Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με ωριμότητα απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Με ανοιχτή επιστολή, οι μαθητές καλούν το υπουργείο να εγκαταλείψει τις εμμονές και να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποχωρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο. "Ζητάμε, τονίζουν, να χτίσουμε κάτι καλύτερο"

"Τώρα πια τίποτα δεν είναι όπως πριν!". Μετά από τρεις μήνες σκληρού αγώνα κόντρα στην τρομοκρατία, οι μαθητές κατάφεραν να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο της μεταρρύθμισης. Η "βιτρίνα" γκρεμίστηκε και φάνηκε η αντιεκπαιδευτική ουσία των μέτρων, οι μαθητές έσπασαν την τρομοκρατία μέσα και έξω από τα σχολεία και, τέλος, η Παιδεία έγινε υπόθεση όλου του λαού, ο οποίος συντόνισε τα βήματα και δεν έλειψε από τους αγώνες των μαθητών. "Για τρεις μήνες, οι νόμοι της κυβέρνησης για την Παιδεία έχουν μείνει στα χαρτιά", τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας στο ανοιχτό γράμμα του, με αποδέκτες όλη την ελληνική κοινωνία, την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

"Συνεχίζουμε το δύσκολο και σκληρό αγώνα μας", τονίζουν οι μαθητές, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι για το δίκαιο των αιτημάτων τους και απέδειξαν αυτούς τους τρεις μήνες αγώνα ότι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργείου, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών, αλλά και της κοινής γνώμης είναι αντίθετοι με την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης. "Είμαστε πεισμένοι ότι οι νέοι νόμοι χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τους όρους της μόρφωσής μας",λένε οι μαθητές και αγωνίζονται για την κατάργησή τους. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν υπερασπίζουν την Παιδεία του χτες. Διεκδικούν μια άλλη Παιδεία, σύγχρονη - δημόσια και δωρεάν για όλους, που να δίνει ουσιαστικές γνώσεις και εφόδια για τη ζωή.

Σε αυτά τα αιτήματα, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους, οι μαθητές αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με αλαζονεία. Ο υπουργός Παιδείας επέλεξε να συζητήσει με επιλεγμένους μαθητές, "στήνοντας" διάλογο - φιέστα, που και αυτός σύντομα αποκαλύφτηκε, ενώ μέχρι τώρα αρνείται συνάντηση με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, το οποίο είναι καταξιωμένο στις συνειδήσεις χιλιάδων μαθητών που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματά του, σαν γνήσιου και συλλογικού εκφραστή του μαθητικού κινήματος στην Αθήνα, το έχουν δεχτεί ο Πρόεδρος της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα, ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ.

"Πιστεύουμε ότι τελικά οι νόμοι της κυβέρνησης θα καταργηθούν από την ενωμένη και συντονισμένη δράση του λαού, που κάνει δική του υπόθεση τη μόρφωση της νεολαίας",τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στάση του υπουργείου Παιδείας, που επιμένει αδιάλλακτα στις θέσεις του, όταν υπάρχουν εκατοντάδες σχολεία σε κατάληψη, γίνονται μπλόκα και διαδηλώσεις, με οργισμένους μαθητές από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. "Δεν είναι δυνατόν η αλαζονεία της κυβέρνησης να ξεπερνά κάθε όριο ανευθυνότητας, απέναντι σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους",τονίζουν οι μαθητές.

"Θέλουμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο"

Οι μαθητές καλούν τον υπουργό Παιδείας να εγκαταλείψει τις "εμμονές" και τα "πείσματα" και να κάνει ουσιαστικό διάλογο και με τους μαθητές, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι αγωνίζονται για την κατάργηση των νόμων της μεταρρύθμισης, με θέσεις, προτάσεις, αιτήματα, που αναβαθμίζουν τη μόρφωση της νεολαίας. "Δεν γκρεμίζουμε, απλά, ζητάμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο, Γι' αυτό ζητάμε, επιτέλους, να μας ακούσει ο υπουργός, να συναντηθεί μαζί μας, να διαπραγματευτεί, χωρίς εμμονές, έξω από τη λογική "δεν υποχωρώ, αλλά συζητώ μόνο την εφαρμογή του νόμου". Δικιά του είναι η λογική "όλα ή τίποτα"",τονίζει το Συντονιστικό και καλεί την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις, "ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη για το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου για την Παιδεία. Να συζητήσει τη διεύρυνση της γενικής μόρφωσης, για όλη τη νεολαία, με ενιαίο 12χρονο σχολείο μέχρι τα 18 της χρόνια. Να πάψει πλέον ο εξαναγκασμός μας να κάνουμε επιλογή ζωής στα 14 μας χρόνια. Να απαλλάξει το Λύκειο από το βραχνά των πανελλαδικών εξετάσεων, να το αποσυνδέσει από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ. Να παγώσει, τουλάχιστον, ο νόμος και τα εξεταστικά μέτρα".

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές καλούν σε ακόμα πιο ενεργητική αλληλεγγύη, όλο το λαό, "στον αγώνα για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δημιουργική ζωή". Οι ίδιοι συνεχίζουν αγωνιστικά, έχοντας ήδη κλείσει το επόμενο ραντεβού τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 5 Φλεβάρη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ