Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απάνθρωπες πολιτικές διώξεις

Υπερώριμος είναι ο καιρός, να τεθεί ένα οριστικό τέρμα στις απάνθρωπες πολιτικές διώξεις ενάντια σε κρατικά και στρατιωτικά στελέχη της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Η απαίτηση αυτή, η οποία προβάλλεται τόσο από τη δημοκρατική κοινή γνώμη, όσο και από πολιτικά κόμματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, προωθείται όλο και πιο επιτακτικά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα μετά την 27 του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν από τις ομοσπονδιακές κοινοβουλευτικές εκλογές προήλθε ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Πάντως, μέχρι στιγμής, η νέα κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα πραχτικό μέτρο, προκειμένου να δοθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο αναμφισβήτητα θυμίζει ζοφερές μέρες του ψυχρού πολέμου. Ετσι, λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατά την άποψη έγκυρων πολιτικών παρατηρητών της χώρας, συνεχίζει την ίδια πολιτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, οχτώ χρόνια τώρα, μετά την προσάρτηση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στη Δυτική Γερμανία, διαπιστώνεται ότι το χάσμα γίνεται όλο και πιο βαθύ. Ενα χάσμα που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τις προκλητικές δικαστικές διώξεις ενάντια σε πολίτες του πρώην σοσιαλιστικού γερμανικού κράτους, αλλά πρώτα και κύρια από τη δραματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι στα πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια, που έχουν προέλθει από τη ΓΛΔ με τα εκατομμύρια των ανέργων και την έλλειψη κάποιας αισιόδοξης προοπτικής κυρίως για τη νεολαία.

Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από την προκλητική περιφρόνηση των σημερινών κυβερνώντων απέναντι στο υψηλά ειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό του πρώην σοσιαλιστικού γερμανικού κράτους, από τη συνεχιζόμενη περιθωριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, καθώς και από τις πολιτικές διώξεις ενάντια σε κρατικά και στρατιωτικά στελέχη, τα οποία όπως είναι γνωστό, δρούσαν εντελώς νόμιμα στα πλαίσια ενός κράτους αναγνωρισμένου από τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται δηλαδή για συνοριακούς στρατιώτες, αξιωματικούς του πρώην Εθνικού Λαϊκού Στρατού, για διάσημους νομικούς, γιατρούς, προπονητές και αθλητικούς επιστήμονες.

Με άλλα λόγια, εδώ πρόκειται όχι μόνο για παραβιάσεις κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της ίδιας της Συμφωνίας για την ένωση των δύο γερμανικών κρατών. Εδώ και οχτώ χρόνια, χιλιάδες πολίτες σύρθηκαν και σύρονται στα δικαστήρια, ενάντια στους οποίους έχουν εκδοθεί σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων. Μεταξύ αυτών, έχουν καταδικαστεί ακόμα και γνωστοί αγωνιστές της αντίστασης κατά του χιτλερικού φασισμού.

Το κυνήγι αυτό των μαγισσών όχι μόνο δε βρίσκει ακόμα κανένα τέλος, αλλά, αντίθετα, οι δικαστικές διώξεις και οι μηνύσεις συνεχίζονται... Και θα πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί το γεγονός ότι πολλοί από τους πολιτικά διωκόμενους βρίσκονται στις φυλακές, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να έχουν περιέλθει σε δραματική οικονομική και κοινωνική θέση...

Ν. Η - Η


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ