Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ελπίδες της ολιγαρχίας για μεσολάβηση των ξένων

Η Μαργαρίτα ντε Ρόχας, Κολομβιανή που έχει ξεριζωθεί από τον τόπο της από την κρατική τρομοκρατία, με γράμμα της στο πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κολομβία", κάνει μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, όσον αφορά την προσπάθεια εύρεσης ειρηνικής λύσης στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του αντάρτικου κινήματος και του κολομβιανού στρατού καθώς και των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Η ντε Ρόχας αναφέρει, λοιπόν, ότι τον τελευταίο καιρό μέσα μαζικής ενημέρωσης, αγγελιοφόροι της κολομβιανής ολιγαρχίας, πολυεθνικές που ενδιαφέρονται να παρέμβουν με λύσεις στην εσωτερική σύγκρουση, χώρες άμεσα αναμεμειγμένες στην ένοπλη σύρραξη, προτείνουν και προτρέπουν φιλικά προσκείμενες χώρες να παρέμβουν πιο ουσιαστικά, δηλαδή να παίξουν το ρόλο των μεσολαβητών, έτσι ώστε να ξεπαγώσει η ειρηνευτική διαδικασία και να ξεκινήσει ο διάλογος.

Κατ' αρχήν, γράφει η ντε Ρόχας, υπάρχει μία πρώτη φάση της προσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και του αντάρτικου κινήματος, που έληξε με την "εγκατάσταση" της τράπεζας του διαλόγου και στη συνέχεια την ακύρωσή της λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να ικανοποιήσει έναν από τους όρους, που είναι η ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Ετσι, το πολιτικο-στρατιωτικό κίνημα των FARC - EP (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού) πάγωσε μονομερώς το διάλογο μέχρι τις 20 Απρίλη 1999, με στόχο να εκτιμήσει τα ουσιαστικά αποτελέσματα των ενεργειών της κολομβιανής κυβέρνησης και όσον αφορά την πραγματική και αποτελεσματική διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που εμφανίζονται ως στρατηγική της στρατιωτικής επέκτασης του κράτους.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου, όπως επίσης και η απομάκρυνση του στρατού από πέντε επαρχίες, η αναγνώριση των FARC - EP ως πολιτικο-στρατιωτικής οργάνωσης, η αποποινικοποίηση του λαϊκού κινήματος και η άρση των επικηρύξεων σε βάρος των ηγετών των FARC - EP.

Μέχρι στιγμής η κολομβιανή κυβέρνηση δεν έχει κάνει συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσει, να συγκρατήσει και, τελικά, να διαλύσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Ωστόσο και στους άλλους όρους που έθεσε το αντάρτικο κίνημα δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Το πάγωμα του διαλόγου εκ μέρους των FARC - EP έχει ως βάση τους λόγους που προαναφέραμε και μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, μία ομάδα σκοτεινών συμφερόντων προστρέχουν σε διεθνείς οργανισμούς με στόχο την αλλαγή του μέχρι τώρα ρόλου τους, αυτού της στενής παρακολούθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν της μεσολάβησης.

Αυτό που πρέπει να κάνουν αυτές οι "προσωπικότητες και σημαντικές ιστορικές φιγούρες", τονίζει η ντε Ρόχας στο γράμμα της, είναι να δεσμευτούν ότι δε θα ανατρέψουν, δε θα εμποδίσουν και δε θα παραχωρήσουν στη διεθνή κοινότητα διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχαν, εκ των προτέρων, συμφωνήσει οι FARC - EP και η κυβέρνηση, δηλαδή απλά ο ρόλος της στενής παρακολούθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ξένες κυβερνήσεις, όπως αυτή της Βενεζουέλας, μέσω του Προέδρου Τσάβες, επισήμανε την ουδετερότητά της απέναντι στην εσωτερική σύγκρουση, ενώ οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Κόστα Ρίκα, της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Γερμανίας καθώς επίσης και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασαν επανειλημμένα την επιθυμία τους να προσφέρουν την άμεση συμβολή τους μόνο εφόσον όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές ζητήσουν, από κοινού, τη διεθνή μεσολάβηση, διαφορετικά δέχονται την πρόσκληση να παρακολουθούν στενά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία.

Αν τόσο πολύ κόπτονται για τη χώρα αυτοί οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας και οι αγγελιοφόροι τους, κάποιοι λεγόμενοι "ανεξάρτητοι" κύκλοι, κάποιες ύποπτες ομάδες που υποκρίνονται πως είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις - τονίζει στη συνέχεια η ντε Ρόχας - ας πιέσουν την κυβέρνηση να εγγυηθεί στους Κολομβιανούς το δικαίωμα στη ζωή, να προωθήσει και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εγγυηθεί το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, να διαλύσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και ας σταματήσουν να αντιστρέφουν την πραγματικότητα μπροστά στη διεθνή κοινότητα, κατηγορώντας τις FARC - EP για έλλειψη βούλησης και ότι αρνούνται τη συμμετοχή των πολιτών στο διάλογο.

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο ψεύδος, αφού οι FARC - EP, μέσω του ηγέτη τους Μανουέλ Μαρουλάντα Βέλες, τόνισαν ότι αναμένεται μεγάλη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των αγροτών, των εργατών, των φοιτητών, του κλήρου, των επιχειρηματιών, της κυβέρνησης, των στρατιωτικών, τηςαντιπολίτευσης, των πολιτικών κομμάτων, ενώ αυτοί που δε θα μπορούν να συμμετάσχουν θα είναι οι έμποροι ναρκωτικών, οι παραστρατιωτικοί και οι υποτιθέμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν συμφέροντα των πολυεθνικών ή της εθνικής ολιγαρχίας και που εξελίσσονται σε μηχανισμούς σε βάρος του κολομβιανού λαού.

Η εμμονή αυτών των ύποπτων κύκλων να πιέζουν διάφορους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και χώρες, για πιο ενεργητική, ίσως και άμεση συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, και να εμφανιστούν, ας πούμε, ως "σωτήρες" του κολομβιανού λαού, μας προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Μήπως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν - συσχετίζοντας το αντάρτικο κίνημα με το εμπόριο ναρκωτικών και με το πρόσχημα της καταπολέμησής του, όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα καταγγελθεί - να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα για μία εξωτερική επέμβαση; Μήπως ετοιμάζουν και στο νότιο ημισφαίριο την προβολή της ίδιας ταινίας που παίζεται εδώ και μία βδομάδα στα Βαλκάνια; Λέμε, μήπως;

Στο μεταξύ, οι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να σπέρνουν, καθημερινά, στο διάβα τους τον τρόμο και το θάνατο στον κολομβιανό λαό. Γνωστή είναι, άλλωστε, εδώ και κάποια χρόνια η ύπαρξη ενός εγκληματικού αντικομμουνιστικού σχεδίου, με την ονομασία "Σχέδιο χαριστική βολή", για τη δολοφονία και σύλληψη στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, βάσει του οποίου έχουν ήδη δολοφονηθεί 4.000 μέλη του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, μία πραγματική πολιτική γενοκτονία. Ενώ η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παστράνα, το λεγόμενο "Σχέδιο Ανάπτυξης", αυτό το άγριο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθεί, έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί όλο και περισσότερη ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, όλο και μεγαλύτερες συμφορές.

Ολα τα παραπάνω, αν προσθέσουμε και τις φοβερές συνέπειες του πρόσφατου μεγάλου σεισμού που έπληξε τη χώρα, συνθέτουν μία, επιεικώς, εφιαλτική εικόνα της σημερινής Κολομβίας.

  • Για τα θύματα του πρόσφατου μεγάλου σεισμού η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα αρ: 116/296085 - 03.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ