Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ
Προς ομαδικές απολύσεις

Σε στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι και καταγγελίες για "παιχνίδια" και εκβιασμούς πίσω από τις πλάτες τους

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα "Ελληνικά Σωληνουργεία",στη Χαλκίδα, αντιδρώντας στις ομαδικές απολύσεις που σχεδιάζει να κάνει η διοίκηση της επιχείρησης.

Οπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση έχει καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας αίτηση ομαδικών απολύσεων (για 50 εργαζόμενους), επικαλούμενη λόγους "ανταγωνιστικότητας", ενώ αρνείται να ικανοποιήσει οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του σωματείου, καθώς και να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση του '97. Οπως εκτιμάει, όμως, το σωματείο, οι λόγοι είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που επικαλείται η εταιρία. Αυτοί έχουν σχέση με μυστική έγγραφη συμφωνία, που υπάρχει μεταξύ τριών επιχειρηματιών του κλάδου ("Ελληνικά Σωληνουργεία", "Σωληνουργεία Θηβών" του Σ. Καπέτα και "Σωληνουργεία Κορίνθου" του Γ. Μητρόπουλου) για το μοίρασμα της αγοράς.

Η συμφωνία αυτή ήρθε σαν επιστέγασμα της αρχικής συμφωνίας, που είχε γίνει πριν ακόμα εξαγοραστεί η επιχείρηση πρώην Τσαούσογλου, βάσει της οποίας όποιος από τους τρεις προαναφερθέντες έπαιρνε την επιχείρηση - από την Εθνική Τράπεζα - θα μεταβίβαζε αμέσως το 50% στους δύο άλλους (25%+25%). Τον όρο αυτό, όπως κατήγγειλαν τότε, δεν τήρησε ο Πρ. Εμφιετζόγλου, με αποτέλεσμα οι Σ. Καπέτας και Γ. Μητρόπουλος να προσφύγουν στα δικαστήρια, όπου εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση. Ενδεχομένως - όπως εκτιμούν συνδικαλιστές - στην πορεία τα "βρήκανε", με τα σημερινά αποτελέσματα, δηλαδή υπολειτουργία και απολύσεις των "Ελληνικών Σωληνουργείων", διαθεσιμότητες στα "Σωληνουργεία Κορίνθου". Στο μεταξύ, ο Πρ. Εμφιετζόγλου - παρότι το εργοστάσιο θεωρείται σαν ένα από τα πιο σύγχρονα στα Βαλκάνια - δεν έχει προχωρήσει σε καμιά επένδυση. Αντίθετα, διέλυσε και ξεπούλησε το τμήμα μπάνιων και δυο μεγάλες πρέσες, κάτι που δεν έχει δικαίωμα να πράξει πριν την εξόφληση του συνολικού τιμήματος.

Παράλληλα, τα διάφορα παιχνίδια σκοπιμότητας, οι έμμεσοι εκβιασμοί του μεγαλοκατασκευαστή για "μερίδιο" στα μεγάλα έργα (πρόσφατο είναι το ναυάγιο για το μετρό Θεσσαλονίκης) και η αλληλοδιαπλοκή συμφερόντων... ξεσπάνε στις πλάτες των εργαζομένων, που καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ