Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα χαρακτηριστικά στο κύμα των αγώνων

Απόσπασμα από την εισήγηση του Γ. Μαυρίκου, στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Κατά τη χτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο γενικός γραμματέας της Γιώργος Μαυρίκος στην τοποθέτησή του, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΕΣΑΚ, μεταξύ άλλων τόνισε:

"Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας γίνεται στο φόντο σημαντικών κινητοποιήσεων. Αγώνες σαν αυτούς των ναυτεργατών, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των εμποροϋπαλλήλων, των εκπαιδευτικών σφράγισαν την περίοδο.

Πρόκειται για ένα κύμα αγώνων με καινούρια χαρακτηριστικά και αξιόλογα αποτελέσματα για το μέλλον του κινήματος. Η μαζικότητα, η συσπείρωση, η ενότητα δράσης, το έντονο στοιχείο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, οι δυναμικές και εναλλασσόμενες μορφές πάλης, ο συντονισμός, η ενεργητική αλληλεγγύη και η συμπαράταξη αποτελούν βασικά στοιχεία αυτών των αγώνων. Προβλήθηκαν αιτήματα και στόχοι που συγκρούονται με στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, του εφοπλιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χτυπήθηκε η αντίληψη "περί αναποτελεσματικότητας" των αγώνων και ξεμασκαρεύτηκε η θεωρία ότι τάχα ο "κοινωνικός διάλογος" είναι που θα λύσει τα προβλήματα.

Αποκαθηλώθηκε το δήθεν "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης. Ο αυταρχισμός, η κρατική βία, η αξιοποίηση χουντικών νόμων, η αδιαλλαξία, οι στημένες δίκες και οι κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις, που ποινικοποιούν το απεργιακό δικαίωμα, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ξεχώρισαν οι οργανωμένες προσπάθειες των ποικιλώνυμων "Τσουκάτων" για "αντισυγκεντρώσεις", για "λαϊκό διχασμό", για κατασυκοφάντηση των απεργών στο όνομα του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού. Αυτά όλα τα απαράδεκτα και αναχρονιστικά φαινόμενα όχι μόνο δεν κάμπτουν το αγωνιστικό φρόνημα, αλλά πεισμώνουν και χαλυβδώνουν αφ' ενός και αφ' ετέρου αποκαλύπτουν το αποκρουστικό κι επικίνδυνο πρόσωπο της κυβέρνησης, που υπηρετεί τα συμφέροντα ελάχιστων οικογενειών της πλουτοκρατίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να λύσει τα αιτήματα του λαού, επειδή όπως λέει δεν υπάρχουν πόροι. Οταν όμως πρόκειται για τα χρέη των ΠΑΕ, για προκλητικές φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, δίνει και βρίσκει όσα κι αν της ζητήσουν.

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι από τις κοινωνικές αυτές συγκρούσεις δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Οι πρόσφατοι αγώνες που έγιναν, αλλά και αυτοί που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν ΓΕΡΟ ΘΕΜΕΛΙΟ για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Αποτελούν προεόρτια για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού αντιμονοπωλιακού μετώπου, που θα αγωνιστεί για ουσιαστική διέξοδο από τα αδιέξοδα του συστήματος.

Ηθικά και πολιτικά η κυβέρνηση είναι ΧΑΜΕΝΗ. Στη συνείδηση πλατιών λαϊκών μαζών ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, όπως πλήγματα έχει δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολιτικές της. Η κυβέρνηση είναι η ΧΑΜΕΝΗ, αφού βαθαίνει η λαϊκή δυσαρέσκεια και συμμετέχουν δραστήρια στους αγώνες άνθρωποι απλοί κάθε πολιτικής και ιδεολογικής απόχρωσης. Η κυβέρνηση είναι ΧΑΜΕΝΗ, γιατί υποχρεώθηκε να δεχτεί ρήγματα στην πολιτική της (ναυτεργάτες - εκπαιδευτικοί - δέκα χιλιάδες στρεμματική αποζημίωση στους αγρότες κ. ά.) που θα ήταν αυτά πολύ μεγαλύτερα, αν ξεπερνιούνταν αντικειμενικές και υποκειμενικές αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μαζί με την κυβέρνηση όμως χαμένος βγαίνει και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, που μέρα με τη μέρα δέχεται σοβαρά πλήγματα και αποκαλύπτεται. Η εικόνα των οργάνων στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στη ΓΕΣΑΣΕ μιλάει από μόνη της. Στη συνείδηση όλων των αγροτών και όσων ήταν στα μπλόκα και όσων ήταν στα χωριά τους, αυτά τα όργανα είναι ανυπόληπτα, συμβιβασμένα, ξεκομμένα από την πραγματικότητα και τις ανάγκες του αγροτικού κινήματος.

Στο δρόμο της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ βαδίζει με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η ΓΣΕΕ. Η ηγεσία της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, που διαισθάνονται αυτή την κατακραυγή, προσπαθούν τώρα να διαμορφώσουν άλλοθι. Είναι όμως αργά, αφού μαζί με την ΠΑΣΚΕ πορεύτηκαν και πορεύονται στο χορό του συναινετικού Ζαλόγγου.

Η ΓΣΕΕ αυτή την περίοδο όφειλε να φέρει τα πάνω - κάτω. Με διαδηλώσεις, με συλλαλητήρια, με ομάδες περιφρούρησης, με δραστήρια προπαγάνδα, με αποκάλυψη και καταδίκη του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Αντί για όλα αυτά, διάλεξε στη σιγαλιά και στη ζεστασιά του γραφείου να ευθυγραμμιστεί με την κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως και η κυβέρνηση, όταν αναφέρονται στο ζήτημα της ανεργίας, περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση με γλαφυρό και δακρύβρεχτο τρόπο. Κριτήριο, κεντρικό πρόβλημα όμως δεν είναι τι διαπιστώσεις και τι προτάσεις κάνει η ΓΣΕΕ. Αυτό έχει σχετική αξία. Ομως, η ΓΣΕΕ θα κριθεί ΚΥΡΙΑΡΧΑ από το ποια γραμμή, τι πορεία θα χαράξει: Θα χαράξει γραμμή κοινωνικού διαλόγου, συναίνεσης, αφ' ενός και αφ' ετέρου ή θα ξεκινήσει αγώνα, πάλη, συντονισμό και αντεπίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης; Αν ακολουθήσει η ΓΣΕΕ τον υπόνομο του "κοινωνικού διαλόγου" αντικειμενικά σπρώχνει στην αύξηση της ανεργίας, στην εξαθλίωση των ανέργων, στην περιθωριοποίηση των νέων και των γυναικών. Εμείς σ' αυτό τον κοινωνικό διάλογο θα σας αφήσουμε μόνους. Δε θα πάρουμε. Θα αγωνιστούμε για το συντονισμό της πάλης κάτω στη βάση, με τους απλούς ανθρώπους της δουλιάς.

Θα σας αποκαλύψουμε στους εργαζόμενους γιατί έχετε ευθύνη που αυξάνεται η ανεργία. Βοηθάτε με τη στάση σας στην εξαθλίωση των ανέργων. Και τώρα με τα "τοπικά σύμφωνα" και τα παρατηρητήρια θα τινάξετε στον αέρα συμβάσεις, επιδόματα, άδειες, ωράριο και θα σπρώξετε στις τσέπες των μονοπωλίων πελώρια υπερκέρδη. Αυτός είναι ο ρόλος και ο στόχος σας. Είστε διαχειριστές μαζί με την κυβέρνηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ