Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
δευτερο ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑΣ

Εντούτοις, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Γιουγκοσλαβικό, Κρίστοφερ Χιλ, προτίμησε να μη δώσει έμφαση στις εγγενείς αδυναμίες αυτού του άτυπου "σχήματος", εκφράζοντας την πεποίθηση πως "είναι θετικό το γεγονός πως θα συνεργαστούν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί". Αλλωστε, εδώ και καιρό, τόσο η κυβέρνηση Κλίντον, όσο και Δυτικοευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν σοβαρό "μειονέκτημα", αναφορικά με την προώθηση των σχεδίων τους στην περιοχή των Βαλκανίων, την απουσία "αρραγούς" μετώπου από την πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Τέλος, φαίνεται πως η διορία τριών εβδομάδων, που δόθηκε στο Ραμπουγέ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο, θα αξιοποιηθεί πλήρως από την κυβέρνηση Κλίντον, προκειμένου να πειστούν όσα μέλη του Κογκρέσου επιφυλάσσονται για τη σκοπιμότητα αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο.

"Δίχως την αμερικανική στρατιωτική παρουσία δε θα μπορούσε να αποδώσει μία ειρηνευτική συμφωνία στο Κοσσυφοπέδιο" ήταν το "επιχείρημα" που προέταξε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ σε συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου. Η ίδια υποστήριξε πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε δεδομένων των "δυσκολιών".

Το ΝΑΤΟ σε αναμονή...

"Ως επί το πλείστον θετικό" εκτίμησαν χτες στις Βρυξέλλες οι 16 πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ το αποτέλεσμα των συνομιλών στο Ραμπουγέ της Γαλλίας.

Στη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου κυριάρχησε, μάλιστα, η αίσθηση ότι τώρα όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν στον πολυπόθητο στόχο της υπογραφής μίας "ειρηνευτικής" συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο, που θα προωθεί το κυριότερο μέλημα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου - δηλαδή την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος της υπουργικής συνεδρίασης αναλώθηκε στο σχέδιο αποστολής δύναμης περίπου 28.000 ανδρών στην περιοχή, αλλά και στις "ειδήσεις" που έφερε ο στρατηγός Κλάους Νάιμαν από το Κοσσυφοπέδιο. "Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία για τις μάχες που μαίνονται στα βόρεια της Πρίστινας, αλλά και την ενίσχυση και συγκέντρωση μεγάλων σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κοσσυφοπέδιο" φέρεται να είπε ο ΝΑΤΟικός στρατηγός, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό ακόμη και τους ελάχιστους που κρατούσαν μία στάση σιωπηρής "επιφυλακτικότητας" στην αποστολή στρατευμάτων στη σερβική επαρχία. Μετά από αυτό (σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες) οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι συμφώνησαν πως θα εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές κατά σερβικών στόχων, σε περίπτωση που το Βελιγράδι δεν υπογράψει τη συμφωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ: Μηχανή θανάτου (2009-03-22 00:00:00.0)
Χρονικό διαμελισμού και επεμβάσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία (2006-03-14 00:00:00.0)
Διαμορφώνεται η σύνθεση της "ειρηνευτικής δύναμης" (1999-06-09 00:00:00.0)
Στέλνουν τάγμα "κατοχής"! (1999-04-05 00:00:00.0)
Δεύτερος γύρος παζαριών στο Παρίσι (1999-03-16 00:00:00.0)
Οι αυτονομιστές αυξάνουν τη βία στο Κοσσυφοπέδιο (1999-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ