Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Επαναστατικός" καιροσκοπισμός

Το προηγούμενο διάστημα το μαθητικό κίνημα αντιπάλεψε αποφασιστικά τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους 2525 και 2640. Απέναντι σ' αυτές τις δυναμικές κινητοποιήσεις η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ κράτησε στάση απάθειας στην αρχή, κηρύσσοντας μόνο μια 24ωρη απεργία πριν τα Χριστούγεννα και ανοιχτής υπονόμευσης μετά τις γιορτές, συμμετέχοντας στον προσχηματικό "διάλογο" με το ΥΠΕΠΘ και αγνοώντας τις αποφάσεις του κλάδου για συνέλευση προέδρων και ουσιαστικές κινητοποιήσεις στο πλάι των μαθητών.

Με βάση τα παραπάνω υπήρξε η ανάγκη δημιουργίας ενός αγωνιστικού πόλου στο χώρο των καθηγητών για ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα αντιπαλεύει ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική και στο χώρο της Παιδείας, πολιτική που επιβάλλουν η ΕΕ και τα μονοπώλια.

Με πρωτοβουλία συνδικαλιστών των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου δημιουργήθηκε συντονιστικό των ΕΛΜΕ και συνδικαλιστών σ' αυτή την κατεύθυνση. Εχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιμετώπισε η παράταξη των "Παρεμβάσεων" τις κινήσεις αυτές.

- Το Δεκέμβρη σε περιοδείες τους σε σχολεία ισχυρίζονται ότι πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, η ΟΛΜΕ είναι πάνω από τις διαθέσεις του κλάδου!

- Κορυφαίο στέλεχος της παράταξης (μέχρι πρόσφατα μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ) πήγε στην πρώτη συνάντηση των ΕΛΜΕ με σκοπό να τη διαλύσει. Η ομιλία του ουσιαστικά ήταν ένας ύμνος για το ΔΣ της ΟΛΜΕ και η προσπάθειά του επικεντρωνόταν στο πώς θα υπονομευτεί η πρωτοβουλία αυτή. Εβαλε ευθέως κατά της πρωτοβουλίας συντονισμού των ΕΛΜΕ και συνδικαλιστών, με επιχείρημα ότι η ΟΛΜΕ έχει δημοκρατική δομή και λειτουργία.

- Στο ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής η πρόταση της ΔΕΕ για συμμετοχή στο συντονιστικό αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία, στη δε γενική συνέλευση της ίδιας ΕΛΜΕ έκαναν το παν για να μην παρθεί αντίστοιχη απόφαση, συμμετοχή της Γ ΕΛΜΕ στο συντονιστικό.

- Ξαφνικά στις 2/2 ανακαλύπτουν την ανάγκη συντονισμού από τα κάτω, καλώντας συνδικαλιστές της παράταξής τους σε συνάντηση ("Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει"), όπου εκδίδεται μια ανακοίνωση, από την οποία λείπει οποιαδήποτε κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη δράση της και οποιαδήποτε αναφορά στο ότι η κυβερνητική πολιτική εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. (Στην πραγματικότητα ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού με ψηφοθηρικούς στόχους μήπως και καρπωθούν κάτι από την οργή του κλάδου κατά της ΟΛΜΕ. Γι' αυτό την εγκατέλειψαν γρήγορα).

- Μετά το τέλος των μαθητικών κινητοποιήσεων, εκτιμούν ότι το συντονιστικό δε χρειάζεται πλέον και αρνούνται τη συμμετοχή τους σε αυτό λες και άλλαξε η κυβερνητική πολιτική ή η ΟΛΜΕ έγινε ταξικό και αγωνιστικό συνδικάτο.

Καιροσκοπισμός σε όλο του το μεγαλείο;

Αλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η παράταξη της "Παρέμβασης" δε θέλει πραγματικό συντονισμό από τα κάτω (ΕΛΜΕ, συνδικαλιστών, επιτροπών αγώνα) με διάρκεια και με πολιτικό ταξικό πλαίσιο, που θα συγκρούεται με την ευρωκυβερνητική πολιτική, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταξικό αναπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και ταυτόχρονα θα αποκαλύπτει τον υπονομευτικό ρόλο των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ.

Αρέσκεται συχνά στη δημιουργία εφήμερων "συντονιστικών" με τον εαυτό της και σε επιμέρους, συντεχνιακά πολλές φορές, ζητήματα για ψηφοθηρικούς λόγους. Κυρίως όμως, στο χώρο της ΟΛΜΕ, κρατά εχθρική στάση στην προσπάθεια συντονισμού από τα κάτω, γιατί από τη μια συμμετείχε η ίδια στην πλειοψηφία της ΟΛΜΕ σε κρίσιμες αποφάσεις και από την άλλη δεν μπορεί να ξεκόψει πολιτικά και εκλογικά από την παράταξη της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (Συνέδριο έρχεται και υπάρχουν και εκλογικές ανάγκες). Πώς να κάνει άλλωστε συντονισμό ενάντια στην πλειοψηφία ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, όταν είναι γνωστοί οι δεσμοί (πολιτικοί - εκλογικοί) και το σφιχταγκάλιασμά της με την παράταξη του ΣΥΝ; Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" θα συνεχίσει την προσπάθειά της για ανάπτυξη κινήματος και συντονισμό από τα κάτω, εντάσσοντας τη διαδικασία αυτή στην όλη προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για δημιουργία του ταξικού πόλου.

Χ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ