Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Δογματικά υπέρ της "απελευθέρωσης"

Φορολογικές ελαφρύνσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στο 16ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έθιξαν με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, ειδικά για τις επαγγελματικές μισθώσεις οι ιδιοκτήτες - μέλη της ΠΟΜΙΔΑ εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στην όποια τροποποίηση του νόμου περί "απελευθέρωσης", η οποία θα ισοδυναμεί με αύξηση των μισθωμάτων για αποζημίωση και αύξηση της ελάχιστης διάρκειας της μίσθωσης.

Στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας προτείνουν:

  • Να καθοριστεί γενικό αφορολόγητο τουλάχιστον 2.000.000 δρχ.
  • Να καθοριστούν τρεις φορολογικοί συντελεστές: 10% για τα επόμενα 5 εκατ. δρχ., 20% για τα επόμενα 5 εκατ. και 30% για υπερβάλλον εισόδημα.
  • Να καθοριστούν αφορολόγητα ποσοστά από μισθώματα για την απόσβεση της αξίας κτισμάτων και κάλυψη των εξόδων συντήρησης 25% από κατοικίες και διατηρητέα κτίρια και 15% από επαγγελματικά ακίνητα.
  • Να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα ολόκληρο το ποσό των μισθωμάτων που αποτελούν υποχρεωτική από το κράτος αποζημίωση της "άυλης εμπορικής αξίας", καθώς και οι υποχρεωτικές αποζημιώσεις λόγω ιδιόχρησης και ανοικοδόμησης.
  • Να καταργηθεί ο συνυπολογισμός του εμβαδού της επαγγελματικής στέγης ως στοιχεία των αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών, ο οποίος ανάγκασε πολλούς ενοικιαστές να εγκαταλείψουν μεγάλου εμβαδού ακίνητα και να μεταστεγαστούν σε μικρότερα.
  • Μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ζητούν να θεσπιστεί αφορολόγητο 30 εκατ. δρχ. στη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, στις γονικές παροχές να αυξηθεί στα 50 εκατ. δρχ. το όριο μέχρι το οποίο καταβάλλεται το 50% του φόρου. Για το φόρο μεταβίβασης ζητούν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 2%-3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ