Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και μετά συζητάμε

Ο Ν. Μουζέλης (Ν. Μ.) σε άρθρο στο "Βήμα" (2-5-'99) ανέλαβε να μας πληροφορήσει ότι δεν είναι σωστή, όσον αφορά τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία, ούτε η φιλοδυτική ούτε η φιλοσερβική, αλλά μία τρίτη άποψη. Τρίτη άποψη όμως δεν υπάρχει. Η είσαι με το ΝΑΤΟ και τους βομβαρδισμούς ή είσαι κατά των βομβαρδισμών και με το λαό και την εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων λαών της περιοχής. Οι κομμουνιστές διακηρύσσουν ανοιχτά ότι είναι με τους λαούς και την εργατική τάξη και ενάντια στον ιμπεριαλισμό και πιστεύουν ότι μόνον η εργατική τάξη μπορεί να αντιπαλέψει αποφασιστικά τον ιμπεριαλισμό. Οι λαοί της περιοχής πληρώνουν τα σπασμένα, ενώ ωφελείται ποικιλότροπα ο ιμπεριαλισμός (έλεγχος αγορών, κέρδη από εξοπλισμούς, κέρδη από ανοικοδόμηση). Αυτά είναι πεντακάθαρα για τον ελληνικό λαό που έχει γίνει στόχος το 1944 με τα Δεκεμβριανά, το 1946- '49 με τον εμφύλιο πόλεμο "με τη συμμετοχή και των Αγγλοαμερικάνων" (όπως θα πρόσθετε ο Πολ Νορ), τη δικτατορία του 1967 και την εθνοκάθαρση το 1974 στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Γι' αυτό και τώρα ο λαός είναι πάνω από 95% ενάντια στον ιμπεριαλισμό και υπέρ του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

***

Ο Ν. Μ. θέτει την τρίτη άποψη για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας για το ποιος είναι εγκληματίας πολέμου, για το ρόλο του ΟΗΕ και της ΕΕ και για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Το κύριο και επείγον, όμως, ζήτημα είναι οι βομβαρδισμοί, που συμπληρώθηκαν με το εμπάργκο πετρελαίου και αποτελούν εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και μετά συζητάμε τα άλλα. Η συζήτηση εφ' όλης της ύλης είναι αποπροσανατολιστική.

Ο Ν. Μ. ξεχνάει το βασικό λόγο που οδήγησε στους βομβαρδισμούς, την απαίτηση δηλαδή του ΝΑΤΟ ν' αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, ουσιαστικά να μετατρέψει σε κατεχόμενη χώρα ένα κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας. Ποιος περήφανος λαός θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Η ποιος ηγέτης θα δεχόταν και δε θα ανατρεπόταν; Ο γιουγκοσλαβικός λαός αυτό έκανε το 1941 με την ανατροπή της κυβέρνησης που υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον άξονα. Γιατί δε θα το έκανε και τώρα;

***

Ο Ν. Μ. θεωρεί τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς ως "απρογραμμάτιστο, αν όχι βλακώδη τρόπο, με τον οποίο το ΝΑΤΟ προσπαθεί να σταματήσει την "εθνοκάθαρση" και συμπεραίνει είναι ότι οι βομβαρδισμοί αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί! Δηλαδή, ενώ έχει ισοπεδωθεί η Γιουγκοσλαβία, έχουν καταστραφεί γεφύρια, εργοστάσια διυλιστήρια, αγωγοί ηλεκτροδότησης και ύδρευσης κλπ., ο Ν. Μ. δε ζητάει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Και υπογράφει το κείμενο ως πνευματικός άνθρωπος, ως καθηγητής πανεπιστημίου. Τι να πει κανείς; Ο Κ. Βάρναλης για την περίπτωση αυτών των "πνευματικών ανθρώπων" έχει γράψει: "Η κυρίαρχη τάξη τους περιφρονεί αλλά τους αμείβει ως καλούς υπηρέτες"("Αισθητικά κριτικά", τόμος Α σελ. 217, εκδόσεις "Κέδρος").

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Υ. Γ. Τα λόγια του Κώστα Βάρναλη αφιερώνονται και στους Γ. Μαρίνο, Ι. Κ. Πρετεντέρη και Ρ. Σωμερίτη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ οι ηθικοί αυτουργοί της τραγωδίας (2004-04-01 00:00:00.0)
"Στρατός" του ΝΑΤΟ και των λαθρεμπόρων ο "UCK" (1999-08-22 00:00:00.0)
Η κοινή των ευρωπαίων πολιτική (1999-05-09 00:00:00.0)
Η υποκρισία των ΝΑΤΟικών φερέφωνων (1999-05-06 00:00:00.0)
Αντισταθείτε στη φίμωση της Αλήθειας (1999-05-06 00:00:00.0)
Υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις (1999-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ