Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μεγαλύτερη "ασφυξία" στις πληρωμές

Με το ...στανιό θα γίνονται στο εξής οι εκταμιεύσεις, ακόμα και για προγραμματισμένες δαπάνες

"Ασφυκτικό" πλαίσιο στις μηνιάτικες πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων φορέων, επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, υλοποιώντας την κυβερνητική απόφαση για δραστική συρρίκνωση όλων των κρατικών δαπανών. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο "Οριο πληρωμών - Προγραμματισμός, καταγραφή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού", που απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς όλους τους φορείς του δημοσίου.

Με την παραπάνω εγκύκλιο - που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ" - αναθεωρείται προς το αυστηρότερο ο τρόπος προσδιορισμού του ορίου πληρωμών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα ποσά των πιστώσεων που εγκρίνει κάθε μήνα για κάθε υπουργείο.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα και με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Δημοσίου Λογιστικού, το όριο πληρωμών καταρτίζεται ανά μήνα, με βάση τα στοιχεία και τις προτάσεις που στέλνουν οι διάφοροι φορείς. Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, στόχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ο προγραμματισμός αυτός να γίνεται σταδιακά και για μικρότερα χρονικά διαστήματα (15ήμερος, εβδομαδιαίος και, τέλος, ημερήσιος).

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τα μηνιαία ποσά που προτείνονταν μέχρι σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία και ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του εκάστοτε έτους, περικόπτονταν από την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου, ανάλογα με τις εκάστοτε ταμειακές ανάγκες του κράτους. Το καθεστώς αυτό από φέτος γίνεται ακόμη πιο αυστηρό. Η υποχρέωση υποβολής προτάσεων για την έγκριση πιστώσεων θα αφορά στο εξής, ακόμα και τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορίες και Δημόσια Ταμεία) για ποσά που αφορούν επιστροφές φόρων, αλλά και ορισμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η εκ των υστέρων εξασφάλιση συμπληρωματικού ορίου πληρωμών "θα είναι στο μέλλον πολύ δυσκολότερη από ό,τι μέχρι σήμερα και όχι πάντα εφικτή"! Συμπληρωματικές εγκρίσεις του ορίου πληρωμών θα παρέχονται μόνο ύστερα από την υποβολή εκ μέρους των ενδιαφερόμενων ειδικής πρότασης προς την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου πλήρως και ειδικά αιτιολογημένης. Επίσης θα πρέπει στο εξής οι σχετικές προτάσεις όλων των υπηρεσιών να βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο το αργότερο μέχρι την 25η μέρα του μήνα που προηγείται αυτού για τον οποίο γίνεται η πρόβλεψη. Στην αντίθετη περίπτωση, η παρεχόμενη έγκριση θα περιορίζεται στο 1/4 της έγκρισης που παρασχέθηκε στον ίδιο φορέα στον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Σε σχέση με τα παραπάνω, τονίζεται ακόμη ότι η συγκέντρωση στοιχείων από τους διάφορους φορείς που εμπλέκονται στις πληρωμές δαπανών του προϋπολογισμού θα αποτελούν επιπλέον ..."κριτήρια ενδεχόμενων διορθώσεων της δημοσιονομικής πολιτικής, ενόψει και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα σύγκλισης".

Ετσι, στο εξής όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να συμπληρώνουν, προκειμένου να εγκριθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, ένα νέο έντυπο σε μηνιαία βάση αφ' ενός των προτάσεών τους για την κατάρτιση του ορίου πληρωμών και αφ' ετέρου των σχετικών μηνιαίων απολογιστικών στοιχείων. Για πρώτη φορά, το έντυπο με τις προβλέψεις θα πρέπει να συμπληρώνεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αθήνας, Πειραιά, Ανατ. Αττικής, Αχαϊας, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης.

Με την ίδια εγκύκλιο, τίθεται όριο πληρωμών και στις επιστροφές εισπραχθέντων φόρων και δασμών από τις ΔΟΥ κατ' αρχήν και στη συνέχεια και από τα τελωνεία.Ειδικά σε ό,τι αφορά την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών και τις ΔΟΥ, με την εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:

  • Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να παρέχει εγκρίσεις στις ΔΟΥ για επιστροφές φόρων μέχρι του ποσού των 2 δισ. δρχ. για κάθε μήνα από 1 - 2 - 1997. Για ενδεχόμενες μεγαλύτερες ανάγκες, θα πρέπει να απαιτείται με έγγραφο συμπληρωματική έγκριση για το υπερβάλλον ποσό.
  • Εξάλλου, από 1 - 2 - 1997 οι παρακάτω ΔΟΥ μπορούν να εκταμιεύουν για επιστροφές φόρων κλπ. μέχρι τα εξής κατά ποσά:

- ΦΑΒΕ Αθηνών μέχρι 5 δισ. δρχ. κατά μήνα.

- ΦΑΕΕ Αθηνών μέχρι 3 δισ. δρχ. κατά μήνα.

- ΦΑΕΕ Θεσ/νίκης μέχρι 2 δισ. δρχ. κατά μήνα.

- ΦΑΕΕ Πειραιά μέχρι 1 δισ. δρχ. κατά μήνα.

B. M.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ