Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δημιουργία εντυπώσεων με στόχο την παραπλάνηση

Αντί για λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, η κυβέρνηση σχεδιάζει επιμελώς την κοροϊδία και την παραπλάνησή τους. Αυτό φάνηκε και από τη στάση του υπουργού την περασμένη Δευτέρα στη συνάντηση με την ΠΑΣΕ, όπου δεν έβγαλε άχνα για ικανοποίηση των αιτημάτων που του τέθηκαν και είπε ότι θα απαντήσει... γραπτώς μέχρι τις 6 του Φλεβάρη. Την επόμενη μέρα (Τρίτη 26/1), έγινε συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Γεωργίας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν κυρίως τρόποι αντιμετώπισης και καταστολής των κινητοποιήσεων των αγροτών και όχι επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων. Για τους τύπους, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, ότι στις 5 του Φλεβάρη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ασχοληθεί... με το αγροτικό ζήτημα.

Ομως, οι προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας, από τις επιλεγμένες "διαρροές" στον αστικό Τύπο για δήθεν ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, όσον αφορά τα χρέη και το κόστος παραγωγής, με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και την παραπλάνηση των αγροτών. Επίσης, φάνηκαν και από τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας στην έκθεση AGROTIKA '99, την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε κυρίως λόγος για αναβάθμιση της λειτουργίας του Αγροτικού Συμβουλίου Πολιτικής - που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στους αγρότες και την επίλυση των προβλημάτων τους - και για την υποτιθέμενη επίσης αναβάθμιση της λειτουργίας του υπουργείου Γεωργίας, στη βάση βέβαια των απαιτήσεων των εμπόρων - βιομηχάνων και των εντολών της ΕΕ.

Μοιράζουν φούμαρα

Μέσα στη βδομάδα που πέρασε οι αγρότες "πληροφορήθηκαν" ότι επίκειται "γενναία" ρύθμιση των χρεών, η οποία όμως πρόκειται να είναι άλλη μια τραπεζική τοκογλυφική ρύθμιση σε ατομικό επίπεδο. Δηλαδή, μια ψευτορύθμιση (σαν κι αυτές που κάνουν σε όλους τους πελάτες τους οι τράπεζες), που δε θα λύνει το πρόβλημα και δε θα αφορά το σύνολο των υπερχρεωμένων αγροτών, ενώ επιπλέον θα απέχει πολύ από το αίτημα για δίκαια και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών. Χρεών που σε τελική ανάλυση δημιούργησαν η αντιαγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ και τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η υποτιθέμενη ρύθμιση που "μαγειρεύει" η κυβέρνηση θα αφορά μερικές χιλιάδες αγρότες και τα χρέη που θα ρυθμιστούν δε θα ξεπερνούν τα 170 - 200 δισ. δραχμές.Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι αγρότες θα πρέπει να δεχτούν να δώσουν μια μεγάλη προκαταβολή για να μπουν στη ρύθμιση και να πληρώσουν στη συνέχεια μεγάλες δόσεις, για να μειωθεί το επιτόκιο. Ομως, ποιος μικρομεσαίος αγρότης έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε μια τέτοια ρύθμιση;

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά χρέη των αγροτοκτηνοτρόφων φτάνουν τα 2,3 τρισ. δραχμές,από τα οποία το 1,2 τρισ. δραχμές είναι ληξιπρόθεσμα.

Επίσης, οι αγρότες "έμαθαν" μέσω του αστικού Τύπου ότι θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 56%.Το σενάριο αυτό ακουγόταν πέρσι, κάθε τρεις και λίγο, αλλά η κυβέρνηση δεν το έκανε πραγματικότητα. Το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει κατιτίς το προηγούμενο φθινόπωρο τους συντελεστές επιστροφής - κοροϊδία από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και οι αγρότες, από το αστείο ποσό των 11.500 δραχμών που έπαιρναν ως επιστροφή για κάθε 1 εκατ. δραχμές τζίρο, θα παίρνουν στο εξής άλλες 3.500 δραχμές! Και όπως τονίζουν σχετικά παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, ακόμα και αν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο μισό, πάλι δε λύνεται κανένα πρόβλημα, αφού η συμμετοχή του πετρελαίου στο κόστος της αγροτικής παραγωγής είναι ελάχιστη. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα αφορά όλους τους αγρότες ή μόνο τα θερμοκήπια, ξηραντήρια και ανεμομείκτες, όπως άλλωστε είχε προτείνει σχετικά ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας.

Εκτός αυτών, την περασμένη Πέμπτη έσκασαν "μύτη" και νέες πληροφορίες για δήθεν μείωση των τιμών στα φυτοφάρμακα κατά 12% και "πάγωμα" των τιμών στα λιπάσματα. Οπως έγινε σχετικά γνωστό, αυτό δε θα γίνει μέσα από αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά μέσα από "συμφωνίες κυρίων", όπως φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου. Κι αν κρίνει κανείς από τις προηγούμενες "συμφωνίες κυρίων" της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών, όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, τότε αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά το μέγεθος της κοροϊδίας σε βάρος των αγροτών. Γιατί οι έμποροι και βιομήχανοι δε "θυσιάζουν" εθελοντικά το κέρδος τους για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών. Αν ανακοινωθεί τελικά κάτι τέτοιο, θα είναι σκέτη απάτη. Οι αγρότες, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν τις τιμές των εφοδίων και το κόστος παραγωγής να εκτοξεύονται στα ύψη, θα εξακολουθήσουν να τα βλέπουν να πηγαίνουν ακόμα ψηλότερα. Από την άλλη, οι έμποροι και βιομήχανοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης, θα συνεχίσουν να δίνουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ετσι, οι αγρότες θα συνεχίσουν να βγαίνουν διπλά χαμένοι και οι έμποροι βιομήχανοι διπλά κερδισμένοι.

"Συγχορδία" εμπαιγμού

Μπροστά στο νέο αγωνιστικό ξεσηκωμό των αγροτών, ΝΔ, ΣΥΝ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σπεύδουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να "ενισχύσουν" την κυβέρνηση στο έργο της αποτροπής μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων.

Η ΝΔ υποτίθεται ότι "πιέζει" για την επίλυση των αιτημάτων των αγροτών και από την άλλη "απαγορεύει" στους αγρότες να απαιτήσουν δυναμικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ και υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης "αποκηρύσσουν" μόνο τα μπλόκα και στηρίζουν παθιασμένα τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις των Βρυξελλών, για μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Θιασώτης και υποστηρικτής της πολιτικής της ΕΕ και της ΟΝΕ είναι και ο ΣΥΝ και, στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρός του έσπευσε την περασμένη βδομάδα να συναντήσει τον υπουργό Γεωργίας και να τείνει "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση με τα ζητήματα που έθεσε προς συζήτηση. Επίσης, την περασμένη Τρίτη, 47 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή για τα χρέη των αγροτών για λόγους εντυπώσεων. Γιατί όλοι αυτοί οι βουλευτές μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταψήφισαν στις 4/2/98 τροπολογία του ΚΚΕ που πρότεινε δίκαιη και αποτελεσματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ