Κυριακή 28 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ... άφωνη Ευρώπη

Αφωνη η Ευρώπη, αμήχανη, σέρνεται στο άρμα των ΗΠΑ, καραγκιόζηδες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κλπ., κλπ. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί και πολλοί ακόμη ανάλογοι βλέπουν τις μέρες αυτές το φως της δημοσιότητας.

Αυτή, όμως, είναι η αλήθεια;

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ενωση (γι' αυτή πρόκειται, όταν λένε Ευρώπη... ) δεν είναι άφωνη. Σχεδόν όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Συναποφάσισαν με τις ΗΠΑ και παίρνουν ενεργό μέρος - με τον έναν ή άλλον τρόπο - στις βάρβαρες πολεμικές επιδρομές, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Μιλάει, επομένως, η ΕΕ... "Μιλάει" με τα γερμανικά, βρετανικά, ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά και άλλων ευρωπαϊκών, ΝΑΤΟικών χωρών τα αεροπλάνα, πλοία κλπ., που συμμετέχουν στη φονική πολεμική μηχανή.

Δεύτερον, η στάση αυτή της ΕΕ και, ιδιαίτερα, των χωρών που σφραγίζουν τη φωνή της, όπως η Γερμανία, δεν οφείλεται στη δήθεν υποταγή της στις ΗΠΑ. Οχι, βέβαια. Οι κοινές, αμερικανο - ευρωπαϊκές πολεμικές ενέργειες (ΝΑΤΟικές) των ημερών αυτών, αφ' ενός βασίζονται στην αντιμετώπιση του κοινού τους εχθρού (βλέπε Σερβία) και αφ' ετέρου εμπεριέχουν τον οξυνόμενο συνεχώς ανταγωνισμό - κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - για την απόκτηση ζωνών επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ