Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΡΟ
Στοχοπροσήλωση για τις επικείμενες εκλογές

Συνέντευξη με τον Σαβέλιεφ Νικολάι Νικολάγιεβιτς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και βουλευτή στην Κρατική Δούμα

Ο Σαβέλιεφ Νικολάι Νικολάγιεβιτς,μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), βουλευτής της Κρατικής Δούμας και οικονομολόγος, πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα, για να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ. Με αφορμή την επίσκεψή του, μας μίλησε για την κατάσταση στη Ρωσία, για τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν εκεί το Δεκέμβρη, την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία και πολλά άλλα.

- Ποια είναι η σημερινή πολιτική κατάσταση στη Ρωσία;

"Ξεκινώντας θα πρέπει να πούμε πως κυρίαρχος παράγοντας της κατάστασης είναι η βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Στο φόντο αυτό εξελίσσεται η συνεχής πολιτική κρίση. Ο Πρόεδρος Μπ. Γιέλτσιν, υπό την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προχώρησε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κάνοντας έτσι τη Ρωσία να ακολουθήσει το δρόμο της συνεχούς καταστροφής του οικονομικού δυναμικού, την καταστροφή του δημοσιονομικού συστήματος, πράγματα που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, την κοινωνική διαστρωμάτωση των ανθρώπων, την αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, τη μη εξασφάλιση των γερατειών, την πτώση της γενετικότητας και αύξηση της θνησιμότητας.

Πρόκειται για καταστροφή. Δεν είναι απλώς οικονομική πτώση. Είναι καταστροφή στο 1/6 του πλανήτη. Σαν αποτέλεσμα αυτού, η Ρωσία έπαψε να αποτελεί παράγοντα διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας. Στη χώρα μας υπάρχει μια συνεχής διένεξη στην περιοχή του Καυκάσου, αυξάνουν οι συγκρουσιακές καταστάσεις στην Απω Ανατολή, αυξάνει η απάθεια των ανθρώπων απέναντι στην εξουσία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγαλύτερης πόλης και λιμανιού της Απω Ανατολής στον Ειρηνικό, στο Βλαδιβοστόκ, όπου, οι εκλογές για δήμαρχο δεν μπορούν να διεξαχθούν για 15η φορά διότι την τελευταία φορά είχε προσέλθει μόνο το 4% των ψηφοφόρων. Οι άνθρωποι δε θέλουν γενικά να εκλέξουν αυτή την εξουσία".

- Πρόσφατα είχατε και τη διαδικασία αποπομπής του Μπ. Γιέλτσιν.

"Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας είχαν την πρωτοβουλία να ξεκινήσει η διαδικασία αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα, κατηγορούμενος για διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, όπως ήταν η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης με την υπογραφή των συμφωνιών των Μπελοβέζσκ και της δημιουργίας της ΚΑΚ, η οποία δε λειτουργεί, διαλύεται οικονομικά αλλά και η μία πίσω από την άλλη οι Δημοκρατίες βγαίνουν από το σύστημα ασφάλειας που είχαν δημιουργήσει.

Ο Γιέλτσιν κατηγορήθηκε για τον βομβαρδισμό του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσίας το 1993, που εξαπόλυσε τον πόλεμο στην Τσετσενία, που διέλυσε το κοινωνικο - οικονομικό σύστημα της χώρας, που διέλυσε τις Ενοπλες Δυνάμεις και εξασθένισε την αμυντική ικανότητα και ασφάλεια της χώρας και τέλος, κατηγορήθηκε για τη γενοκτονία του ρωσικού λαού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας τέθηκε το θέμα της απομάκρυνσης του αρχηγού κράτους εν ενεργεία με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Πάντα ιστορικά στη Ρωσία, ο αρχηγός κράτους ή ανατρεπόταν ή απεβίωνε και έπαιρνε τη θέση του άλλος. Δυστυχώς, όμως, οι δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες της Κρατικής Δούμας - "Σπίτι μας - η Ρωσία" του Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος "Γιάμπλοκο" του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, αν και είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει για την αποπομπή του Γιέλτσιν στην κατηγορία για τον πόλεμο στην Τσετσενία, ένα μέρος της ομάδας βουλευτών "Περιοχές της Ρωσίας", η κοινοβουλευτική ομάδα του "Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας" του Βλ. Ζιρινόφσκι ψήφισαν ενάντια στην αποπομπή και έτσι δε συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός ψήφων, για να προχωρήσει η διαδικασία της αποπομπής.

Αλλά και μόνο η διαδικασία αυτή που έγινε έδειξε ότι η Ρωσία έχει δημοκρατικούς θεσμούς εξουσίας, και ξέρει να τους αξιοποιεί. Στην ουσία, όμως, μπροστά στην κοινωνία η αποπομπή έχει γίνει. Η κοινωνία έχει από καιρό γυρίσει την πλάτη της στον Γιέλτσιν και αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μόνο το 2% του πληθυσμού τον υποστηρίζει.

Εδώ θα πρέπει να πω πως πρακτικά οι βουλευτές που ψήφισαν κατά της αποπομπής του Γιέλτσιν ψήφισαν κατά της βούλησης του λαού. Από την πλευρά μας έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε το λαό για τη στάση των άλλων κομμάτων. Αυτό θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα στην προεκλογική εκστρατεία μας για τις επικείμενες εκλογές στην Κρατική Δούμα που θα γίνουν το Δεκέμβρη".

- Με την κυβέρνηση Πριμακόφ, τι έγινε;

"Η Ρωσία, με τις απρόβλεπτες ενέργειες του προέδρου, έχασε την κυβέρνηση Πριμακόφ, η οποία στην ουσία ήταν σταθερή και αποδεκτή από την κοινωνία. Ανέλαβε την κυβέρνηση μετά την κρίση του Αυγούστου το 1998, έκανε πολλά για να σταματήσει την κλιμάκωση της κρίσης, να σταθεροποιήσει την κατάσταση, και να ετοιμάσει το έδαφος για την υπερνίκηση αυτής της κρίσης.

Η ξαφνική απομάκρυνση της κυβέρνησης Πριμακόφ αποτελεί την 4η φορά μέσα σε ένα χρόνο που απομακρύνεται κυβέρνηση στη Ρωσία. Κάθε φορά ο πρόεδρος παύει την κυβέρνηση χωρίς να της δίνει τη δυνατότητα να λογοδοτήσει απέναντι στο Κοινοβούλιο, να διαπιστωθεί τι ήταν άσχημο και τι καλό, να επεξεργαστεί κάποιες νέες κατευθύνσεις. Απλώς, ο Γιέλτσιν συμπεριφέρεται σαν μονάρχης, ο οποίος δεν υπολογίζει καμιά δομή της εξουσίας εκτός από τις συμβουλές από το περιβάλλον του, που του υπαγορεύει τι να κάνει.

Σήμερα η Ρωσία βρίσκεται στη φάση του σχηματισμού της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Σεργκέι Στεπάσιν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Στεπάσιν είχε διαβουλεύσεις με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, είχαμε τη δυνατότητα ξανά να του θέσουμε μια σειρά ζητήματα. Πρέπει να πούμε ότι η θέση του Στεπάσιν, ο οποίος εργάστηκε για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στον Καύκασο, για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε πολλά σημεία συμπίπτει με τις εκτιμήσεις της κατάστασης των αριστερών κοινοβουλευτικών ομάδων της Κρατικής Δούμας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε ο κάθε βουλευτής μας να ψηφίσει κατά βούληση, δηλαδή δεν πήραμε μια απόφαση για απόλυτη υποστήριξη του Στεπάσιν. Από την ψηφοφορία, το αποτέλεσμα ήταν ότι πήρε πάνω από 290 ψήφους και προχώρησε στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, ότι όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Γιέλτσιν, η κυβέρνηση Στεπάσιν δε θα έχει μακρύ βίο.

Γι' αυτό, κύρια καθήκοντα του κόμματός μας, της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και όλων των πατριωτικών δυνάμεων είναι ο αγώνας για τη νίκη στις επικείμενες εκλογές όπου θα πάμε με ένα σαφή προεκλογικό πρόγραμμα και ελπίζουμε στη νίκη".

- Ποια είναι η θέση του κόμματός σας σε ό,τι αφορά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία;

"Εμείς, από τις πρώτες κιόλας μέρες της εξαπόλυσης της επίθεσης εκδώσαμε μια σειρά ανακοινώσεις με το αίτημα να σταματήσει αμέσως η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ζητήσαμε να έρθει στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών, εκπρόσωποι των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, για να ενημερωθούμε πλήρως για το τι συμβαίνει στη Γιουγκοσλαβία και να ζητήσουμε τις κατάλληλες δραστήριες ενέργειες από μέρους της κυβέρνησης. Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής μας ομάδας άρχισαν τη συγκέντρωση υπογραφών και την προετοιμασία αποφάσεων στα πλαίσια του κινήματος "Αντι-ΝΑΤΟ" για τη διάλυση αυτού του επιθετικού μπλοκ.

Αυτά όσον αφορά τις ενέργειές μας για την πλήρη υποστήριξή μας προς τον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού ενάντια στην επίθεση που έχει διεξαχθεί.Από την άλλη πλευρά πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η γενική εξωτερική πολιτική της Ρωσίας αποδείχνει την πλήρη αδυναμία της ως δύναμη που έχει πάψει να αποτελεί παράγοντα διεθνούς σταθερότητας και πολεμικής αναχαίτισης απέναντι στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν υπολογίζει πλέον την οικονομική και πολεμική ισχύ της Ρωσίας. Κάτι παραπάνω, παλιότερα, τέτοιες ανοιχτές απειλητικές δηλώσεις που έγιναν, ότι δηλαδή ο αμερικανικός στόλος που βρίσκεται στη Μεσόγειο θα βουλιάξει τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που θα προσπαθήσουν να σπάσουν το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας, δε θα τολμούσε κανείς να τις κάνει απέναντι στη Σοβιετική Ενωση. Αυτό δείχνει σε ποιο πολιτικό και οικονομικό γκρεμό έχουν οδηγήσει τη Ρωσία οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις με Πρόεδρο τον Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ έβαλε τη Ρωσία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στη φάση της παγκοσμιοποίησης".

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει τώρα;

"Εμείς πρέπει τώρα να προβλέψουμε με σαφήνεια την επόμενη πολιτική του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την επέκτασή του. Το ζήτημα είναι ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μένει αιώνια σε αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει η Ρωσία να ξυπνήσει απ' αυτόν το λήθαργο, να αλλάξει τον πρόεδρο και να βγούμε στο δρόμο της ανεξάρτητης, κανονικής, οικονομικής δημοκρατικής ανάπτυξης, να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και τις αρχές του σοσιαλισμού που στον καιρό τους τις έχουν αντιγράψει ο καπιταλιστικός κόσμος και καταργούνται πλήρως τώρα στη χώρα μας. Είμαστε υπέρ της δίκαιης θέσης της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα, της αποκατάστασης της δικαιοσύνης στην κατανομή του εθνικού πλούτου".

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ