Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρακαλούν τους Αμερικανούς για ... επενδύσεις

Είναι προς το συμφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το στίγμα των ομιλιών που έκανε στις ΗΠΑ η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους του αμερικανικού και πολυεθνικού κεφαλαίου

Δημόσια πρόσκληση στο αμερικανικό κεφάλαιο να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα στα ενεργειακά δίκτυα, στα μεγάλα έργα παραγωγής ενέργειας, σε έργα υποδομής στη βιομηχανία και στον τουρισμό - με την επισήμανση ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα συμφέρουν - έκανε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,μιλώντας χτες στη λέσχη του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Μανχάταν, κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν της το "Φόρεϊν Πόλισι Ασοσιέισιον". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι θέσεις που διατύπωσε η Βάσω Παπανδρέου - που πραγματοποιεί από την περασμένη βδομάδα 7ήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ - και στις επαφές που είχε προχτές στη Νέα Υόρκη με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, εκπροσώπους πολυεθνικών, καθώς και στις συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αποσπώντας από ομογενειακή εφημερίδα τον τίτλο "η πρέσβειρα των επενδύσεων"!

Η υπουργός επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, ότι η οικονομία της Ελλάδας - που βρίσκεται στο κατώφλι της ΟΝΕ - έχει προσαρμοστεί στους θεσμικούς κανόνες λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, ιδιαίτερα στην πολιτική ανταγωνισμού, στην πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων και στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Μεταφράζοντας μάλιστα τιςπολιτικές επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων, που θεωρούν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ "εθνικό στόχο", υποστήριξε ότι το 90% και πλέον των Ελλήνων προσβλέπουν στην ένταξη και πως σ' αυτό συμφωνούν όλα (!)τα ελληνικά κόμματα.

Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του αμερικανικού και πολυεθνικού κεφαλαίου για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, η Βάσω Παπανδρέου έκανε λόγο για "τις πάμπολλες προκλητικές ευκαιρίες", που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα στους Αμερικανούς και τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Οπως δήλωσε η ίδια, "στόχος ακριβώς των επαφών μου εδώ είναι να παρουσιάσω στους Αμερικανούς αξιωματούχους κι επιχειρηματίες, τις ποικίλες επενδυτικές ευκαιρίες, που υπάρχουν στη χώρα μας".

Στα πλαίσια αυτά:

  • Κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται - ενεργοποιώντας μέσω Ελλάδας τις επενδυτικές τους δυνατότητες - στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Αφού παρατήρησε πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να ενδιαφέρονται για την ειρήνη στην περιοχή, πρόσθεσε με νόημα πως είναι και... καθήκον τους (σ. σ. των ΗΠΑ και των Αμερικανών) να επενδύσουν στην περιοχή αυτή, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας.
  • Ανέλυσε τις απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, "τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας απέναντι σ' όλους τους ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο".
  • Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και στα κίνητρα που δίνονται για την ενίσχυση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας στις χώρες της Βαλκανικής, για να σημειώσει στη συνέχεια πως όλα αυτά είναι ανοίγματα που εξυπηρετούν τελικά και τα συμφέροντα και την επιθυμία των ΗΠΑ για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
  • Μιλώντας για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενσωματώσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικονομία, η υπουργός έκανε... αυτοκριτική, λέγοντας ότι "σ' αυτό τον τομέα δεν έχουμε προχωρήσει όσο θα επιθυμούσαμε".
  • Κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν σε έργα υποδομής, στα ενεργειακά δίκτυα, στα μεγάλα έργα παραγωγής ενέργειας, σε έργα υποδομής, στον τουρισμό, στη βιομηχανία.
  • Αναφέρθηκε στις τουριστικές επιχειρήσεις του δημοσίου που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Δεν παρέλειψε μάλιστα να μιλήσει για πολλά "ατού" της Ελλάδας (αρχαιολογική, πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά, φυσικές ομορφιές, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και η ελληνική κουζίνα και ο ελληνικός τρόπος ζωής), για να προσθέσει ότι η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός παρουσιάζει υψηλό δείκτη προτίμησης στις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές αγορές του κόσμου.

Αποτιμώντας η ίδια τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε διαπίστωσε "έντονο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών, ή ανθρώπων που επηρεάζουν ή διαμορφώνουν το κλίμα για οικονομικές κι επενδυτικές δραστηριότητες. Κι αυτό επειδή βλέπουν τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής, έχουν πειστεί για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ κι από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα παίζει αποφασιστικό ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ