Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική και χαρακτική

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην αίθουσα "ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ" (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας), έκθεση έργων ζωγραφικής της Δέσποινας Παρασκευοπούλου.Θα εκτεθούν ελαιογραφίες μικρών κυρίως διαστάσεων, νεκρές φύσεις και τοπία, τα οποία διακρίνονται για τη δύναμη του σχεδίου και την κυριαρχία του χρώματος. Οπως σημείωνε η ζωγράφος το 1995 "... Στους μεγάλους ζωγράφους σε οποιαδήποτε εποχή ή τεχνοτροπία κι αν ανήκουν, υπάρχει ισορροπία μεταξύ της λογικής και του αισθήματος γι' αυτό και τα έργα τους θεωρούνται κλασικά για τις επόμενες γενιές ανθρώπων που τα βλέπουν. Υπάρχουν έργα, όπου κυριαρχεί η λογική και είναι ψυχρά έως αδιάφορα και άλλα που δεσπόζει το αίσθημα και είναι θερμά και παρασύρουν το θεατή. Είναι, όμως, κουραστικά και δεν αντέχουν στο χρόνο. Οι υπερβολές καταστρέφουν και τις καλύτερες προθέσεις. Βεβαίως, αυτό δεν είναι το μόνο προσόν που διακρίνει ένα μεγάλο από ένα μικρό έργο. Είναι τα μικρά ή τα μεγάλα σκιρτήματα της ψυχής που ένας μεγάλος καλλιτέχνης μπορεί να μετουσιώσει σε έργο. Είναι και η εποχή που μπορεί να ενθαρρύνει, εφόσον υπάρχουν αυτοί οι μεγάλοι βεβαίως...". Η έκθεση έργων της Δ. Παρασκευοπούλου θα διαρκέσει έως τις 27 Φεβρουαρίου.

  • Εργα χαρακτικής, επτά σημαντικών καλλιτεχνών μας, παρουσιάζονται από τις 8 Φεβρουαρίου στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8). Πρόκειται για ξυλογραφίες, λιθογραφίες και χαλκογραφίες. Δύο από τους χαράκτες, που έργα τους θα περιληφθούν στην έκθεση, δε ζουν πια. Είναι ο Α. Τάσσος και ο Τ. Κάνθος,μαθητές του μεγάλου δασκάλου Γ. Κεφαλληνού.Στην έκθεση θα παρουσιαστεί το έργο που έκανε ο Τάσσος για το Γιώργο Σεφέρη,ενώ από τη δημιουργία του Τ. Κάνθου, θα εκτεθεί ένα τοπίο από τη γενέτειρά του στην ορεινή Κύπρο.

Στην έκθεση συμμετέχει, επίσης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος,με χαρακτικό έργο του από τη σειρά "Αιγαίο",καθώς και ο παλιός μαθητής του Χριστόδουλος Γκαλτέμης.Σημαντική είναι και η συμμετοχή του Παναγιώτη Γράββαλου,με έγχρωμες χαλκογραφίες που δεν έχουν εκτεθεί ως τώρα σε ατομική του έκθεση, καθώς και δύο μεγάλα θέματα από τη Σαντορίνη. Ιδιαίτερο χρώμα θα δώσουν στην έκθεση οι δημιουργίες του Ιταλού, αλλά μόνιμα εγκατεστημένου στην Ελλάδα, Πίνο Παντολφίνι,καθώς και τα έργα του διακεκριμένου στη Λατινική Αμερική και στις Ηνωμένες Πολιτείες Λούις Σολάρις.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

  • Στην αίθουσα τέχνης "Εποχές" (Κηφισίας 263, Κηφισιά), φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής του Τάσου Δήμου.Παρουσιάζονται 25 πίνακες τελάρου- ακριλικά, δημιουργίες των τελευταίων χρόνων. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο "Ο Τ. Δήμου έχει αφήσει πίσω του το αφηρημένο ιδίωμα με την έντονη χειρονομιακή δράση και την αξιοποίηση του τυχαίου και διανύει τώρα μια φάση πιο ήρεμη και πιο ψύχραιμη. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του έχει μετατοπιστεί από τη φύση στη γυναικεία μορφή, που συμφύεται αινιγματικά και απόμακρη με τον ακαθόριστο χώρο". Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ