Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέες επιδρομές στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας

Πολλούς νεκρούς και τραυματίες αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΛΟΡΙΔΑ.-

Νέες επιδρομές εναντίον ιρακινών στόχων στα προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας εξαπέλυσαν, χτες το απόγευμα, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Αν και οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Βαγδάτη, από τις νέες επιδρομές έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν πολλοί πολίτες, των οποίων ο αριθμός δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι χτες το βράδυ.

Με βόμβες ακριβείας έπληξαν περίχωρα της Βαγδάτης αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά. Στην ανακοίνωσή της, η ιρακινή ηγεσία δεν αποσαφηνίζει σε ποια περιοχή έγινε η επιδρομή, αναφέρει, όμως, ότι 23 "εχθρικοί σχηματισμοί πραγματοποίησαν 48 εξόδους στον εναέριο χώρο της Βαγδάτης, προερχόμενοι από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία και παρά τα αντιαεροπορικά πυρά που δέχτηκαν έπληξαν αθώους πολίτες, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών από αυτούς". Η ιρακινή ηγεσία υπογράμμισε ότι η επίθεση έγινε σε κατοικημένη περιοχή και ότι τα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν στις 19.20, τοπική ώρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτόπτες μάρτυρες, των οποίων τις δηλώσεις μετέδωσε και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, οι σειρήνες ήχησαν επανειλημμένως χτες το απόγευμα στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ τέθηκαν σε λειτουργία τα αντιαεροπορικά της συστήματα.

Από την άλλη πλευρά, σε λακωνική της ανακοίνωση, η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη Φλόριδα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι έγιναν επιδρομές εναντίον 2 ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών κοντά στην πόλη Ισκανταριγιάχ, 30 μίλια νότια της Βαγδάτης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιδρομές έγιναν από F 15E και F/A 18, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίστηκε, μετά από αλλεπάλληλες παραβιάσεις που έγιναν από ιρακινά αεροσκάφη στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ. Στο κείμενο τονίζεται ότι η πόλη Ισκανταριγιάχ βρίσκεται στα όρια της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων", διαψεύδεται ότι επλήγη η ιρακινή πρωτεύουσα ή κατοικημένες περιοχές και τονίζεται ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στις βάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ