Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κρανίου τόπος

Κοράκια αντί για περιστέρια πετούν πάνω από το Κοσσυφοπέδιο και όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο ο ουρανός "σκοτεινιάζει" από τα όρνια που μαζεύονται και σκίζουν τα σπλάχνα της νύχτας με τις κραυγές τους, σαν να υποβάλλουν σε υπνοθεραπεία τους κατοίκους: "πεινάμε, βιαστείτε". Η ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο αποψιλώνεται καθημερινά από τον καταφατικό της χαρακτήρα. Μέχρι να τον απολέσει εντελώς. Ο χρόνος αποδεικνύεται εχθρός.Δεκατέσσερις φόνοι μόνο σε μία μέρα στην Πρίστινα. Την Πέμπτη. Τρεις από αυτούς ήταν μέσα στο Πανεπιστήμιο. Ο σερβικός πληθυσμός έχει εγκαταλείψει το Πετς, ελάχιστοι έχουν απομείνει. Γύρω από τα ορθόδοξα μοναστήρια δεκάδες αυτοκίνητα με Σέρβους, όπου στοιβάζονται οικογένειες, βιος, αναμνήσεις, πόνος. Δεκάδες σπίτια παραδίδονται στην πυρά, για να εξαγνιστούν από τους Σέρβους κατόχους τους. Οι στρατιώτες της "ειρηνευτικής δύναμης" KFOR παρακολουθούν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα.

Απρακτοι παρακολουθούν και τους 150.000 Τσιγγάνους που βρίσκονται και αυτοί υπό διωγμό, αντιμετωπίζοντας τη θηριωδία, τις σφαίρες ή τη λάμα από τα στιλέτα των αντρών του UCK. Κατηγορία: η συνεργασία τους με τις σερβικές δυνάμεις. Πηγές του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι ορισμένα μέλη που "αποχώρησαν" από τον UCK παίρνουν μέρος στις βίαιες πράξεις αντεκδίκησης, πυρπολώντας και λεηλατώντας σπίτια Τσιγγάνων, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για απαγωγές, ξυλοδαρμούς και δολοφονίες... Και οι Τσιγγάνοι ακολουθούν τα ίχνη των Σέρβων που εγκαταλείπουν έντρομοι το Κοσσυφοπέδιο.

Ολα για το κεφάλι του Μιλόσεβιτς

Από την άλλη πλευρά κύματα Κοσσοβάρων προσφύγων εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα στρατόπεδα σε Αλβανία και ΠΓΔΜ και εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο, αψηφώντας τις νάρκες ή τις συνθήκες. Καραδοκούν να φύγουν οι Σέρβοι και να κοιμηθούν στα κρεβάτια τους που θα είναι ακόμα ζεστά. Και όταν οι ένοικοί τους έχουν το θράσος να παραμένουν μέσα, απειλούν, κυνηγούν. Οι απελπισμένοι ψάχνουν τυφλωμένοι από το μίσος και την προπαγάνδα έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Μαζί τους μπαίνουν και δεκάδες συμμορίες Αλβανών "ειδικευόμενων" σε λεηλασίες, ληστείες, λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα δηλώσουν ότι για μακρό χρονικό διάστημα η κατάσταση θα είναι έκρυθμη, αποκρύπτοντας τεχνηέντως ότι η "κατάσταση του ασθενούς" χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο. Ενώ χωρίς αιδώ, περιμένοντας το "μοιραίο", δηλώνουν την ανικανότητά τους να πράξουν αυτό για το οποίο υποτίθεται βρέθηκαν εκεί: Την προστασία του πληθυσμού, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, ύψους ή βάρους...

Εντούτοις, διόλου ανίκανοι δεν εμφανίζονται οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Γερμανίας στο να σπεύσουν στο Κοσσυφοπέδιο, για να εισπράξουν τις θωπείες και τις ζητωκραυγές των Κοσσοβάρων προσφύγων και κατά αυτόν τον τρόπο να περάσουν το "μήνυμα" στη συνείδηση της υφηλίου: το καλό που έπραξαν γι' αυτούς τους δύστυχους.

Εξάλλου, ο μόνος τους στόχος ήταν η ανατροπή του σκηνικού σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Ισως και όχι μόνο. Ετσι δε φείδονται ούτε χρόνου, ούτε χρημάτων όταν επικηρύττουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο μίας κυρίαρχης χώρας με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμωρία Μιλόσεβιτς αποκτά νέα διάσταση και γίνεται το μοναδικό σύνθημα. Προς παραδειγματισμό, σκέψη και συμμόρφωση για τη Γιουγκοσλαβία, για τα Βαλκάνια, για το μέλλον της Ευρώπης, της υφηλίου! Του κόσμου όπως τον σχεδιάζουν...

Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθούν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου... (2004-04-14 00:00:00.0)
Υποσχέσεις Θάτσι περί "αποστρατιωτικοποίησης" του "UCK"... (1999-09-03 00:00:00.0)
"Γυμνός αυτοκράτορας" η "KFOR"... (1999-07-27 00:00:00.0)
Δύσκολες "αποστολές" σε μία λίαν επικίνδυνη ζώνη... (1999-06-20 00:00:00.0)
Καταφτάνουν μισθοφόροι του "UCK". Φεύγουν οι Σέρβοι... (1999-06-16 00:00:00.0)
Προωθούνται οι Σέρβοι, ενώ το ΝΑΤΟ "προετοιμάζεται" (1998-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ