Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής

Οι τελευταίες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μεγάλων τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση Σημίτη, έφεραν στην επιφάνεια πολλές πλευρές, αρκετές από αυτές πρωτοφανείς στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Μια από αυτές αφορά τον τρόπο που επιστρατεύτηκε και χρησιμοποιήθηκε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της. Φυσικά δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά το τελευταίο διάστημα μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε μια "ποιοτικά ανώτερη κατάσταση", η οποία συνίσταται στην απροσχημάτιστη και "ολοκληρωτική" καθοδήγηση της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, νομιμοποιείται αυτή η παρέμβαση με επίκληση επιχειρημάτων όπως της "κατάλυσης της εννόμου τάξεως", της "διαφύλαξης ανώτερων αγαθών", κλπ., τα οποία παραπέμπουν σε μαύρες εποχές. Τότε που ορισμένοι από τους εκσυγχρονιστές κυβερνώντες διαπίστωναν ότι έχει καταργηθεί "κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης"...

Τα κρούσματα της επέμβασης της κυβέρνησης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η Δικαιοσύνη σαν ένα ακόμα εργαλείο για την επιβολή διά πυρός και σιδήρου των αντιλαϊκών μέτρων, είναι ασυνήθιστα πολλά, ώστε να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις ή ατυχείς στιγμές.

Δεν υπήρξε σχεδόν κανένας αγώνας, που να μην αντιμετωπίστηκε "διά του εισαγγελέα". Η απεργία των ναυτεργατών κηρύχτηκε, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, παράνομη και καταχρηστική, ενώ ο εισαγγελέας επέβλεπε και νομιμοποιούσε στα λιμάνια τη "θεάρεστη" δράση των απεργοσπαστικών μηχανισμών. Ο εισαγγελέας φέρεται να έδωσε την εντολή και "παρίστατο" στην άθλια επιχείρηση δολιοφθοράς στα τρακτέρ των αγροτών. Εισαγγελέας έδωσε εντολή για "μπλακ άουτ" στην ενημέρωση, αποτρέποντας - ακόμα και με ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων - το απαθανάτισμα των γκαγκστερικών ενεργειών των ΜΑΤ. Παράλληλα - μια άλλη όψη του ίδιου νομίσματος - με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης παρακάμπονται δικαστικές αποφάσεις και εκδίδεται η εφημερίδα"Μακεδονία" από τους "νέους" ιδιοκτήτες της. Και τα κρούσματα δεν έχουν τελειωμό...

Είναι γνωστό ότι η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη χειραγωγείται και ελέγχεται από τη λεγόμενη εκτελεστική εξουσία με χίλια νήματα και κάθε φορά στρατεύεται, για να υπηρετήσει τις αντιλαϊκές επιδιώξεις και σχέδια της τελευταίας. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Σημίτη υπήρχε ένας ακόμα λόγος. Επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει τοποθετηθεί ο Ε. Γιαννόπουλος, ο οποίος από την αρχή είχε κηρύξει "εν διωγμώ" και "εκτός νόμου" τον αγώνα των αγροτών, ενώ ανάλογες διαθέσεις επιδεικνύει και στις άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Είναι αναμενόμενο, μετά από αυτή τη σταυροφορία του υπουργού, οι "υφιστάμενοί" του να σπεύσουν να ευθυγραμμιστούν και να πειθαρχήσουν.

Η επιβολή της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και η παρεπόμενη στάση και συμπεριφορά της "δικαστικής" εξουσίας, δεν είναι βέβαια αποκλειστικά "ελληνικό" φαινόμενο. Πρόκειται για γενικότερη τάση που κυριαρχεί και στο Διεθνές Δίκαιο και τα όργανά του, τα οποία έχουν εναρμονιστεί με τη "νέα τάξη πραγμάτων". Πρόκειται για τάση που κυριαρχεί και στον τομέα της οικονομίας, όπου οι δικαστικές αποφάσεις διευκολύνουν την επέλαση των πολυεθνικών, κ.ο.κ. Αυτή η τάση, η οποία γνώρισε ημέρες δόξας το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας επί κυβέρνησης Σημίτη, όχι μόνο προσβάλλει βάναυσα τη Δικαιοσύνη και πλήττει το κύρος της, αλλά τη φέρνει αντιμέτωπη με τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα.

Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίζεται από την πλευρά των αγωνιζόμενων εργαζομένων, των αγροτών, των εκπαιδευτικών, της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ