Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κάτω από τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα

Μια από τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγινε στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Με υψωμένα τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα, χιλιάδες εργαζόμενοι και δημότες από όλους τους δήμους της Περιφέρειας του Πειραιά, συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις,στην πλατεία Κοραή,στέλνοντας ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό ταξικό μήνυμα.

Από τις 9 το πρωί, το πρώτο λιμάνι της χώρας είχε αρχίσει να πολιορκείται από πορείες που κατέφθαναν από Δραπετσώνα,Κορυδαλλό και από άλλους δήμους. Τα συνθήματα: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει η σειρά μας", αντήχησαν από άκρη σε άκρη στο λιμάνι του Πειραιά. Η πορεία που ξεχώριζε ήταν αυτή των εργαζομένων και των συνταξιούχων του Πειραιά κάτω από τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά,οι οποίοι προσυγκεντρώθηκαν στις 9.30 στο ΕΚ Πειραιά.Λίγο μετά τις 10 το πρωί οι πορείες συναντήθηκαν στη συμβολή των οδών Γούναρη και Ακτής Μιαούλη,όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι νέοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη",για να μετατραπούν σε ένα κόκκινο ποτάμι, που κατέληξε στην πλατεία Κοραή.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Δημήτρης Καραγιάννης,από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο."Στόχος μας - τόνισε - είναι η ένταση του αγώνα για το άμεσο σταμάτημα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Καμία διευκόλυνση στις πολεμοκάπηλες ΑμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, κανένας Ελληνας φαντάρος στο μέτωπο του πολέμου, ειρήνη στα Βαλκάνια".

Την ορωτομαγιάτικη συγκέντρωση χαιρέτισε η Μαρία Λυκουρέση από το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών,επισημαίνοντας: "Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες και τις εργάτριες του Πειραιά για να απαιτήσουμε όλοι μαζί να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας για μια καλύτερη κοινωνία".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Βαγγελάκος,εκπρόσωπος των συνταξιούχων Πειραιά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓιώργος Τούσσας."Το μεγαλειώδες αντιπολεμικό - τόνισε - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας και σε άλλες χώρες επιβάλλεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τον αγώνα του, να οργανωθεί καλύτερα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλιάς". Για τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: "Εχει βουτηχτεί στο αίμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας" και υπογράμμισε ότι "η πολιτική που κήρυξε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, έχει κηρύξει τον πόλεμο, από καιρό πριν, στα εργατικά - λαϊκά - δημοκρατικά δικαιώματα".

Λίγο πριν τις 12 οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μαχητική πορεία προς το Πασαλιμάνι, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων της Πανεργατικής Επεργίας τον Αυγούστου του 1923.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,η Βέρα Νικολαϊδου,επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης Νίκαιας, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής και άλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να φύγουν τώρα οι φονιάδες και το πλοίο τους (2012-03-30 00:00:00.0)
Δυναμικό αντιπολεμικό «παρών» (2003-02-25 00:00:00.0)
Το λιμάνι φόρεσε κόκκινα και διαδήλωσε (2002-05-02 00:00:00.0)
Καθήκον, η αντίσταση (1999-04-06 00:00:00.0)
"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" (1999-03-27 00:00:00.0)
"Να σταματήσουν τώρα οι επεμβάσεις!" (1998-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ