Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ομορφη πόλη χτες η Αθήνα

Συγκλονιστική η μεγάλη αντιπολεμική, ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος. Μυριόστομο μήνυμα καταδίκης των δολοφόνων και όλων όσων βομβαρδίζουν λαούς και δικαιώματα

Μια "όμορφη πόλη" ήταν χτες η Αθήνα. Μια όμορφη, κόκκινη πόλη, γεμάτη από αγωνιστές όλων των ηλικιών, που δονούσαν με τα αντιπολεμικά τους συνθήματα τους δρόμους της, κοκκινίζοντας κάθε γωνιά της, έχοντας σταθερή κατεύθυνση και κατάληξη την πλατεία Συντάγματος, τον τόπο της αντιπολεμικής συγκέντρωσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η ίδια όμορφη, αντιπολεμική εικόνα κυριάρχησε σε όλη τη χώρα στις μεγάλες αντιπολεμικές, ταξικές συγκεντρώσεις.

Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1999. Δεκάδες τα πανό με τα συνθήματα, οι πικέτες, τα καπέλα με στόχους, αλλά και με τα αρχικά του ΠΑΜΕ. Πολλά τα άρματα με τα αντιπολεμικά ευρήματα και ο κόσμος αγανακτισμένος, οργισμένος, αποφασισμένος να αντιταχθεί στον πόλεμο, στο αίμα, στη βαρβαρότητα των βομβαρδισμών των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποφασισμένος να παλέψει για να προστατέψει τα δικαιώματά του, τις κατακτήσεις του, αλλά και να τις διευρύνει, να απομακρύνει τα λερά χέρια του κεφαλαίου και των υποτακτικών του από τα ιερά και όσια της εργατικής τάξης, που αποκτήθηκαν με αίμα.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ο κόσμος αρχίζει να φτάνει στο Σύνταγμα, ενώ από τα μεγάφωνα ηχούσαν τα τραγούδια της εργατιάς. Οι οικοδόμοι καταφτάνουν από τη Σταδίου με πανό από όλα τα Παραρτήματα του Συνδικάτου. Στην κορυφή, ένα άρμα που παρίστανε ένα γιουγκοσλαβικό σχολικό αυτοκίνητο, με σκοτωμένα παιδάκια και την οροφή του τρυπημένη από ΝΑΤΟικούς πυραύλους.Γύρω του, φωτογραφίες από τις καταστροφές στη Γιουγκοσλαβία και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, με πρώτο τον Κ. Σημίτη, με αγκυλωτούς σταυρούς στα πέτα τους. Δίπλα η φράση "εγκληματίες πολέμου".

Προς τη Φιλελλήνων κατευθύνονται οι εργαζόμενοι από τους Δήμους Γλυφάδας, Αγ. βαρβάρας, Περιστερίου, Ανω Λιοσίων, Καματερού, Πετρούπολης. Από την Ερμού ανεβαίνουν οργανωμένα οι οικοδόμοι Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου. "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο", "Αυτή την πολιτική, την αντιλαϊκή, μ' αγώνες θα τη ρίξουμε στη χωματερή", "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", "Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία, κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν.

Πιο πέρα, πανό συνταξιουχικών οργανώσεων, πλησιάζουν προς το κέντρο της συγκέντρωσης, ένα από αυτά τονίζει: "Τα οράματα του ΕΑΜ επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε". Γύρω τους δεκάδες πανό συνδικαλιστικών οργανώσεων, τόσες που είναι δύσκολο να μετρηθούν. Από την επιτροπή αγώνα του ΟΤΕ, την Ομοσπονδία Φαρμάκου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, την Ενωση Λογιστών, τα σωματεία του ΜΙΝΙΟΝ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Αφων Κωνσταντακάκη, υπαλλήλων συμβολαιογραφείων. Σιδηροδρομικοί και Αλβανοί εργάτες, σερβιτόροι και μάγειρες, το σωματείο της ΜΕΒΓΑΛ. Αλλά και νέοι, πολλοί νέοι, από τις επιτροπές νέων σωματείων Αθήνας, το Συντονιστικό νυχτερινών μαθητών, τους σπουδαστές ιδιωτικών σχολών. Κουρδικές οργανώσεις και τόσοι άλλοι ακόμη.

Γύρω στις 10.30 στη συγκέντρωση φτάνουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χ. Φλωράκης.Ανακοινώνονται οι παρουσίες αντιπροσωπείας του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό. Επίσης, αντιπροσωπείες από το ΑΚΟΑ, το ΔΗΚΚΙ, την ΕΕΔΥΕ, την ΟΓΕ, την ΠΕΑΕΑ, τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Συνταξιουχικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες ΕΒΕ, τους εξορισθέντες της Μακρονήσου, τους αγωνιστές της Μέσης Ανατολής, την ΟΒΣΑ, ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής και ο Π. Μακρής, ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος, ο εκπρόσωπος των Αγγλων δημοσιογράφων Κρις Ριμπς, οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Ακόμη, στάλθηκε μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Πλήθος αμέτρητο οι παρουσίες και τα μηνύματα.

Η συγκέντρωση "ανοίγει" με απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Ρίτσου, που διαβάζει η Ε. Γερασιμίδου. Στη συνέχεια χαιρετά ο Πολ. Τσίρκας από το ΠΑΜΕ, ο Β. Κολοβός διαβάζει την "Πρωτομαγιά" του Βάρναλη και έπειτα κάνει την κεντρική ομιλία ο Γ. Μαυρίκος. Συνεχίζει ο Α. Αβραμίδης και οι ομιλίες έκλεισαν με σύντομο χαιρετισμό του φαντάρου Κυρ. Σούλα, μέσα σε ένα ξέσπασμα συνθημάτων κατά του πολέμου. Λίγο πριν τις 12 ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ