Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Με Ιστορία ξεκίνησε ο εξεταστικός μαραθώνιος

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων: Δυσανάλογη με την ηλικία, το ιστορικό επίπεδο, την αφομοιωτική ικανότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το νέο σύστημα εξέτασης, η έκταση των θεμάτων

Με την εξέταση στην Ιστορία γενικής παιδείας ξεκίνησε χτες ο εξεταστικός μαραθώνιος για τους μαθητές της Β' Λυκείου,που ολοκληρώνεται στις 30 του Ιούνη. Μέχρι τότε, οι μαθητές της Β' Λυκείου θα εξετάζονται καθημερινά, ακόμα και το Σάββατο. Σήμερα, Τετάρτη, εξετάζονται στο μάθημα γενικής παιδείας Μαθηματικά - Κλάδος Αλγεβρα και αύριο στη Χημεία.

Χτες, πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου, η μετάδοση των θεμάτων από τον πρώτο όροφο του υπουργείου Παιδείας, που έγινε μέσω υπολογιστή και τηλεοπτικής συχνότητας προς τα εξεταστικά κέντρα, ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, ήταν φανερή η αγωνία των μαθητών τόσο για την απόδοσή τους χτες όσο και για τις μέρες εξετάσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει το χαρακτήρα και τους στόχους των πρωτόγνωρων γι' αυτούς πανελλαδικών απρόσωπων εξετάσεων, που δεν είναι άλλος από το να ανακόψει τη ροή των μαθητών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ως προς τα θέματα της Ιστορίας, στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων διαπιστώνει ότι "η έκταση των θεμάτων είναι δυσανάλογη με την ηλικία, το ιστορικό επίπεδο, την αφομοιωτική ικανότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το νέο σύστημα εξέτασης". Παράλληλα, εντοπίζει "αδυναμίες (ασάφειες και παραλείψεις)" στα θέματα που δόθηκαν: "Η προβληματική διατύπωση και οι ασάφειες που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στους μαθητές εντοπίζονται ιδιαίτερα στα θέματα Β1.1β (Αφύπνιση Ελληνικής Εθνικής Συνείδησης), Β1.2β: Προεστοί ή δημογέροντες και Β2: Βιομηχανική Επανάσταση, τα οποία παίρνουν και τις περισσότερες μονάδες στην αξιολόγηση", αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα παρουσιάστηκαν σε βαθμολογικά κέντρα όπου εξετάζονταν οι λεγόμενοι φυσικώς αδύνατοι μαθητές, καθώς δεν υπήρχε η υποδομή γι' αυτούς, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εξεταστές δεν είχαν τη μετεκπαίδευση που απαιτείται προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά στην εξέταση. Οι πληροφορίες αυτές πάντως έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους και τις καταγγελίες των γονιών τους, που εξαρχής είχαν προειδοποιήσει για τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτή η κατηγορία μαθητών, η οποία στο όνομα της ισότητας υποχρεώνονται να εξεταστούν σε κοινά θέματα πανελλαδικά με τους υπόλοιπους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ