Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ερχεται καταιγίδα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σκάνδαλα... αθανάτων. Ο Σάμαρανκ στο επίκεντρο του κυκλώνα

Ηταν να μη σπάσει το απόστημα. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι "αθάνατοι" πωλούσαν την ψήφο τους, είναι αλυσιδωτές. Ο Χ. Α. Σάμαρανκ, ο άνθρωπος που ξεδιάντροπα άνοιξε τις πύλες του ολυμπιακού κινήματος στην εμπορευματοποίηση και τα συμφέροντα, προσπαθεί πλέον να διασώσει τη θεσούλα του. Τα επικριτικά σχόλια και οι αποκαλύψεις που δημοσιεύονται καθημερινά στον Τύπο όλου του κόσμου, παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας κι οι αξιωματούχοι της Λοζάνης φοβούνται τα χειρότερα. "Πυροβολείστε τον πατριάρχη του Ολυμπισμού" είναι ο τίτλος σχολίου των "Νιου Γιορκ Τάιμς". "Η ΔΟΕ είναι μια μη δημοκρατική μυστικοπαθής ομοσπονδία. Τα μέλη της δεν είναι αντιπρόσωποι από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της. Παράλληλα ασχολείται με το μάρκετινγκ και την πώληση των Ολυμπιακών Αγώνων", σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, ζητώντας έμμεσα την παραίτηση του προέδρου της ΔΟΕ.

"Ορισμένοι δημοσιογράφοι έχασαν το μέτρο τους" ήταν η απάντηση του Χ. Α. Σάμαρανκ από τη Λοζάνη. "Είμαι ένας απλός άνθρωπος. Ναι έχω μια σουίτα σε ξενοδοχείο, όμως δεν είναι προεδρική και κοστίζει μόνο 300 ελβετικά φράγκα (60.000 δρχ.)" υπογράμμισε. Οσο για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη θέση του; "Να φύγω όταν το πλοίο βρίσκεται σε καταιγίδα; Δεν είναι του χαρακτήρα μου", τόνισε.

Στο μεταξύ η καταγγελία ότι διάφοροι μεσάζοντες λειτουργούσαν για λογαριασμό "αθανάτων", επιβεβαιώνεται από διάφορες πλευρές, βάζοντας στο "παιχνίδι" και την Ολυμπιάδα του 2004. "Με πλησίασαν κάποιοι μεσολαβητές, οι οποίοι μου υπέδειξαν ορισμένες κινήσεις με τις οποίες θα μπορούσα να επηρεάσω την ψηφοφορία υπέρ του Κέιπ Τάουν", αποκάλυψε χτες ο Νοτιοαφρικανός Κρις Μπολ. Κάτι ανάλογο, αλλά πιο διακριτικά, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιταλίας, Μάριο Πεσκάντε. "Μας είπαν κι εμάς να κανονίσουμε υποτροφίες για μέλη της ΔΟΕ, όμως αρνηθήκαμε" υποστήριξε. Ο δήμαρχος της Ρώμης, Φρ. Ρουτσέλι, πιο επιθετικός, ζητάει, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, την επανάληψη της ψηφοφορίας για την Ολυμπιάδα του 2004. "Η νίκη της Αθήνας ήταν καθαρή" απάντησε ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Λ. Νικολάου.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει χτες κι η Τζούντιθ Ντεμπά, μέλος της τοπικής Βουλής του Βερολίνου. Οπως κατήγγειλε, "η επιτροπή διεκδίκησης του Βερολίνου για την Ολυμπιάδα του 2000, δωροδόκησε 56 αθανάτους με περίπου 20 εκατ. δρχ. τον καθένα". "Η πόλη μας έμεινε πιστή στους κανόνες της ΔΟΕ", απάντησε ο κυβερνήτης της περιοχής Μ. Αντρ. Μπουτζ, όμως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ηδη το Μάντσεστερ, που διεκδίκησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και το Κεμπέκ, που ηττήθηκε από το Σολτ Λέικ Σίτι για τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002, συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο να οδηγήσουν τη ΔΟΕ στα πολιτικά δικαστήρια με την κατηγορία ότι οι ψηφοφορίες δεν ήταν έντιμες, διεκδικώντας ως αποζημίωση, τουλάχιστον τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν. "Οι λίγες ψήφοι (2), που χρειάστηκαν για την επιλογή του Σίδνεϊ στη νίκη επί του Πεκίνου, κόστισαν στους Αυστραλούς 70.000 δολάρια, ενώ "αθάνατος" ζήτησε να του καλύψουν τα έξοδα αισθητικής εγχείρησης για να ψηφίσει Σολτ Λέικ Σίτι", καταγγέλλει σε άρθρο του στην εφημερίδα του Λονδίνου "Ιβνιγκ Στάντερ" ο Τζον Γκάμερ, μέλος της επιτροπής διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2000 για το Μάντσεστερ, προτείνοντας παράλληλα οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα και οι χειμερινοί σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν ο Χ. Α. Σάμαρανκ είναι καλός καπετάνιος, ή εάν οι "καρχαρίες" που όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε, είναι αποφασισμένοι να τον κατασπαράξουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ