δείκτη του χρηματιστηρίου του Τόκιο, πριν από μερικά μόλις χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει η ιστορική αγγλική τράπεζα Barrigk.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες ο κατακλυσμός της ελληνικής αγοράς από ξένα κεφάλαια. Στη χθεσινή δημοπρασία ομολόγων έγιναν προσφορές ύψους 2,3 τρισ. δραχμών! Το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε προσφορές 444 δισ. δραχμών, ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ