Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Τοκογλυφικά ιδρύματα οι τράπεζες

Τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών καταγγέλλουν οι κομμουνιστές βουλευτές με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών καταγγέλλουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Μ. Κωστόπουλος.Η Ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας,οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν αν σκοπεύουν να πάρουν μέτρα ελέγχου για την κερδοσκοπική συμπεριφορά των τραπεζών. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η συσσώρευση υπερκερδών από τα τραπεζικά ιδρύματα, που σε σημαντικό βαθμό απορρέει από τη διαφορά ανάμεσα στο ύψος των επιτοκίων καταθέσεων και το ύψος των επιτοκίων χορηγήσεων (ecart). Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαφορά αυτή στη χώρα μας είναι διπλάσια από ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι τράπεζες έχουν μεταβληθεί σε τοκογλυφικά ιδρύματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το πρόβλημα οξύνεται από το γεγονός ότι δε μεταφέρθηκαν στα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, οι μειώσεις των τίτλων του δημοσίου, οι οποίες προήλθαν από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ολη αυτή η κατάσταση επηρεάζει το μέγεθος των καταθέσεων με κύρια αιχμή τις καταθέσεις των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή τις καταθέσεις ταμιευτηρίου (όπου και ο κύριος όγκος καταθέσεων), οι οποίες αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες απώλειες, ύψους πολλών δεκάδων δισ. δρχ. κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είχαν το 1995 καθαρά έσοδα από τόκους 423,4 δισ. δρχ. έναντι 312,4 δισ. δρχ. το 1994. Το ζήτημα είναι ότι στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης ενεργό ρόλο διαδραματίζουν και οι κρατικές τράπεζες, οι οποίες θα έπρεπε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πιστωτικής πολιτικής που θα παίρνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Η συνολική αυτή εξάρτηση της κερδοφορίας των τραπεζών από τόκους και προμήθειες που τεκμηριώνει την κερδοσκοπική συμπεριφορά τους, οξύνει ιδιαίτερα το ήδη υπάρχον πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο γενικότερο πρόβλημα των επενδύσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, και πότε, ώστε:

  • Να αντιμετωπιστεί αυτή η κερδοσκοπική συμπεριφορά των τραπεζών που φτάνει στα όρια της τοκογλυφίας.
  • Να αξιοποιηθούν οι κρατικές τράπεζες στην υλοποίηση μιας πιστωτικής πολιτικής που θα διαφοροποιείται ανάλογα με το ρόλο του κάθε κλάδου - με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - και θα εξυπηρετεί τους στόχους μιας κοινωνικής πολιτικής.
  • Να εξασφαλιστεί πραγματική απόδοση των καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ