Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΚΙΝΗΜΑ
Αγώνας για πραγματικό 35ωρο

Ολοκληρωμένη διατύπωση του αιτήματος, κόντρα στην αοριστία και στη σύγχυση, που επιμελώς και σκόπιμα καλλιεργείται

Καίρια παρέμβαση στο καυτό ζήτημα του 35ωρου - 7ωρου - πενθήμερου,την οποία ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρη, αποτελούν οι θέσεις που επεξεργάστηκε η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα".Τις θέσεις αυτές παρουσίασαν χτες οι σύμβουλοι της ΔΑΣ,στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ,που ασχολήθηκε με το θέμα.

Στη γενικόλογη διατύπωση του αιτήματος επέμεινε η ΠΑΣΚΕ,κάνοντας λόγο για "35ωρο με πλήρη απασχόληση και χωρίς μείωση αποδοχών", κάτι που αφήνει ανοιχτά τα παράθυρα στην εισαγωγή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν περίπου και οι άλλες παρατάξεις, πλην της ΔΑΣ.Ωστόσο, η συζήτηση δεν κατέληξε κάπου συγκεκριμένα, πέρα από το ότι η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει να συναντήσει ξεχωριστά καθεμιά εργοδοτική οργάνωση, σχετικά με το 35ωρο.

Το σχετικό κείμενο, που συνυπογράφεται από τα συνδικαλιστικά στελέχη Δ. Αγκαβανάκη, Κ. Αρτεμίου, Κ. Γεωργακόπουλο, Φ. Κολεβέντη και Γ. Μαυρίκο,έχει αναφορές στους σκληρούς ταξικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν γύρω από τη μείωση του χρόνου εργασίας, αλλά και στις μεθοδεύσεις της σημερινής συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που ουσιαστικά καταδικάζει και ακυρώνει το αίτημα.

Χαρακτηριστικά στην παρέμβαση της Επιτροπής σημειώνεται ότι γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης του αιτήματος για 35ωρο, έτσι ώστε "να γενικευτεί η εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, να χτυπηθούν παραπέρα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αυταπάτη της αντιμετώπισης της ανεργίας". Ενδεικτική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου από τη Λάρισα, όπου υποστήριξε ότι θα δοθούν και "χρηματικές ενισχύσεις" για επιλογές, σε σχέση με το 35ωρο που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ότι δεν μπορεί να γίνει με μείωση των αποδοχών.

Η βασική διατύπωση του αιτήματος από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, είναι η γενικευμένη, νομοθετική εφαρμογή του, με πέντε μέρες απασχόληση, 7 ώρες τη μέρα, με διατήρηση των 6 ενσήμων ασφάλισης για την 5νθήμερη βδομάδα, με αύξηση των αποδοχών και απόκρουση της εντατικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ