Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Επίθεση ... "διαλόγου" στην ανεργία

Πάλη για βιομηχανική ανασυγκρότηση, καθιέρωση του 35ωρου, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και άλλα πρότεινε η ΕΣΑΚ. Στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και των κυβερνητικών επιλογών κινούνται οι αποφάσεις της πλειοψηφίας, η οποία αποδέχεται και το νέο επικίνδυνο θεσμό των "τοπικών συμφώνων"!

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η καθιέρωση του 35ώρου, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά και η πάλη των εργαζομένων γύρω από συγκεκριμένους στόχους είναι από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΣΑΚ για την ουσιαστική μείωση της ανεργίας, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.Αντίθετα, οι θέσεις που τελικά ψηφίστηκαν από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης, κινούνται στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και της αντίστοιχης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η όποια... διεκδίκηση εξαντλείται στον "κοινωνικό διάλογο"!

Συνολικά η ΕΣΑΚ, όπως υπογραμμίστηκε από τα στελέχη της, επισημαίνει ότι για τη μείωση της ανεργίας απαιτείται, ανάμεσα στα άλλα: Ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών και εργασιακών πόρων. Υλοποίηση προγραμμάτων στη βάση εθνικών προτεραιοτήτων, με ιδιαίτερο βάρος στη βιομηχανία, βιοτεχνία, κ. α. Υλοποίηση προγραμμάτων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, κατηγορηματική απόρριψη των λεγόμενων "τοπικών συμφώνων" για την απασχόληση που θα καταργήσουν κατακτήσεις, συλλογικές, ασφαλιστικές, κοινωνικές.Χάραξη πολιτικής απέναντι σε κάθε βιομηχανική μονάδα και κλάδο. Καθετοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής. Βελτίωση της οικονομικής θέσης εργαζομένων και συνταξιούχων.

Επίσης, επιδότηση των ανέργων αόριστης διάρκειας, ίσης με το 80% του βασικού μεροκάματου, διασφάλιση των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων τους, επιδότηση των "νέων" ανέργων που πρωτομπαίνουν στην παραγωγή. Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Απαγόρευση της υπερεργασίας και δραστικό περιορισμό των υπερωριών, με παράλληλη μείωση έως και εξάλειψη των προσωρινών θέσεων εργασίας. Αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας με παροχή ίσων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς εργάτες, χωρίς όρους νομιμοποίησης και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Κατάργηση του ν. 2434/96, που αντί να πάρει μέτρα ουσίας ήρθε να χαρίσει δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ άσκησαν έντονη κριτική και στη λογική του "κοινωνικού διαλόγου" που εμφανίστηκε σαν κυρίαρχο μέσο προώθησης των θέσεων της ΓΣΕΕ για την ανεργία. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος πρότεινε, εισηγητικά, να αποφασιστεί η "δημιουργία επιτροπών ανέργων στη ΓΣΕΕ, σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, καθώς και σε κάθε σωματείο, με στόχο την ανάπτυξη κινήματος ανέργων μέσα από τις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος".Επίσης, την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων, συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων σε βασικές πόλεις που πλήττονται, κορύφωση κινητοποιήσεων σε ορισμένες περιοχές και κλάδους, διοργάνωση μέσα στο Μάρτη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης.

Οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν πάνω σε ένα κείμενο, με βάση το οποίο η ΓΣΕΕ είναι υπέρ της σύναψης "τοπικών συμφώνων απασχόλησης" υπό ...όρους. Ζητά νέους πόρους για τα προγράμματα κατάρτισης και πιστεύει πως η ανεργία αντιμετωπίζεται με τη σύνδεση κατάρτισης και απασχόλησης.Θεωρεί ότι το πρόβλημα της ανεργίας των μακροχρόνια άνεργων πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κοινωνική απασχόλησή τους (π. χ. εργασίες φροντίδας παιδιών, οικιακές εργασίες)... Απαιτεί τη γρήγορη εφαρμογή του αντεργατικού νόμου για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας! Θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και τον πρωθυπουργό για τη διαμόρφωση "κοινωνικού πρωτοκόλλου" για την ανεργία. Ζητά τη σταδιακή εφαρμογή του 35ώρου και προωθεί τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή. Δέχεται την ύπαρξη "ελεγχόμενης" μερικής απασχόλησης. Τέλος θα προωθήσει σε συνεργασία με τη ΣΕΣ την υπογραφή "Πανευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης".Στις 28 Μάη θα γίνει και ταυτόχρονη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση.

Να σημειωθεί ότι η Αυτόνομη Παρέμβαση - στέλεχος της οποίας επιμελήθηκε τις θέσεις της πλειοψηφίας - αφού συμφώνησε στα πιο πάνω, εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση, με την οποία "καταδικάζει" την προσπάθεια προώθησης φτηνής και υποβαθμισμένης εργασίας μέσω των "τοπικών συμφώνων"...

Πολλά ακούστηκαν και για τον "κοινωνικό διάλογο". Στο σημείο αυτό ο Α. Τσώλης,στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, χαρακτήρισε τον διαβόητο "κοινωνικό αυτοματισμό" που επικαλείται η κυβέρνηση "έρποντα φασισμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την «κοινωνική συνοχή» κόπτεται η ΓΣΕΕ (2012-03-10 00:00:00.0)
ΠΑΚΕΤΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΣ (2003-07-25 00:00:00.0)
Στο έλεος των εργοδοτών και της κυβέρνησης (1998-02-15 00:00:00.0)
Προτάσεις "Ευρωμονόδρομου" (1997-11-04 00:00:00.0)
Καλεί σε δράση ενάντια στην απάτη των τοπικών συμφώνων (1997-03-06 00:00:00.0)
Αναπαλαιωμένη... συναίνεση (1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ