Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο διάλογος... άργησε 40 μέρες

Ο πρωθυπουργός όρισε επιτέλους το ραντεβού με τους συνταξιούχους για τις 18 Φλεβάρη, αλλά ήδη τα αρμόδια υπουργεία, με εγκυκλίους τους από τις 11 Γενάρη, έχουν "κόψει το κοστούμι" στης νέας εξοντωτικής λιτότητας για τους απόμαχους της δουλιάς

Μετά από αρκετή κωλυσιεργία, ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τελικά την Πέμπτη 18 Φλεβάρη στις 10πμ, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Ωστόσο - όπως αποκάλυψε πρώτος ο "Ρ" με δημοσίευμά του στις 9 Φλεβάρη - ήδη με εγκυκλίους των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας προς τις διοικήσεις όλων των Ταμείων, προβλέπονται... αυξήσεις 2,5% από 1/1/99 και διορθωτικό 1,4%, ποσά που ισοδυναμούν για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με 40-80 δρχ. την ημέρα!

Εξάλλου, εντελώς χαρακτηριστικές για τις γενικότερες προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους και τα αιτήματά τους, είναι οι ίδιες οι κινήσεις της. Στις 19 Γενάρη με μια μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία, οι συνταξιούχοι έφτασαν στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης είπε στη Συντονιστική, ότι ο πρωθυπουργός θα... μελετήσει τα αιτήματα και δεσμεύτηκε ότι θα... υπάρξει συνάντηση μέχρι τέλος Γενάρη. Ομως - όπως αποκαλύφθηκε - 8 μέρες νωρίτερα,δηλαδή στις 11 Γενάρη, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχε ήδη "μελετήσει" και σε εγκύκλιό του πρόβλεπε αυξήσεις 2,5% για συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές, ενώ για μεγαλύτερες συντάξεις και για το ποσό πάνω απ' τις 250.000 δρχ. η αύξηση θα είναι 2%. Ακολούθησε στις 21 Γενάρη μια δεύτερη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που πρόβλεπε τα ίδια. Για τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν συνοδευτεί από ανάλογη αύξηση των εισφορών και μετά από μελέτη, ενώ σε κάθε περίπτωση αύξηση και διορθωτικό δε θα υπερβαίνουν το 5%.

Κύρια αιτήματα των συνταξιούχων είναι: Η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (μετά τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ έχουν πέσει στα 16,8 ημερομίσθια). Επαναφορά όλων των συντάξεων στο 80% των εν ενεργεία μισθών. Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Ριζική τροποποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον καλεί κατά τη συνάντηση με τη Συντονιστική να δει ευνοϊκά τα αιτήματα. Επίσης σημειώνει ότι "λόγω της μακράς αφαίμαξης" που έχουν υποστεί, ζητάνε μια "πρόσκαιρη υποστήριξη" με την καταβολή βοηθητικού ποσού 250.000 δραχμών. Ανάλογη επιστολή έστειλε και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ