Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των νοσοκομείων και ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι υπηρεσίες πρόνοιας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε αυτά, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΟΕΔΗΝ είναι: Αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας και Πρόνοιας, να σταματήσει η εκχώρηση της καθαριότητας στα ιδιωτικά συνεργεία και ΟΧΙ στα ιδιωτικά λογιστήρια. Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει ο θεσμός των εκτάκτων.

Τέλος, ζητά ουσιαστικές αυξήσεις, καθώς το 2% αποτελεί κοροϊδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα ΔΣ των σωματείων και τα περιφερειακά συμβούλια σε πανελλαδική σύσκεψη στο θέατρο "Αλφα" (Στουρνάρη και Πατησίων) σήμερα στις 9.30 π.μ. Στη συνέχεια θα γίνει παράσταση στον υπουργό Υγείας.

Τροπολογίεςγια εφημερίες και μάνατζερ

Στην κατάθεση της τροπολογίας για τη μεικτή εφημερία (ή ενδιάμεση εφημερία) στο νομοσχέδιο για την Αναπροσαρμογή των συντάξεων των συνταξιούχων μελών ΔΕΠ προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας. Την ίδια τροπολογία είχε καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο ο υπουργός στις 4.2.1999, αλλά την είχε αποσύρει ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τον τύπο της ενδιάμεσης τον προέβλεπε το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων. Ομως η κυβέρνηση αγνόησε το όλο πόρισμα της Επιτροπής και απομόνωσε μόνο το μέρος της μεικτής εφημερίας, που και αυτό το περιόρισε όσον αφορά το οικονομικό του περιεχόμενο σε σχέση με την αρχική πρόταση. Το άρθρο, που κατέθεσε χτες, προέβλεπε τα εξής: "Καθιερώνεται μεικτή εφημερία αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου και ακολουθούμενη από εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση 16ωρου. Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικά σε εβδομήντα εκατοστά (70/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής 16ωρης ενεργού εφημερίας. Η κατάρτιση του Προγράμματος εφημεριών γίνεται εντός των ορίων των εγκεκριμένων πιστώσεων".

Επίσης στην ίδια τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα της έκδοσης κατ' εξαίρεση για το 1999 των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τις εφημερίες "εντός του πρώτου διμήνου του έτους".

Με τη ρύθμιση αυτή ο υπουργός έρχεται να καλύψει την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τα κονδύλια των εφημεριών που εκδόθηκε 11.2.1998, δεδομένου ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 1998.

  • Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας έχει καταθέσει τροπολογία, με την οποία καταργεί τους ήδη επιλεγμένους 29 μάνατζερ των νοσοκομείων. Επίσης υπάρχει διάταξη με την οποία συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο οι αρμοδιότητες του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου και του μάνατζερ για νοσοκομεία με δύναμη μεγαλύτερη των 500 κλινών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ