Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
"Σπέρνουν" νέα αγωνιστικά μπλόκα

Επί ποδός από αύριο η αγροτιά και τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, έτοιμα να πιάσουν άσφαλτο, αν η κυβέρνηση δε δώσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα επιβίωσης

Ανεβαίνει από αύριο το αγωνιστικό θερμόμετρο στον κάμπο της Θεσσαλίας. Με βάση το πρόγραμμα της ΠΑΣΕ και τις αγωνιστικές αποφάσεις που πάρθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη μεγάλη αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας, τα τρακτέρ βγαίνουν από αύριο το πρωί στις πλατείες των χωριών σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Στις 8 του Φλεβάρη, αν η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι τότε συγκεκριμένες, ουσιαστικές και πειστικές απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών, τα τρακτέρ λύνουν τα χειρόφρενα και βάζουν μπρος για τις Εθνικές οδούς, όπου θα "σπείρουν" νέα αγωνιστικά μπλόκα.

Η βδομάδα αυτή προβλέπεται να έχει στο θεσσαλικό κάμπο ποικιλόμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες: Τοπικά συλλαλητήρια και επαναλαμβανόμενοι συμβολικοί αποκλεισμοί επαρχιακών δρόμων, "περιοδείες" από "φάλαγγες τρακτέρ" στα χωριά, συσσίτια και γλέντια με χορούς στις πλατείες, καθώς και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, θα γίνουν πολλές ενημερωτικές συγκεντρώσεις και συζητήσεις στα γραφεία αγροτικών συλλόγων, σε καφενεία και πλατείες. Στο πλαίσιο αυτό ήδη από το πρωί της περασμένης Πέμπτης ξεκίνησε νέος κύκλος περιοδειών στα χωριά από κλιμάκια των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών και των Αγροτικών Συλλόγων, για να ενημερώσουν τους αγρότες και να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις. Οι περιοδείες αυτές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όλες τις επόμενες μέρες που ακολουθούν. "Να "οργώσουμε" τα χωριά μέχρι και το πρωί της 8ης του Φλεβάρη" ήταν το σύνθημα των παρευρισκόμενων στη μαζικότατη σύσκεψη στον Παλαμά. Ολα αυτά θα οργανωθούν και θα γίνουν πιο συγκεκριμένα κατά νομό από τις αποφάσεις των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών σε συνεργασία πάντα με την ΠΑΣΕ.

Στους νομούς της Θεσσαλίας, με πρώτο το Νομό Καρδίτσας, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν δυναμικά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΟΝΕ και των επιταγών της "Ατζέντας 2000". Δηλώνουν επίσης πως θα προχωρήσουν σε γενικό "μπλακ άουτ" των εθνικών οδών, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να τους κοροϊδέψει και παραπλανήσει με κάποια ημίμετρα και υποσχέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η στερεότυπη φράση πολλών αγροτών της Καρδίτσας προς το "Ρ" την περασμένη Τετάρτη στον Παλαμά:"Θα τρίβουν τα μάτια τους όλοι από τη συμμετοχή που θα υπάρχει στα μπλόκα".Για να προσθέσουν: "Η κατάσταση εδώ δεν πάει άλλο, όποιον αγρότη και να ρωτήσεις, δεν έχει μια στην τσέπη".

Είναι φανερό λοιπόν ότι οι όποιες "κορόνες" κοροϊδίας, που θα "τυλίξουν" την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, δεν πρόκειται να περάσουν και να ξεγελάσουν κανένα, αφού θα "σκοντάψουν" στην ίδια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες στο πετσί τους. Τα χρέη και το κόστος παραγωγής ανεβαίνουν και οι τιμές στα προϊόντα (βαμβάκι, σιτάρι, καπνά κ. ά. ) πέφτουν. Κι οι αγρότες της Θεσσαλίας γνωρίζουν πλέον ότι το κακό δε θα σταματήσει εδώ. Αυτό φαίνεται και από τις νέες καταστροφικές προτάσεις της"Ατζέντας 2000" και τις επικείμενες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Για παράδειγμα, για το βαμβάκι που αποτελεί βασική καλλιέργεια της Θεσσαλίας, αλλά και πολλών ακόμα περιοχών της χώρας, τα επιτελεία των Βρυξελλών ετοιμάζουν νέα καταστροφική ρύθμιση, για να δίνεται η επιδότηση ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει μείωση της υπάρχουσας επιδότησης τουλάχιστον κατά το 1/3 και περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, σε τέτοιο σημείο που θα τους οδηγήσει στο μαζικό ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Είναι λοιπόν φανερό ότι για τους μικρομεσαίους αγρότες δε μένει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα και την αντίσταση στις αντιαγροτικές μεθοδεύσεις των Βρυξελλών και της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ