Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευθύνες στην Κομισιόν για την υπόθεση των "τρελών αγελάδων"

Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορεί την Επιτροπή και την κυβέρνηση της Βρετανίας για παραπληροφόρηση και συγκάλυψη του σκανδάλου

Σοβαρές ευθύνες καταλογίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στην κυβέρνηση της Βρετανίας για τους χειρισμούς στο θέμα της νόσου των "τρελών αγελάδων".

Η ειδική εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί από την Ευρωβουλή, αποδίδει σαφή πολιτική ευθύνη στους πρώην Επιτρόπους, Μακσάρι και Στάιχεν για την περίοδο 1990 - 1994, αλλά και στον (νυν) Επίτροπο Φραντς Φίσλερ ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την άρση του εμπάργκο το λίπος και τη ζελατίνη των βοοειδών. Η εξεταστική Επιτροπή προτείνει στο Κοινοβούλιο την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Κομισιόν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στην περίπτωση που αυτή δε θα έχει ως τότε ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα αιτήματα του Κοινοβουλίου.

Η έρευνα έφερε στο φως σοβαρές παραλείψεις και σφάλματα και διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδόθηκε σε μια "προσπάθεια ελαχιστοποίησης του προβλήματος", που σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ως "προσπάθεια παραπληροφόρησης", με σκοπό την αποτροπή διαταραχών στην αγορά κρέατος. H σχετική έκθεση που προετοιμάστηκε από τον ισπανό ευρωβουλευτή Μανουέλ Ορτέγα (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες και στη Βρετανία και συνιστά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν' αναλάβει τις ευθύνες της, διαπιστώνοντας ότι προέβη σε κακή διαχείριση του φακέλου της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, χρησιμοποιώντας τη διοργανική συμφωνία του 1995 για να αποκρύψει την αλήθεια από την εξεταστική επιτροπή.Μάλιστα η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά των υπαλλήλων της που απέτυχαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, ενώ αναφέρει ότι ο βρετανός υπουργός Γεωργίας κ. Χογκ αρνήθηκε να εμφανιστεί και να καταθέσει ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής. Αποκαλύπτει ότι οι βρετανοί γνώριζαν τουλάχιστον από το 1988 τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο δεν πληροφόρησαν την κοινή γνώμη και τα θεσμικά Οργανα αλλά εφάρμοσαν την πολιτική της συνεχούς απόκρυψης και παραπλάνησης συνεχίζοντας την εξαγωγή ορισμένων ύποπτων αλεύρων ως ζωοτροφών προς Κοινοτικές και άλλες χώρες.

Γι' αυτό η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο κατά της Βρετανίας βάσει του άρθρου 169 της Συνθήκης, ζητώντας μάλιστα επιστροφή όλων των ποσών που εισπράχθηκαν κατά τα τελευταία έτη με στόχο την εξάλειψη της νόσου. Στο πόρισμά της η Εξεταστική Επιτροπή επισημαίνει ότι η απόφαση για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελεί προσωρινά υπό αναστολή, αλλά μπορεί να επανέλθει στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Και σε περίπτωση που γίνει δεκτή με την πλειοψηφία των 2/3 των ψηφισάντων και της πλειοψηφίας των μελών της Ευρωβουλής, "τα μέλη της Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν να παραιτηθούν συλλογικά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ «διασφαλίζει» την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα (2024-05-31 00:00:00.0)
Διαπιστώνει το εκτεταμένο φακέλωμα, αθωώνει το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο (2023-05-10 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στη «Βαρουφακειάδα» (2017-08-01 00:00:00.0)
Εκθεση «ξεπλύματος» του εγκλήματος (2007-08-03 00:00:00.0)
Σκάνδαλο η δικομματική συμφωνία για ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (2000-10-13 00:00:00.0)
Παζάρια για τις "τρελές αγελάδες" (1996-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ