Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από σήμερα AGROTICA

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 31 του Γενάρη η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση, η 15η AGROTICA, θα λειτουργεί στους χώρους της ΔΕΘ, με μειωμένο τον αριθμό εκθετών, δεδομένου ότι μέσα στο 1999 αποσπάται ο κλάδος της κτηνοτροφίας και δημιουργεί τη δική του έκθεση τη ZOOTECHNIA που θα πραγματοποιηθεί από 23 - 26 του Σεπτέμβρη.

Το βήμα της φετινής AGROTICA αναμένεται να αξιοποιηθεί από υπηρεσιακούς, τραπεζικούς, κυβερνητικούς και συνεταιριστικούς παράγοντες τόσο για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ, αλλά και να ενημερωθούν οι αγρότες για τις "προοπτικές" που δημιουργούν τα νέα διεθνή δεδομένα για τη γεωργία της χώρας μας. Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 του Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο, αντικείμενο του οποίου θα είναι οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι, αλλά και οι προοπτικές που δημιουργούν τα νέα διεθνή δεδομένα για τη γεωργία της χώρας μας, με αφορμή τις αναμενόμενες ραγδαίες εξελίξεις στην ελληνική αγροτική οικονομία εξαιτίας της GATT, της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου, καθώς και της ΟΝΕ.

Μια πρώτη παράμετρος των επιπτώσεων της πολιτικής της ΕΕ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, δόθηκε μέσα από στοιχεία που παρουσιάζουν αβέβαιο το μέλλον για τον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου εισαγωγέων - αντιπροσώπων μηχανημάτων, υπήρξε ραγδαία πτώση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 1998 (20% σε σχέση με το 1997) και με δεδομένο πως το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων Βελτίωσης από την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων μετά τη διακοπή στο τέλος του 1999 των εν λόγω προγραμμάτων. Ενδεχόμενη διέξοδος των επιχειρήσεων εισαγωγής αλλά και κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, είναι οι αγρότες της Βαλκανικής. Ομως αν και η ζήτηση είναι μεγάλη, δε συνοδεύεται και με την αντίστοιχη αγοραστική ικανότητα, οπότε περιορίζονται ιδιαίτερα οι πωλήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το μέλλον της υπερχρεωμένης ΑΓΝΟ, τόσο η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και ο υποδιοικητής της ΑΤΕ, επιδιώκουν συναντήσεις με εργαζόμενους και παραγωγούς προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική των προτάσεων που κατέθεσαν. Πάντως, μέχρι στιγμής, τόσο η πρόταση της ΑΤΕ για μετατροπή της ΑΓΝΟ σε Συνεταιριστική ΑΕ όσο και η πρόταση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ για διάλυση του δευτεροβάθμιου Συνεταιρισμού και σύσταση πρωτοβάθμιου που θα αναλάβει και τη διαχείριση της επιχείρησης, κρίνονται αόριστες, δεδομένου ότι δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα που αφορούν στο πώς θα υλοποιηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ