Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
Σωρεία ψεμάτων από τον Σουμάκη

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Σε αισχρά και αυταπόδεικτα ψέματα κατέφυγε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης, για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Νηογνώμονας δεν είναι υπό τον έλεγχο των εφοπλιστών, ότι είναι ανεξάρτητος και οι αποφάσεις του δεν επηρεάζονται από κανένα, ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Κοινότητας και τις διεθνείς προδιαγραφές κι ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που εκδίδει είναι αξιόπιστα. Ακόμη παρείχε πλήρη κάλυψη στους ιδιοκτήτες του Ελληνικού Νηογνώμονα για την εταιρία - "μαϊμού" που έχουν στην Κύπρο και παρά το γεγονός ότι είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης η πραγματικότητα, παρουσίασε αυτή την εταιρία ως εταιρία με ουσιαστική υπόσταση και λειτουργία.

Οι απαντήσεις αυτές του υπουργού, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσαν την οργή του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, ο οποίος ξεσκέπασε τα κυβερνητικά ψεύδη παρουσιάζοντας ατράνταχτες αποδείξεις.

Στρ. Κόρακας: Με ποιους είστε;

"Κάθε φορά που έχουμε μια συζήτηση με τον κ. Σουμάκη - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ - αναρωτιόμαστε με ποιους τελικά είναι. Με το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του ελληνικού ναυτεργατικού κινήματος ή με τους εφοπλιστές; Μα είπε ότι ο σημερινός Νηογνώμονας δεν έχει σχέση με τους εφοπλιστές. ο Νομικός τι είναι; Ποιος έχει την πλειοψηφία των μετοχών; Ποιοι συμμετέχουν στη διοίκηση; Σε ποιον τα λέτε αυτά;".

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του υπουργού ότι ο Νηογνώμονας λειτουργεί σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και τις διεθνείς προδιαγραφές ο Στρ. Κόρακας ανέφερε ότι η 94/57/EC κοινοτική οδηγία δεν έχει εφαρμοστεί στο Ελληνικό Δίκαιο, παρ' όλο που έχει περάσει η προθεσμία εφαρμογής της η οποία ήταν η 31/12/95. Αυτή δε η οδηγία προβλέπει ότι ο Νηογνώμονας δε θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο πλοιοκτητών ή ναυπηγών ή άλλων, οι οποίοι αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα στην κατασκευή, τον εξοπλισμό, την επισκευή ή την εκμετάλλευση πλοίων. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση του Ελληνικού Νηογνώμονα. Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Νηογνωμόνων έχει διώξει από τις τάξεις του τον Ελληνικό Νηογνώμονα γιατί είναι αναξιόπιστος.

"Ο Νηογνώμονας, συνέχισε ο ομιλητής, ήταν ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξέδιδε πιστοποιητικά για την αξιοπλοϊα των πλοίων. Το 1992 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία, πέρασε στα χέρια των εφοπλιστών κι έχουμε σωρεία ατυχημάτων. Πάνω από 17 βαπόρια βούλιαξαν κι όλα είχαν χαρτί του Ελληνικού Νηογνώμονα ότι ήταν αξιόπλοα. Επίσης πολλά από τα πλοία που κυκλοφορούν πάνε σε ξένους νηογνώμονες, δεν τους δίνουν πιστοποιητικά ή απαιτούν πρόσθετες εργασίες κι έτσι έρχονται στον Ελληνικό Νηογνώμονα και παίρνουν το πιστοποιητικό".

Σχετικά με την εταιρία της Κύπρου, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι πρόκειται για εταιρία - "μαϊμού" η οποία υπάρχει για εξαγωγή συναλλάγματος κάτι που είναι γνωστό στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά η κυβέρνηση παρέχει κάλυψη.

"Ο νηογνώμονας - είπε σε άλλο σημείο - όχι μόνο οργιάζει σε βάρος της ζωής των Ελλήνων ναυτεργατών, αλλά ταυτόχρονα σέρνει και την ΠΕΜΕΝ στα δικαστήρια γιατί τόλμησε να καταγγείλει στον υπουργό και στα κόμματα ότι από ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έγινε κερδοσκοπική εταιρία. Η κυβέρνηση πρόσθεσε καλύπτει αυτή την κατάσταση με το Νηογνώμονα και το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων στα πορίσματά του "βγάζει λάδι" τους εφοπλιστές και ρίχνει τις ευθύνες στους ναυτεργάτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δεν έχει μηχανικό στο συμβούλιό του".

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε την επαναφορά του Νηογνώμονα στο αρχικό του καθεστώς και να γίνει έλεγχος αξιοπλοϊας σε όλα τα πλοία στα οποία ο σημερινός Νηογνώμονας έχει δώσει πιστοποιητικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ