Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθαρές θέσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

Χαρακτήρισε "απολογία εκπροσώπου του ΝΑΤΟ" την ομιλία Σημίτη ο Κ. Καραμανλής

Με τη γνωστή θέση της Νέας Δημοκρατίας, για λειτουργία της Ελλάδας μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά με "καθαρές θέσεις" εμφανίστηκε χτες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Επίσης επανέφερε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για "εθνική συνεννόηση" στην εξωτερική πολιτική.

Στην έναρξη της παρέμβασής του ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την πρωθυπουργική ομιλία "εγχειρίδιο του γιες μαν" και την "απολογία ενός εκπροσώπου τύπου του ΝΑΤΟ", αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει "να λέμε και κανένα όχι". Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πολυγλωσσία", τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι με σαφήνεια υπέρ της δράσης της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όμως πρέπει - υποστήριξε - να εκφραστούν καθαρά οι ελληνικές αντιρρήσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, σημείωσε ότι "άλλα υποτίθεται ότι επιδίωξε ο πόλεμος αυτός και άλλα πετυχαίνει", προσθέτοντας ότι "όλες οι πλευρές έχουν ευθύνες" και έχουν καταπέσει σε λάθη και "τα θύματα αυτών των λαθών είναι άοπλοι πολίτες", ακόμα "και αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου που υποτίθεται ότι αναλήφθηκε δράση για να τους προστατέψει". Εστιάζοντας πάντως στη βασική θέση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο "τεράστιος κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή", αφού "αν ολοκληρωθεί θα έχει όχι μόνο περισσότερα θύματα", ενώ έκανε λόγο και για "πιθανότητα δημιουργίας νέων κρατών", "πιθανότητα αλλαγής συνόρων", καθώς και "πιθανότητα μαζικού και ανεξέλεγκτου κύματος προσφύγων". Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι "οι σύμμαχοι αυτό που θεωρούν ως αυτονόητο για το Κοσσυφοπέδιο το έχουν λησμονήσει εδώ και πολύ καιρό για την Κύπρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ