Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2000 - 2006
Στο περιθώριο οι ανάγκες των κατοίκων

Μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής βρίσκονται οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τα έργα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που είναι ενταγμένα στο "Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006" (ΣΠΑ) και που θα χρηματοδοτηθούν από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής προέκυψε ότι, εκεί που θα δοθεί μεγαλύτερη σημασία είναι στα μεγάλα έργα (λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας και αεροδρόμιο Σπάτων), αφού αυτά προτιμούν Ευρωπαϊκή Ενωση και μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες. Η κυβέρνηση λοιπόν, καθ' υπαγόρευση της ΕΕ, έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα έργα από το 3ο ΚΠΣ, πολύ πριν συζητηθούν αυτά στις Νομαρχίες για να κατατεθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι στην πρώτη γραμμή θα έπρεπε να βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα και η δημιουργία δικτύων όμβριων υδάτων, αυτά δε χρηματοδοτούνται, αφού η ΕΕ δεν τα θεωρεί αναγκαία! Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, τόσο από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Επενδύσεων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, όσο και από τους υπόλοιπους συνδυασμούς - εξαιρουμένης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" - μοιάζουν με ασκήσεις επί χάρτου, αφού απλώς καταγράφουν τα προβλήματα της περιοχής σε γενικόλογους άξονες.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο νομάρχης Δ. Φράγκος,"γνωρίζουμε ότι μας έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα επιλογής έργων και μας έχουν πει να καταθέσουμε απλώς εισηγήσεις. Υποχρεωτικά πρέπει κάτι να πούμε για να φανεί ότι έχουμε δημοκρατία"...

Εντύπωση προκάλεσαν πάντως και οι προτάσεις του νομαρχιακού συμβούλου Α. Μουστακάτου,ο οποίος αφού αρχικά μίλησε για "σαλαμοποίηση" της Αυτοδιοίκησης, καθώς "τα έργα είναι προεπιλεγμένα", στη συνέχεια έκανε προτάσεις για τη δημιουργία νομαρχιακών επιχειρήσεων για τη συγκοινωνία και τον Πολιτισμό.

Τελικά, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκρινε κείμενο με κάποιους άξονες για τα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή, το οποίο και θα σταλεί στην Περιφέρεια. Ολη αυτή η διαδικασία γίνεται απλώς για να τηρηθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που προβλέπουν οι νόμοι...

Εργα για τους... επιχειρηματίες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ν. Στεφανίδης, τόνισε πως τα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΠΑ, αφορούν παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη μετατροπή της Αθήνας σε κέντρο επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών πρωτοβουλιών σε τουριστικό και πολιτιστικό υποδοχέα. "Μπροστά στο στόχο αυτό, όχι μόνο προσπερνιούνται, αλλά και αποδυναμώνονται κλάδοι και τομείς της χώρας που μπορούν να σηματοδοτήσουν μία αναπτυξιακή τροχιά με την παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας", σημείωσε ο επικεφαλής της ΝΑΣ.

Υπογράμμισε ακόμα πως μέσα από τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα έπρεπε να καταγραφούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των κατοίκων για μια ανάπτυξη που θα έχει κέντρο της προσοχής της τον εργαζόμενο και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. "Μέσα από το ΣΠΑ θα έπρεπε να ενισχυθούν οι τομείς και οι κλάδοι παραγωγής που η χώρα μας έχει παράδοση, δυνατότητες και συγκριτικά πλεονέκτημα, όπως η υφαντουργία και η αγροτική οικονομία, ώστε να επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της χώρας και η μείωση της ανεργίας", τόνισε ο Ν. Στεφανίδης και κατέληξε: "Πρέπει να παραμεριστούν τα έργα που μετατρέπουν τη χώρα σε διαμετακομιστικό κέντρο εξυπηρέτησης των αναγκών των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ