Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τον κλάδο της γουνοποιίας

Το πρόβλημα των γουνεργατών και γουνοποιών του Νομού Καστοριάς, που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων τριάντα ετών, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να πάρουν μέτρα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός εθνικού οργανισμού για τη γούνα, που θα διαμορφώνει τη συνολική πολιτική στον κλάδο αυτό, καθώς και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Σε απόγνωση βρίσκονται οι γουνεργάτες του Νομού Καστοριάς, οι οποίοι προχώρησαν πρόσφατα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να παρθούν μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση που μαστίζει τον κλάδο.

Με την πολιτική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ άφησαν την ανάπτυξη της γούνας να εξελίσσεται σε μια άναρχη και αδιέξοδη πορεία. Δεν πάρθηκαν μέτρα για φτηνή πρώτη ύλη, κύρια για τους μικρογουνοποιούς, οι οποίοι είναι το 85 - 90% των συνολικά απασχολούμενων στη γουνοποιία. Ο τομέας της εμπορίας και οι νέες αγορές δεν αναπτύχθηκαν σχεδιασμένα και σε όφελος του κλάδου ολόκληρου. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτούργησε σκανδαλωδώς υπέρ των μεγαλογουνοποιών και ληστρικά κατά των μικρογουνοποιών.

Το αποτέλεσμα είναι ένας τόσο σημαντικός εξαγωγικός, συναλλαγματοφόρος κλάδος να διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων. Χιλιάδες γουνεργάτες άνεργοι, όσοι εργάζονται αμείβονται με 5.000 δρχ. μεροκάματο και οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι. Οι μικρογουνοποιοί οδηγήθηκαν στο φασόν και εργάζονται για να κερδίσουν ελάχιστοι μεγαλογουνοποιοί. Π.χ., Παπαγεωργίου, Βλαχάκης.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει (βιοτεχνικά πάρκα, επιδόματα ανεργίας κλπ.) διαιωνίζει και οξύνει το πρόβλημα.

Η λύση βρίσκεται στη δημιουργία εθνικού οργανισμού για τη γούνα, που θα διαμορφώνει τη συνολική πολιτική για τη γούνα. Και άμεσα μέτρα είναι: Χαμηλότοκα δάνεια, κύρια για τους μικρογουνοποιούς. Να γίνουν ρυθμίσεις χρεών, κύρια για τους μικρομεσαίους γουνοποιούς και να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο του τρόπου αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων. Να παρθούν μέτρα για την εισαγωγή φτηνής πρώτης ύλης, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί εάν προτίθενται να πάρουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κλάδο της γουνοποιίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ