Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εκτός τόπου και υπεράνω ΠΑΣΟΚ

Εκτός τόπου και χρόνου και υπεράνω των μηχανισμών που δρουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, θέλησε να εμφανιστεί κατά τη χτεσινή του ομιλία στη 10η Σύνοδο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Η Σύνοδος αυτή είχε χαρακτήρα απολογισμού της ΚΕ, εν όψει του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει την Πέμπτη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι είναι υπεράνω όχι μόνο των διαφόρων ομάδων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ίδιου του έργου της κυβέρνησής του, για το οποίο δεν έκανε κουβέντα και περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές στους πολιτικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στη "σημαντική πολιτική συγκυρία", με την οποία συμπίπτει το Συνέδριο την εντόπισε στις "προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ", στην"κρίσιμη πολιτική μάχη των ευρωεκλογών", που όμως "δεν είναι μια εθνική δημοσκόπηση, όπως κάποιοι θέλουν, αλλά μια πολιτική αναμέτρηση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας", και στην "ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και στις εθνικές εκλογές του 2000".

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του έδωσε και το στίγμα της γραμμής που θ' ακολουθήσει στο Συνέδριο. "Ορισμένοι, είπε, ανέδειξαν σ' όλο αυτό το διάστημα μονόπλευρα μια εικόνα εσωτερικών τριβών, αντεγκλήσεων και εσωστρέφειας, μια εικόνα έντονων αντιπαραθέσεων και έκρηξης προσωπικών στρατηγικών", για να προσθέσει ότι η εικόνα αυτή "αδικεί το κόμμα μας". Μάλιστα, θεώρησε ως αυτονόητο "ανάμεσα στους σοσιαλιστές" να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις κυριάρχησε η λογική των συσχετισμών, προτιμήθηκε η αντιπαράθεση ομάδων", αλλά "εμείς δεν πρέπει να χορεύουμε στο ρυθμό που άλλοι καθορίζουν".

Και συμπλήρωσε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν κυριαρχούν και "οι διαδικασίες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μια μεγάλη πολιτική συμφωνία".

Κλείνοντας, κάλεσε σε συσπείρωση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωσε ότι "εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, τη σιγουριά και την ελπίδα".

  • Το μεσημέρι, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΚΕ περί τα 40 μέλη της, αφού πρώτα κατέθεσαν κείμενο, με το οποίο δικαιολογούσαν την αποχώρησή τους, σαν άρνηση να νομιμοποιήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ, αλλά και της πορείας προς το συνέδριο.

Η κίνηση αυτή χαρακτηριζόταν σαν προσπάθεια ενιαίας έκφρασης του "μπλοκ" της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα στους αποχωρίσαντες ήταν οι Αντώνης Κοτσακάς, Νικόλαος Μαδεμλής, γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγιωτακόπουλος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ