Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δίμηνο Πολιτιστικής Παρέμβασης

Συζήτηση με τον υπεύθυνο του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρο Παπαθανασίου

Το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και το Πολιτιστικό Τμήμα του ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν το 2ο Δίμηνο Πολιτιστικής Παρέμβασης, από 13 του Φλεβάρη έως 4 του Απρίλη, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η μια περιλαμβάνει πολυθεματικές εκδηλώσεις για παιδιά με κουκλοθέατρο, Καραγκιόζη, παιδικό θέατρο, κινούμενα σχέδια, κλόουν, παιχνίδια και παρουσίαση βιβλίων. Η άλλη έχει τη διάθεση να αναδείξει και να προβάλει έργα κυρίως νέων καλλιτεχνών.

- Πολιτιστική παρέμβαση. Η έννοια αυτή εμπεριέχει την πρόταση, αλλά και στόχο. Ποιος είναι αυτός ο στόχος;

- Στόχος των εκδηλώσεων - λέει ο υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρος Παπαθανασίου - είναι να ανοιχτούν δρόμοι προβληματισμού γύρω από το ρόλο που μπορεί να παίξει σήμερα το καλλιτεχνικό έργο. Σήμερα που το παιδαγωγικό και μορφωτικό του περιεχόμενο επιδιώκεται από το κατεστημένο να μπει στο παρασκήνιο και να μείνει στο προσκήνιο ο λεγόμενος ψυχαγωγικός χαρακτήρας και βέβαια η εμπορευματική του αξία.

- Αυτή η επιδίωξη επιχειρείται στα πλαίσια της πορείας προσαρμογής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

- Γίνεται πια φανερό και στους πιο δύσπιστους ότι η πορεία προσαρμογής μας στην ΕΕ, στα ζητήματα του πολιτισμού, έτσι όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες κατευθύνσεις της - άλλωστε αυτές βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας (πολυνόμος, δίκτυο πόλεων, "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" κλπ.) - περνάει μέσα από τη στρέβλωση του ρόλου των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, την ιδιωτικοποίηση των μαζικών φορέων του πολιτισμού, την ουσιαστική άρνηση της αξίας και του ρόλου της παράδοσης, τη μετατροπή του πολιτιστικού μας πλούτου σε τουριστικό προϊόν. Αυτή η "τουριστική" αντίληψη της ΕΕ για τον πολιτισμό μας, που έχει βρει στο πρόσωπο της κυβέρνησης τον καλύτερο υποστηρικτή της, θέλει να στηρίζει μόνο ό,τι μπορεί να έχει "θετικό" αντίκτυπο στον τουρισμό, ό,τι βοηθάει στην ενσωμάτωση του ανθρώπου στο σύστημα, ό,τι κινείται μέσω "πολιτιστικών γραφείων" και βγάζει γρήγορο και εύκολο χρήμα. Πρέπει να γίνει καθαρό ότι η πολιτιστική πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ επεκτείνει και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της τέχνης. Σ' αυτή την κατεύθυνση απορροφά και την πολιτιστική παράδοση. Προσπαθεί να εδραιώσει τον πολιτισμό της παρακμής μέσα από την πολιτιστική ευρωπαϊκή ομογενοποίηση και τη δημιουργία ενός νέου τύπου "μαζικού" ανθρώπου με συνείδηση κοινωνικής συναίνεσης.

- Ωστόσο υπάρχουν καλλιτεχνικές φωνές που αντιστέκονται ακόμη σ' αυτή τη λογική. Ετσι δεν είναι;

- Ασφαλώς. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής λογικής για τον πολιτισμό, σήμερα, ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν προσπάθειες, που όλο και πιο πολλές γίνονται, μιας άλλης πολιτιστικής δουλιάς, που στηρίζεται και στηρίζει την κοινωνική εξέλιξη, που δεν αμφισβητεί απλά το κατεστημένο, αλλά δείχνει τουλάχιστον τη διάθεση να βγει έξω από τον κύκλο του συμβιβασμού και της συναλλαγής που στήνουν οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.Γι' αυτό σήμερα είναι αναγκαίο να εντοπίζονται αυτά τα καλλιτεχνικά έργα, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, που έχουν τη ματιά τους πάνω από το "ευρωπαϊκό" κοσμοπολίτικο βούρκο, να ενισχύονται και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πολλαπλασιασμού τους. Ενα μικρό βήμα σ' αυτή τη δύσκολη, μα ωραία, πορεία φιλοδοξούμε να κάνουμε με το Δίμηνο αυτό Πολιτιστικό Πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξέφραγο αμπέλι η πολιτιστική κληρονομιά (2008-12-25 00:00:00.0)
Υπόθεση του λαϊκού κινήματος ο πολιτισμός (2005-11-23 00:00:00.0)
Πολιτισμός και βιβλίο (1999-02-18 00:00:00.0)
Ανάδειξη του παιδαγωγικού χαρακτήρα της τέχνης (1999-02-10 00:00:00.0)
"Ρεμπέτικες διαδρομές" στα ΤΕΙ Αθήνας (1997-02-14 00:00:00.0)
Κοινωνική η αποστολή της τέχνης (1997-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ