Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντροπή!

Ο καθηγητής Ι. Κουκιάδης είναι το κατάλληλο πρόσωπο στις κατάλληλες θέσεις. Πρόεδρος της ΟΚΕ από τη μία (αυτής της περιβόητης επιτροπής για την κοινωνική συναίνεση, δηλαδή την καθυπόταξη των εργατών στα μονοπώλια). Πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) από την άλλη...

Αυτός ο οργανισμός, λοιπόν, ανακάλυψε ότι ο ιδιωτικός τομέας (δηλαδή οι εργαζόμενοι σ' αυτόν) είναι συναινετικός! Οτι οι συγκρούσεις γίνονται έξω από τον παραδοσιακό χώρο της βιομηχανίας. Αρα, συμπεραίνει ο κύριος Κουκιάδης, "η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί την κοινωνική συναίνεση... ".

Φαίνεται ότι αυτοί οι κύριοι έχουν μάθει καλά τα γράμματα που τους δίδαξε η πλουτοκρατία, με αποτέλεσμα να γίνουν καλά τσιράκια της. Τόσο καλά, ώστε να έχουν το απύθμενο θράσος να παρουσιάζουν την πραγματικότητα, όπως οι ίδιοι θέλουν. Παραμερίζοντας προκλητικά τα όσα στοιχεία τη συνθέτουν.

***

Αραγε δε βλέπουν ο κ. Κουκιάδης και η παρέα του, ότι οι εργάτες των ιδιωτικών χώρων βρίσκονται πίσω σε κινητοποιήσεις, όχι γιατί συναινούν στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά για μια σειρά άλλους λόγους, τους οποίους δεν μπόρεσαν ακόμα (θα το μπορέσουν όμως) να ξεπεράσουν; Πρώτο, εξαιτίας της ανεργίας και της ανασφάλειας. Δεύτερο, εξαιτίας της τρομοκρατίας που βασιλεύει σ' αυτούς τους χώρους και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Τρίτο, "χάρη" στους εργοδοτικούς, κυβερνητικούς και άλλους παρόμοιους συνδικαλιστές, που έχουν καταφέρει να πλειοψηφούν σε πολλούς εργοστασιακούς χώρους. Τέταρτο "χάρη" στο ρόλο που παίζουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και μια σειρά δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πλειοψηφίες που είναι εργοδοτικότερες των εργοδοτών, όμοιες με τον κύριο Κουκιάδη. Πέμπτο, εξαιτίας της απουσίας συνδικαλιστικών οργανώσεων σε εμπορικούς και άλλους κλάδους.

***

Αυτές τις δυσκολίες οι κύριοι του ΟΜΕΔ κάνουν πως δεν τις γνωρίζουν. Γι' αυτούς όλα είναι μια χαρά. Για παράδειγμα, δεν έχουν ακούσει τίποτα από όσα υποφέρουν οι εργάτριες και οι άλλες εργαζόμενες. Δεν έχουν ακούσει τίποτα για το μεροκάματο του τρόμου χιλιάδων εργατών. Και αφού δεν έχουν... ακούσει τίποτα, τσουβαλιάζουν αυθαίρετα όλο αυτόν τον κόσμο του μόχθου στα της δικής τους συναίνεσης, στα της δικής τους υπηρεσίας στις πολυεθνικές.

Λίγη ντροπή δε θα τους έβλαφτε. Αλλά πού να βρεθεί; Ειδικά σε λακέδες τέτοιας περιωπής.

Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ