Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Επισπεύδονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Επισπεύδονται οι διαδικασίες από πλευράς κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου κρατικού ομίλου πετρελαιοειδών. Ο δρόμος, για την είσοδο των ιδιωτών στα κέρδη της ΔΕΠ, άνοιξε με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη διάθεσησε ιδιώτες του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής εταιρίας του Ομίλου Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) μέσω Χρηματιστηρίου. Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΠ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανεύρεση συμβούλου - ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει όλη την προετοιμασία για την εισαγωγή του ομίλου στο Χρηματιστήριο, που θα σημάνει και την απαρχή της ιδιωτικοποίησης μιας ακόμη κερδοφόρας επιχείρησης με τεράστια στρατηγική σημασία για τη χώρα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ανεύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου, που δημοσιεύτηκε στον "Τύπο της Κυριακής", στο έργο του συμβούλου ο οποίος θα επιλεγεί συγκαταλέγεται και μελέτη για την οργανωτική και διοικητική αναδιάρθρωση του Ομίλου, ενώ ο ίδιος θα αναλάβει και τη διαχείριση της αναδοχής της έκδοσης των μετοχών. Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΠ, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μετοχοποίηση θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του έτους και αυτό, γιατί η υφιστάμενη διάρθρωση του Ομίλου είναι τέτοια που απαιτεί αλλαγές, οι οποίες θα είναι χρονοβόρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις θυγατρικές του Ομίλου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών, με τα υψηλότερα μερίδια αγοράς από ανταγωνιστικές εταιρίες του κλάδου, μέχρι και στο χώρο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και το φυσικό αέριο εξαιρείται από τη μετοχοποίηση μόνο η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), που συστήθηκε για να αναλάβει ειδικά την εισαγωγή του ρώσικου και αλγερινού φυσικού αερίου στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι για τον διαγωνισμό επιλογής συμβούλου θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ ορίζεται ότι δικαίωμα έχουν όσοι διαθέτουν παρόμοια εμπειρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ