Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Μοναδικός στόχος το ξεπούλημα

Η κυβέρνηση, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να πουλήσει την Τράπεζα χωρίς ν' απαιτήσει ελάχιστο τίμημα

Αποφασισμένη να ξεπουλήσει όσο - όσο την Τράπεζα Κρήτης εμφανίζεται η κυβέρνηση, στα πλαίσια των γενικότερων προθέσεών της για απαλλαγή του δημοσίου από όλες τις θεωρούμενες μικρές τράπεζες. Στα πλαίσια αυτά καιμετά την αποτυχία του πρώτου σχετικού διαγωνισμού, οι αρμόδιοι επεξεργάζονται ήδη διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να προκηρυχτεί διαγωνισμός χωρίς να προσδιοριστεί ελάχιστο τίμημα πώλησης.

Η εισήγηση, που ουσιαστικά προβλέπει την άρνηση της κυβέρνησης να απαιτήσει ελάχιστο τίμημα για την εκποίηση της Τράπεζας, έγινε από την πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Λ. Παπαδήμο και αναμένεται να κοινοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την πληρωμή προκαταβολής εκ μέρους του επίδοξου αγοραστή ποσού ίσου με 20% - 33% της προσφοράς του και την εξόφληση σε πέντε χρόνια. Εάν και εφόσον η συγκεκριμένη πρόταση υιοθετηθεί από την κυβέρνηση - κάτι που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι πιθανό - είναι φανερό ότι η Τράπεζα Κρήτης ουσιαστικά θα παραχωρηθεί σε κάποιο μνηστήρα στα πλαίσια γενικότερων κυβερνητικών σχεδιασμών για ξαναμοίρασμα της πίτας στο χώρο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα που γεννιούνται, με την ανοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στην Τράπεζα Κρήτης και το αποτέλεσμα των οποίων το πληρώνει σε σκληρό νόμισμα ο ελληνικός λαός.

Αρκεί να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση, αφού έβαλε πέρυσι από τα χρήματα των φορολογουμένων "ζεστό χρήμα" 38 δισ. δρχ. για να δημιουργήσει και στη συνέχεια να μοσχοπουλήσει την - υποτίθεται - "καθαρή" Τράπεζα Κρήτης, τώρα θα είναι ευχαριστημένη σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών στελεχών αν αποσπάσει τίμημα... 30 δισ. δρχ. Αυτό, επειδή, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, η διαχειριστική πολιτική που ακολουθήθηκε και μετά την περίοδο Κοσκωτά, είχε σαν συνέπεια το σύνολο των επισφαλειών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών να ανέρχεται σήμερα σε 44,2 δισ. δρχ., επί συνόλου χορηγήσεων - όπως αυτές θα εμφανιστούν στον ισολογισμό - 182,3 δισ. δρχ. Οπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη της Τράπεζας, από τα 44,2 δισ. δρχ. δεν αναμένεται να εισπραχθούν περισσότερα από 10 δισ. δρχ., συνέπεια της κακοδιαχείρισης της περιόδου επιτροπείας (1988 - 1996) και της εξ αυτής προκαλούμενης μετατροπής της τράπεζας σε όργανο εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και ρουσφετολογικών "αναγκών" των εκάστοτε προνομιούχων που είχαν ή μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ταμεία της Τράπεζας Κρήτης.

Εννοείται, ότι με τις συνθήκες αυτές δεν υπήρξε - και δεν ήταν άλλωστε δυνατό να υπάρξει - ομαλή ανάπτυξη των εργασιών όπως συμβαίνει στις άλλες τράπεζες, πόσο μάλλον εκσυγχρονισμός του δικτύου των 86 καταστημάτων. Οι συνέπειες της πρακτικής που ακολουθήθηκε και που συνεχίστηκε και το περασμένο έτος με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είναι η Τράπεζα Κρήτης, παρά την πλούσια "προίκα" που της χορηγήθηκε, να εμφανίσει στα αποτελέσματα χρήσης 1996 ζημιές ύψους 221 εκατ. δρχ.

Σε ό,τι αφορά τώρα το τι μέλλει γενέσθαι, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα και ο ισολογισμός που θα δημοσιευτεί επίσημα τον επόμενο μήνα, θα αποτελέσουν... "χαρτί" για τους υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να πιέσουν για ακόμα μικρότερο τίμημα αγοράς.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ