Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Βαμμένα πάλι τα αγάλματα

Δεν έχει περάσει ούτε ένα μήνας από τότε που το συνεργείο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ ολοκλήρωσε τις εργασίες καθαρισμού των αγαλμάτων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.Οι συντηρητές κλήθηκαν τότε να αντιμετωπίσουν τη φθορά των γλυπτών από τη ρύπανση και τη βροχή. Δυστυχώς έφτασαν μετά την επέλαση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος είχε αποφασίσει, δίχως να ενημερώσει τους ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού, να καθαρίσει τα αγάλματα με υδροβολή, από την οποία εξαιτίας της πίεσης προκλήθηκαν απώλειες στις επιφάνειες των αγαλμάτων.

Χτες το πρωί οι Αθηναίοι και οι συντηρητές, που εξακολουθούν να δουλεύουν στα σιντριβάνια των Προπυλαίων, αντίκρισαν τις μόλις καθαρισμένες βάσεις των αγαλμάτων βαμμένες, ενώ στο άγαλμα του Κοραή έφτασαν έως το πρόσωπό του. Σε άλλο σημείο προειδοποιούσαν "θα ξανάρθουμε". Μόνο που εκεί ο δήμος επενέβη για άλλη μία φορά, βάφοντας με δεύτερη μπογιά πάνω από την μπογιά των βανδάλων προκειμένου να καλύψει την "ασχήμια". Ετσι οι συντηρητές, που έκαναν αυτοψία χτες το πρωί στο χώρο, όταν επαναλάβουν τον καθαρισμό θα χρειαστεί τώρα να αφαιρέσουν δύο στρώματα μπογιάς.

Κι αυτό γιατί η προστασία και η διατήρηση και αυτών των κομματιών της πολιτιστικής κληρονομιάς για τους ειδικούς σημαίνει επέμβαση μετά από τεκμηρίωση και μελέτη. Αλλα για το Δήμο Αθηναίων φαίνεται πως σημαίνει "βιτρίνα" με όποιο κόστος για το ίδιο το αντικείμενο. Θυμίζουμε την πρόθεση του δήμου να καθαρίσει την Πύλη του Αδριανού με υδροβολή. Και αξίζει να σημειωθεί πως ακριβώς δίπλα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, αναγκάστηκε για άλλη μία φορά η Διεύθυνση Συντήρησης να διακόψει καθαρισμό με υδροβολή των όψεων, περιορίζοντας τη... "μέθοδο" μόνο στις επίπεδες επιφάνειες και με χαμηλότερη πίεση.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ