Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραλλαγή της άγριας Δύσης η "νέα τάξη"

Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ

Στις 12 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Γόρκι Λένινσκιε, κοντά στη Μόσχα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ.Οι μετέχοντες στην Ολομέλεια συγχάρηκαν τους κομμουνιστές της Νότιας Οσετίας, οι οποίοι κέρδισαν το 85% των εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος του ΚΚ Νότιας Οσετίας εκλέχτηκε πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Επίσης, συγχάρηκαν τους κομμουνιστές της Αρμενίας, οι οποίοι σημείωσαν επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές. Η Ολομέλεια συζήτησε το θέμα: "Η πολιτική κατάσταση στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής". Στην εισήγηση της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν,αναλύονται τα γεγονότα για την περίοδο που πέρασε από το 31ο Συνέδριο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, τα οποία απαιτούσαν επιτακτικά τη διασαφήνιση των θέσεων των κομμάτων για τα σημαντικά διεθνή και εσωτερικά ζητήματα. Στα τέλη του Μάρτη, σημείωσε ο Σένιν, μετά την αυθάδη και άγρια επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στην κυρίαρχη Γιουγκοσλαβία, ξεκίνησε μια διαδικασία "που αλλάζει θεμελιακά τη γεωπολιτική πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, που με τον πιο άμεσο τρόπο θίγει άκρως αρνητικά όλα τα κράτη, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο έδαφος της ΕΣΣΔ και, συνεπώς, όλα τα μέλη της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ". "Η νέα τάξη πραγμάτων", υπογράμμισε ο Σένιν, "αποτελεί τη σύγχρονη παραλλαγή της άγριας Δύσης. Το ΝΑΤΟ μετατράπηκε σε εργαλείο επιβολής της αμερικανικής πολιτικής στον κόσμο. Οι λαοί οφείλουν να γνωρίσουν τους πραγματικούς ενόχους αυτών που συμβαίνουν. Είναι οι Γκορμπατσόφ και Γέλτσιν, οι οποίοι κατέστρεψαν την ΕΣΣΔ, διέλυσαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και όλο το σύστημα διεθνούς ασφάλειας. Είναι ο Κλίντον και οι ηγέτες των δυτικών χωρών, οι οποίοι σφετερίστηκαν το δικαίωμα να αποφασίζουν για την τύχη του κόσμου με τον πιο αιματηρό τρόπο και είναι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου. Ο Σένιν επέστησε την προσοχή των μετεχόντων στην Ολομέλεια στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί ως περιοχή ευθύνης του όλον τον κόσμο και θα μπορεί να επεμβαίνει παντού, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Επέκρινε την πολιτική τού "δυο μέτρα και δυο σταθμά" των ιμπεριαλιστών στο ζήτημα του κουρδικού λαού, που καταδυναστεύεται από την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η περιοχή της αστάθειας μπορεί να μεταφερθεί από τα Βαλκάνια προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, που μετέχει στην κρίση στο πλευρό του ΝΑΤΟ, προοπτικά μπορεί να βρεθεί μεταξύ "σφύρας και άκμονος", δηλαδή της Τουρκίας και της "Μεγάλης Αλβανίας". Οι κυβερνώντες των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης "που σκοτώνονται ποιος να πρωτομπεί στο ΝΑΤΟ και σα συνέπεια έγιναν δραστήριοι, μετέχοντες στη σημερινή κρίση και του γεωπολιτικού βουλιάγματος στην Ευρώπη, έχουν όλες τις πιθανότητες να βρεθούν οι ίδιοι στη μυλόπετρά του".

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία, η άνευ αρχών, πλαδαρή θέση "ερηνοποιού" του αντιλαϊκού καθεστώτος Γέλτσιν οδήγησε ουσιαστικά τη Ρωσία σε κατάσταση συνεργού της σφαγής στα Βαλκάνια. Είναι ανυπόφορος ο ρόλος του συμμέτοχου μιας μακράς αλυσίδας προδοσιών σε βάρος των φίλων και συμμάχων της Ρωσίας, η οποία άρχισε με την παράδοση 20.000.000 συμπολιτών, που έχουν μείνει εκτός ορίων της Ρωσίας - στη Σεβαστούπολη και την Τιράσπολ, στο Νάρβα και το Ορενμπούργκ. Υπογραμμίζοντας αυτό, ο Σένιν ανέφερε μερικούς "κρίκους" της αλυσίδας αυτών των προδοσιών: ΓΛΔ και Χόνεκερ (που τον οδήγησαν σε δίκη), Κούβα, Βιετνάμ, ΛΔ Κορέας (που έχουν αφεθεί οι χώρες αυτές μόνες τους μέσα σε εχθρικό περιβάλλον), οι φίλοι της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, μαζί και ο Νατζιμπουλάχ - που τον άφησαν να τον κατασπαράξουν, η προδομένη Σερβική Κράινα, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν - που εκδιώχθηκε από τη χώρα κατευθείαν στα νύχια της ισραηλινής, αμερικανικής και τουρκικής αντικατασκοπίας και, τέλος, ο "ταχυδρόμος του ΝΑΤΟ" Τσερνομίρντιν, ο οποίος δέχτηκε τους απλόχερους επαίνους του Κλίντον και άλλων και έχει καταβάλει όλες τις δυνάμεις του για να πετύχει τη συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας.

Εσωτερική κατάσταση

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση στις Δημοκρατίες της ΚΑΚ, ο Σένιν επισήμανε ότι η Ρωσία, που ανακηρύχτηκε σε δικαιωματικό διάδοχο της ΕΣΣΔ, εξακολουθεί να χάνει και θέσεις στο έδαφος της Σοβιετικής Ενωσης. Επιπλέον καλλιεργείται η γνώμη της "μη δημοκρατικότητας" της ΚΑΚ και της ανικανότητάς της να διασφαλίσει την ασφάλεια των μελών της. Τη σταθερότητα στον ευρασιατικό χώρο μπορούν δήθεν να την εγγυηθούν μόνο οι ανεξάρτητες από τη Ρωσία δομές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο σκοταδιστής πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν, που επιδιώκει με κάθε μέσο να κρατηθεί στην εξουσία, εξακολουθεί να εξασθενεί το κράτος του, προκαλώντας τη διάσπαση την Ομοσπονδίας σε δεκάδες χωριστά "πριγκιπάτα".

Από την άλλη μεριά, τα κυρίαρχα καθεστώτα στις περισσότερες πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, αφού υπέστησαν σκληρές ήττες στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις λεγόμενες φιλελεύθερες - δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οδήγησαν την κατάσταση των λαών στα ψευτοανεξάρτητα κράτη τους ως το σημείο της κοινωνικής έκρηξης. Συνάμα, σύμφωνα με τον Σένιν, η γρήγορη αφύπνιση των μαζών σχετίζεται με το γεγονός ότι η "αγριότητα του ιμπεριαλισμού" εκδηλώθηκε ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, πολύ κοντά στα σύνορα της ΚΑΚ και αποκαλύφθηκαν όλα τα τεχνάσματα των ψευτοδημοκρατών. Επίσης, στην εισήγηση αναφέρεται ότι η κατάσταση στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στη Γεωργία, στη Μολδαβία και σε σειρά άλλες Δημοκρατίες μπορεί στο άμεσο μέλλον να φτάσει σ' ένα προεπαναστατικό επίπεδο. Ωστόσο, η εντατική πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης από τα φιλοκαθεστωτικά ΜΜΕ και η υπερβολική ροπή των ηγεσιών των Κομμουνιστικών Κομμάτων προς τις κοινοβουλευτικές μορφές δράσης σε βάρος της πολιτικής δουλιάς μέσα στους εργαζομένους, παίζουν αντικειμενικά το ρόλο τροχοπέδης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ενότητα δράσης

Στις συνθήκες που οι δεξιοί συσπειρώνονται σ' ένα ενιαίο αντιλαϊκό μέτωπο για να ελέγξουν πλήρως και την εκτελεστική, και τη νομοθετική εξουσία, οι κομμουνιστικές και λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν σκόρπιες. Ο Σένιν κάλεσε τους κομμουνιστές σε ενότητα δράσης, ώστε και στις εκλογικές εκστρατείες και στην εξωκοινοβουλευτική πάλη ενάντια στα καθεστώτα να δράσουν σε ενιαίο κομμουνιστικό, πατριωτικό μέτωπο. Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κομμουνιστικός και λαϊκοπατριωτικός συνασπισμός.

Το ζήτημα της ενότητας δράσης των κομμουνιστών και ιδιαίτερα της συνένωσης των κομμουνιστών της Ρωσίας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ολομέλεια. Και, ίσως, για πρώτη φορά οι περισσότεροι ομιλητές επέκριναν τη δράση του μεγαλύτερου κόμματος της Ρωσίας - του ΚΚΡΟ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στην Κρατική Δούμα. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, Ανατόλι Τσεχόγεφ,επέστησε την προσοχή στις συνεχείς προσπάθειες των ηγετών του ΚΚΡΟ να δημιουργήσουν μια παράλληλη στο ΕΚΚ-ΚΚΣΕ δομή, φυσικά, υπό την αιγίδα του και αναρωτήθηκε αν μπορεί άραγε σ' αυτές τις συνθήκες να γίνει λόγος για ενότητα δράσης. Ο πρόεδρος του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας, Ανατόλι Κριουτσκόφ,επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει εκείνη του καλοκαιριού του 1995 πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Τότε όλοι τάσσονταν υπέρ ενός ενιαίου μετώπου, αλλά το ΚΚΡΟ κατέβηκε μόνο του στις εκλογές. Ο δεύτερος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τατζικιστάν, Καρίμοφ,είπε χαρακτηριστικά: "Οσο περισσότερο οι σύντροφοί μας μπαίνουν στην εξουσία, είναι ακόμα δυσκολότερο να συζητήσεις μαζί τους. Τέσσερα χρόνια τώρα λέμε στους Ρώσους κομμουνιστές "Ενωθείτε"! Πέρα από την έκκληση, η δουλιά δεν προχωράει". Στο ζήτημα της ένωσης αναφέρθηκαν επίσης οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, Κονσταντίν Νικολάγεφ και Βαλεντίν Λοπάτιν,ο πρόεδρος του κινήματος "Σογιούζ" Γκεόργκι Τίχονοφ,η αντιπρόεδρος της ΚΕΕ του ΚΚ Κιργισίας, Κλάρα Αζιμπέκοβα,η αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Μαρξισμός και σύγχρονη εποχή", Ταμίλα Γιαμπρόβα.Τη θερμή έκκληση "Κομμουνιστές της Ρωσίας, ενωθείτε!" απηύθυνε ο Αλμπέρτ Ρούμπιξ.Ο δεύτερος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Γιούρι Τερέντιεφ,δήλωσε ότι το ΚΕΚΡ είναι έτοιμο να ενωθεί με το ΚΚΡΟ σε ενιαίο συνασπισμό, το λόγο όμως έχει το ΚΚΡΟ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ σε σχετική απόφαση εφιστά την προσοχή στις ΚΕ του ΚΚΡΟ και του ΚΕΚΡ στην αναγκαιότητα να εφαρμόσουν απολύτως τις αποφάσεις του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον στη συγκρότηση ενιαίου μπλοκ των κομμουνιστικών και πατριωτικών δυνάμεων ενόψει των εκλογών για την Κρατική Δούμα. Επίσης, η Ολομέλεια ψήφισε αποφάσεις για την προετοιμασία του γιορτασμού των 130 χρόνων από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν, των 120 χρόνων από τη γέννηση του Ι. Β. Στάλιν και της 55ης επετείου της Μεγάλης Νίκης της Σοβιετικής Ενωσης κατά της φασιστικής Γερμανίας, καθώς και Δήλωση υποστήριξης της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, η Ολομέλεια συμφώνησε με τα συμπεράσματα της εισήγησης της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και ανέθεσε στην Εκτελεστική Επιτροπή και τη Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ να συνεχίσουν τη δουλιά με σκοπό την ενίσχυση της Ενωσης και την ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με βάση τις αποφάσεις του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ.

Κλείνοντας τις εργασίες της Ολομέλειας, ο Σένιν τόνισε: "Ο φετινός χρόνος είναι μοναδικός για τη δυνατότητα επανάκτησης ειρηνικά της εξουσίας από τους εργαζομένους, αν και είναι πολύ πιθανό η εξέλιξη της κατάστασης στη Ρωσία (άλλωστε, όχι μόνο εκεί) να ακολουθήσει και άλλες εκδοχές, διότι ο Γέλτσιν και το στενό περιβάλλον του ενισχύουν πυρετωδώς τις ισχυρές δομές για να κρατήσουν την εξουσία στα χέρια τους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εκδοχή εξέλιξης των γεγονότων. Καθήκον μας είναι να αφυπνίσουμε, να ταρακουνήσουμε το λαό. Και πρέπει να τον ταρακουνήσουμε, διότι χωρίς πολιτική οργάνωση μόνος του δε θα κάνει τίποτα. Η αδράνειά του, για την οποία μίλησαν σήμερα οι σύντροφοι, είναι η κακή δουλιά μας. Γι' αυτό εμπρός στη δουλιά!".

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδρία και πολιτικές διεργασίες (2001-10-31 00:00:00.0)
Αυξημένη δραστηριότητα από το ΚΕΚΡ (2001-03-28 00:00:00.0)
Εκλογική προετοιμασία και ζυμώσεις (2000-03-05 00:00:00.0)
Προετοιμασία σύγκλησης του 31ου Συνεδρίου (1998-05-10 00:00:00.0)
Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (1997-02-09 00:00:00.0)
Ο Γ. Ζιουγκάνοφ κοινός υποψήφιος (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ