Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Εμφαση στην πρόληψη και ενίσχυση των κοινοτήτων

Οι προτάσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών

Παρέμβαση στο τεράστιο πρόβλημα με τη μάστιγα των ναρκωτικών έκανε η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών,η οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα πόρισμα με τις προτάσεις της. Οι θέσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών κινούνται σε τρεις άξονες και αφορούν την πρόληψη και θεραπεία από τα ναρκωτικά, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται και, τέλος, ο τρίτος και σημαντικότερος άξονας έχει σχέση με ζητήματα ποινικής δικονομίας στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Το πόρισμα αυτό συντάχθηκε με τις προτάσεις αξιόλογων δικαστικών λειτουργών και νομικών, όπως ο Λ. Καράμπελας,προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, οι εισαγγελείς Εφετών Αν. Φάκος και Αθ. Δαδούκης,καθώς και η Δ. Σπινέλλη,καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Σε επίπεδο ποινικής δικονομίας προτείνεται η σύσταση δικαστικής αστυνομίας και η διενέργεια ψυχιατροδικαστικής και εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης αμέσως μετά τη σύλληψη οποιουδήποτε χρήστη, εμπόρου ή άλλου παραβάτη του νόμου περί ναρκωτικών.

Στο πόρισμα αναφέρεται, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συχνές και ιδίως νομοθετικές επεμβάσεις, χωρίς προηγούμενη μελέτη των επιπτώσεών τους στις ισχύουσες βασικές ρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών αναφέρει ότι κάθε προσπάθεια να γίνουν περισσότερο φιλελεύθερες οι διατάξεις που αφορούν τα ναρκωτικά (όπως η κατάργηση του αξιόποινου για τη χρήση, κατοχή ή καλλιέργεια της κάνναβης κλπ.), σύμφωνα με ξένα πρότυπα, είναι επικίνδυνη, διότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόζονται πρότυπα ανοχής έχουν συστήματα υγείας πολύ διαφορετικά από αυτά της χώρας μας.

Περισσότερες διευκρινίσεις χρειάζεται η πρόταση της Εταιρείας για αναγκαστική θεραπεία των τοξικομανών σε κέντρα απεξάρτησης, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, με δεδομένο ότι η ελληνική εμπειρία για την εισαγωγή στις θεραπευτικές κοινότητες προϋποθέτει την προσωπική απόφαση των χρηστών.

Σχετικά με την πολιτική πρόληψης, στο πόρισμα αναφέρονται τρία επίπεδα, με έμφαση στην πρωτογενή πρόληψη, που θα πρέπει να περιληφθεί στην αγωγή υγείας του μαθητικού πληθυσμού για τις επιβαρυντικές επιπτώσεις από το κάπνισμα, το οινόπνευμα και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Επίσης, χρειάζεται και η συστηματική ενημέρωση των υπευθύνων των μέσων ενημέρωσης για τις σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών.

Στο δευτερογενές επίπεδο το πόρισμα προτείνει τον εντοπισμό και τησυμβουλευτική καθοδήγηση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την αποφυγή εμπλοκής στη χρήση.

Τέλος, στο τριτογενές επίπεδο το πόρισμα προτείνει: Ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων όχι μόνο αριθμητικά, με κινητοποίηση φορέων, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Εκκλησίας και άλλων, αλλά και από πλευράς θεραπευτικής, με τη χρησιμοποίηση περισσότερων επιστημονικά ελεγμένων μεθόδων αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και τα συναφή με τα ναρκωτικά τελούμενα εγκλήματα.

Για τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών προτείνει:

  • Αξιοποίηση με την αυστηρή εφαρμογή των ήδη προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, όπως η αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος στο οποίο διαπιστώνεται διακίνηση ναρκωτικών.
  • Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων, όταν διαπιστωθεί ότι ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών.
  • Περιοδικός έλεγχος του ποινικού μητρώου των ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων.
  • Μελέτη της χωροθέτησης των κέντρων διασκέδασης, ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση πολλών κέντρων στην ίδια περιοχή.
  • Αυστηρός έλεγχος της ηλικίας των νέων που εισέρχονται σε νυκτερινά κέντρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ