Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Για περισσότερη ασυδοσία πιέζουν οι πολυεθνικές

Μαζί τους συντάσσεται και το ΕΒΕΑ. Συνάντηση χτες υπουργού Εργασίας με την κλαδική ομοσπονδία - ΣΕΣΜΕ - ΣΕΛΠΕ - ΕΣΕΕ και δέσμευση για κύρωση της πρόσφατης συμφωνίας τους με υπουργική απόφαση. Σε συνέχιση του αγώνα για ανθρώπινο ωράριο, χωρίς μερική απασχόληση και ωρομίσθιο καλούν οι εμποροϋπάλληλοι. Συλλαλητήριο την Πέμπτη

Τη διαδικασία έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας για το ωράριο, που προσυπέγραψαν ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα), ο ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ), η ΕΣΕΕ (έμποροι) και - κατά πλειοψηφία - η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, δεσμεύτηκε χτες ότι θα κινήσει ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,στους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων με τους οποίους συναντήθηκε.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η συμφωνία, η οποία αφήνει περιθώρια καταστρατήγησης των απογευμάτων της Δευτέρας και της Τετάρτης, της Κυριακής αργίας και δεν κάνει καμία αναφορά στο αίσχος της μερικής απασχόλησης που οργιάζει στον κλάδο, βάλλεται από τις πολυεθνικές του εμπορίου που επιδιώκουν πλήρη ασυδοσία χωρίς κανένα απολύτως πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις των πολυεθνικών - και όχι μόνο - σε μια τέτοια κατεύθυνση στρέφονται, κυρίως, προς τα συναρμόδια υπουργεία (Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης), απ' όπου άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται "ανησυχίες" προς την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.

Ηδη, η πολυεθνική "Κόντινετ" και ο Μαρινόπουλος (ουσιαστικά είναι επιχειρήσεις της ίδιας εταιρίας - "μαμάς"), αφού εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη συμφωνία, ζήτησαν χθες τη διαγραφή τους από τον ΣΕΛΠΕ (ο Μαρινόπουλος και από τον ΣΕΣΜΕ), καταγγέλλοντας τον πρόεδρό του, Μ. Παράβαλο,ότι "επέβαλε" την απόφασή του, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση των μελών του ΔΣ.

Πιέσεις, όμως, για να μην υπάρξει κανένα απολύτως πλαίσιο στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ασκούνται και από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ), ο πρόεδρος του οποίου, Γ. Παπαθανασίου,δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ανατριχιάζουμε και μόνο όταν ακούμε τον υπουργό να μιλάει για νομοθετική ρύθμιση", ενώ προκλητικά σημείωσε ότι "έχουμε κάνει αγώνες για να μην υπάρχουν κανόνες στην αγορά"!

Στο φόντο των πιο πάνω πιέσεων, από τη μεριά του κυβερνητικού συνδικαλισμού καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστεί η γνωστή συμφωνία σαν "φιλεργατική" και υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας επιχείρησης, με στόχο να αναχαιτιστούν οι αντιδράσεις και η συνέχιση των αγώνων για ανθρώπινο ωράριο και κατοχύρωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που βάλλονται από τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο.

Απαντώντας σ' αυτή την προσπάθεια ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ο οποίος εξ αρχής επισήμανε ότι ακόμα και αυτή η συμφωνία προωθήθηκε κάτω από το βάρος των πρόσφατων αγώνων για το ωράριο, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συνεχίσουν τον αγώνα και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη στις 5μ.μ. στο κατάστημα του "Κωτσόβολου" στην Ομόνοια,διεκδικώντας το κλείσιμο των καταστημάτων τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο στις 3.30μ.μ., τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,της ΕΣΕΕ Δ. Καψάλης,του ΣΕΣΜΕ Κ. Βερόπουλος και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α. Φραγκόπουλος,για μια ακόμα φορά έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την "ιστορική συμφωνία", ενώ σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες της ΓΣΕΒΕΕ και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ισχυρίστηκαν ότι είναι αυτοί που αποτελούν τη... συντριπτική μειοψηφία των ενδιαφερομένων! Μάλιστα, ο Α. Φραγκόπουλος δε δίστασε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει διαφωνία από τη ΓΣΕΒΕΕ, ερμηνεύοντας "κατά το δοκούν" τις δηλώσεις εκπροσώπων της οργάνωσης.

Οι εμποροϋπάληλοι Θεσσαλονίκης

Αντίθετοι με τη γνωστή συμφωνία για το ωράριο είναι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης. Θεωρούν τη συμφωνία "τακτικό ελιγμό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που σκοπεύει στην εκτόνωση μετά τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο".

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης τονίζει πως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στη συμφωνία με την εργοδοσία ξεπούλησε το απόγευμα του Σαββάτου και παράλληλα θριαμβολογεί για την κυριακάτικη αργία, όταν αφήνονται απροσδιόριστες οι τουριστικές περιοχές, η οποία δε θα ισχύει, και ενώ δεν έχει θέσει κανένα ζήτημα που αφορά την περιφρούρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων. Καταγγέλλει, επίσης, την αδιαλλαξία την κυβέρνησης να μη νομοθετεί πανελλαδικό ωράριο, σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων που συγκεκριμένα ζητούν ωράριο με έναρξη και λήξη, τρία απογεύματα την εβδομάδα κλειστά και το Σάββατο κλείσιμο στις 3μ.μ., νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και κατάργηση της ωρομίσθιας και μερικής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ