Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πικρό το "νυχτοκάματο"

Οργιο ασυδοσίας στα νυχτερινά κέντρα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά

Αποφασισμένοι να αντισταθούν στην προοπτική της μετατροπής τους σε "ευρωγκαρσόνια" χωρίς δικαιώματα, δήλωσαν χτες οι σερβιτόροι που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και συμμετείχαν στην έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου Σερβιτόρων.Μια συνέλευση που οι ίδιοι ζήτησαν για να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της ασυδοσίας των εργοδοτών τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι πιο γνωστές επιχειρήσεις πρωτοστατούν στην καταπάτηση δικαιωμάτων. Σε πολλές από αυτές έχει καταργηθεί η αμοιβή με βάση τα ποσοστά, που ανέρχονται μεικτά στο 13% επί των εισπράξεων και πληρώνονται με "νυχτοκάματο" που δεν ξεπερνά τις 15-16.000 δραχμές!

Αλλοι υποχρεώνουν τους σερβιτόρους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα ένσημά τους, δεσμεύοντάς τους μάλιστα να μην ξεπερνάνε τα 15 το μήνα! Συνέπεια αυτού είναι να μην έχουν τις προϋποθέσεις για το ταμείο ανεργίας και να μένουν χωρίς επίδομα τους 6 έως 8 μήνες της ανεργίας τους! Τεράστια ευθύνη για την κατάσταση αυτή - όπως κατήγγειλαν - φέρει και το ΙΚΑ.

Η ωμή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων δε συναντάται μόνο στις επιχειρήσεις της Αθήνας. Μιλώντας στη συνέλευση εργαζόμενος από κέντρο της Λιβαδειάς, τόνισε ότι "θερίζει" το ωρομίσθιο, κάποιοι απ' τους εργαζόμενους δουλεύουν 100 ώρες το μήνα, κάποιοι άλλοι 60 και 40! "Μπορεί να πέσει πελατεία και να πάρει τηλέφωνο στις 11 το βράδυ τη λαντζέρισα να της πει να έρθει για δουλιά", κατήγγειλε.

Για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα,καθώς και να συντονίσουν την πάλη τους με τα σωματεία των Μαγείρων και των Μουσικών. Στη συνέλευση εξάλλου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.Στο ψήφισμα, που υπογράφεται και απ' τα τρία σωματεία, καταγγέλλεται η κυβέρνηση για ενίσχυση της ασυδοσίας των εργοδοτών και η διοίκηση του ΙΚΑ για έλλειψη ελέγχων. Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο Τ. Γόντικας,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο και να αγωνιστούν ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και στις πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων που τη στηρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ