Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κριτικές φωνές για την πολιτική στη Γιουγκοσλαβία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ο πόλεμος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας τερματίστηκε στις 10/6, αλλά ο αγώνας για μία πραγματική ειρήνη στην πολύπαθη αυτή χώρα, μόλις άρχισε. Το μέλλον, όμως, δε διαγράφεται ευοίωνο, όπως χαρακτηριστικά έγραφε η εβδομαδιαία εφημερίδα "Βίλατζ Βόις" (VV): "Το ηττημένο ΝΑΤΟ σχεδιάζει τώρα να αποκόψει τη Σερβία από τον υπόλοιπο κόσμο, αρνούμενο οποιαδήποτε βοήθεια όσο ο Μιλόσεβιτς θα βρίσκεται στην εξουσία. Ο πληθυσμός της χώρας, αντιμετωπίζοντας τεράστια ανεργία, θα στηρίζεται στο κράτος για να επιβιώσει", και πρόσθετε: "Οσο για τους Ρώσους εγκαταστημένους στο αεροδρόμιο της Πρίστινας και τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβου να καταδιώκει τους απομακρυνόμενους Σέρβους, η επαρχία αυτή σύντομα θα κατοικείται από Αλβανούς. Επειτα από μία μακρόχρονη ΝΑΤΟική κατοχή σε πέντε τομείς και προφανώς με κάποιος είδος ρωσικής ζώνης επιρροής. Φαίνεται πιθανόν να προχωρεί είτε προς ανεξαρτησία ως προς ένταξή της σε μία "μείζονα Αλβανία"".

Η ζοφερή αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται από πρόσφατα συγκεκριμένα γεγονότα. Το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι δύο ηγετικά στελέχη του Σερβικού Συμβουλίου Εργατικών Ενώσεων, ο Ντραγκούτιν Τοντόροβιτς και ο Μιλένκο Μιχάιλοβιτς, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή Ρασίνα, όπου 500.000 εργάτες έμειναν άνεργοι, όταν οι βόμβες του ΝΑΤΟ κατάστρεψαν τα εργοστάσια τους, έπεσαν στις 7/6 σε ενέδρα του UCK. Οι τρομοκράτες αυτοί σκότωσαν τον πρώτο και τραυμάτισαν σοβαρά τον δεύτερο.

"Η ενέργεια αυτή των τρομοκρατικών συμμοριών, γνωστών ως UCK, πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή όταν μία ειρηνευτική, πολιτική λύση προετοιμαζόταν με βάση τις αρχές του G-8" κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το Σερβικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, αναφερόμενο στην "ειρηνευτική συμφωνία" που επεξεργάστηκε η Ομάδα των οχτώ πλουσιότερων χωρών, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας. Η ανακοίνωση του οργάνου αυτού κατέληγε: "Κάνουμε έκκληση στα διεθνή συνδικάτα και στο δημοκρατικό φιλελεύθερο κοινό να ορθωθούν σε αυτό ενάντια στο φοβερό αυτό έγκλημα και στα δεινά του λαού της χώρας μας, να καταδικάσουν και να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό της τρομοκρατίας στο Κόσσοβο και την επιδρομή του ΝΑΤΟ".

Ο τρομοκρατικός ρόλος του UCK

Εξάλλου, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδωσε ότι εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας εξέφρασε ανησυχία για την "αδράνεια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων KFOR έναντι των ενόπλων μονάδων του UCK, που εισέρχονται στο Κόσσοβο ουσιαστικά πάνω στους ώμους των δυνάμεων NATO - KFOR". Ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε: "Αν η κατάσταση δεν αλλάξει στο εγγύς μέλλον, η Ρωσία θα αναγκαστεί να προτείνει όπως το πρόβλημα αυτό συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η εξασφάλιση του αφοπλισμού του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα της KFOR, όπως καθόρισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Αναφερόμενος στην κατάσταση αυτή, ο διευθυντής της εφημερίδας του ΚΚ των ΗΠΑ "Πίπολς Γουίκλι Γουόρλντ" (PWW), Τιμ Γουίλερ σε κορυφαίο πρωτοσέλιδο άρθρο του (19/6), με τον τίτλο "Διογκώνεται το αίτημα: Να ανοικοδομηθεί η Γιουγκοσλαβία", έγραφε: "Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονταν απεγνωσμένα τη βοήθεια της Ρωσίας για να εξασφαλιστεί η υπογραφή του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη συμφωνία ειρήνης. Χρειάζονταν, επίσης, την επικύρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία με ψήφους 14-0 και την αποχή της Κίνας (...). Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κοίταζαν από το άλλο μέρος, όταν οι οπλοφόροι του UCK κυρίευαν ένα από τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία του Κόσσοβου στο Ντόμπρε Σέλο".

Τόνιζε κατόπιν ο Γουίλερ: "Ο UCK αποτελείται από μισθοφόρους στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους στρατολογήθηκαν στη Γερμανία, στην Αυστρία και στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα χρήματα που τους συντηρούν προέρχονται από τις κατασκοπευτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας και από τη διακίνηση ναρκωτικών. Αψηφώντας κατάφωρα τη συμφωνία του Βελιγραδίου, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να "διαχωρίσει" το Κόσσοβο σαν ένα αμερικανικό ή γερμανικό προτεκτοράτο, το οποίο δε θα χρησιμοποιεί ούτε και το γιουγκοσλαβικό νόμισμα". Κατά τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" "το νόμισμα ενδέχεται να είναι το γερμανικό μάρκο ή το αμερικανικό δολάριο".

Στο ίδιο φύλλο του (19/6) η PWW σε κύριο άρθρο της υπενθύμιζε μεταξύ άλλων: "Ο Μιλόσεβιτς έκανε σαφές ότι θα αποδεχόταν αυτονομία, αλλά όχι αποχωρισμό του Κόσσοβου από τη Σερβία. Η δύναμη τήρησης της ειρήνης στο Κόσσοβο θα πρέπει να είναι υπό την εξουσία του ΟΗΕ. Ο UCK πρέπει να αφοπλιστεί. Η συμφωνία που παρουσιάστηκε στον Μιλόσεβιτς ανταποκρινόταν σ' αυτούς τους όρους και την υπέγραψε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε με 14-0 ψήφους. Φαίνεται, όμως, ότι η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ εννοούσε κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό από τις πραγματικές λέξεις της συμφωνίας. Αυτή είναι αποφασισμένη να υποβιβάσει τον ΟΗΕ στο ρόλο βιτρίνας φορεμάτων".

Και πιο κάτω: "Ο Κλίντον ορίζει ότι η Σερβία θα λάβει βοήθεια ανοικοδόμησης αφότου εκδιωχθεί ο Μιλόσεβιτς. (...). Μόνο ο ΟΗΕ έχει την ηθική και νομική εξουσιοδότηση να τηρήσει την ειρήνη. Το ΝΑΤΟ είναι ένας πολεμοποιός, όχι τηρητής της ειρήνης. Απαιτούμε ένα τέλος στους παράνομους και δαπανηρούς τυχοδιωκτισμούς του Κλίντον. Ποια χώρα θα είναι η επόμενη; Να καταργηθεί το ΝΑΤΟ! Να καταργηθούν οι κυρώσεις! Να ανοικοδομηθεί η Γιουγκοσλαβία!".

Επόμενος στόχος ο Παναμάς;

Ας σημειωθεί ότι οι καταστροφές που προκάλεσαν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί υπολογίζονται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αίτημα για ανοικοδόμηση υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες και οργανώσεις στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τη δήλωση της Ιντιθ Βιλάστριγκο,αντιπροσώπου στην Ουάσιγκτον της οργάνωσης "Γυναίκες απεργούν για την Ειρήνη", που είπε: "Οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει τη Γιουγκοσλαβία με βόμβες και τώρα σχεδιάζουν να την εξοντώσουν με την πείνα. Είναι η ίδια πολιτική, που έχει προκαλέσει το θάνατο ενός εκατομμυρίου ατόμων στο Ιράκ. Θα πρέπει ν' αρχίσουμε μια πραγματική εκστρατεία να σταματήσουμε το ΝΑΤΟ. Είναι άνομο και ισοπεδώνει όποια χώρα στέκεται στο δρόμο του".

Το ερώτημα που πλέον εγείρεται τώρα είναι: Ποια θα είναι η χώρα ή οι χώρες, που θα έχουν τη φοβερή τύχη της Γιουγκοσλαβίας; Σε σχετικό άρθρο του στη δεξιά εβδομαδιαία εφημερίδα "Νιου Γιορκ Πρες" (22/6) ο γνωστός δημοσιολόγος Αλεξάντερ Κόκμπερν ανέφερε: "Ηδη οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με λατινοαμερικανικές χώρες για το σχηματισμό μιας δύναμης κρούσης ΝΑΤΟικού τύπου, για να βομβαρδίζει διαφωνούσες χώρες ή περιοχές, ξαναφέρνοντάς τες πίσω στο μεσαίωνα. Αρχικά, το δόγμα Κένεντι, που μας έδωσε τα φασιστικά καθεστώτα και τους βασανιστές. Τώρα, το δόγμα Κλίντον, για να καταστρέφονται χώρες από τον αέρα, με ένα λόγο από το Λευκό Οίκο, με δίκες εγκλημάτων πολέμου γι' αυτούς που βρίσκονται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής".

Ειδικότερα, ο συνεργάτης της εφημερίδας "VV", που αναφέραμε αρχικά, Τζέιμς Ριτζγουέι,σε σύντομο άρθρο του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έγραφε (22/6): "Ο επόμενος πόλεμος των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι στην πίσω αυλή της Αμερικής και θα μπορούσε να αφορά τη διώρυγα του Παναμά". Και εξηγούσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ "βλέπουν με ανησυχία τις δραστηριότητες ανταρτικών κινημάτων στη γειτονική Κολομβία. Φοβούμενο ότι η πάλη αυτή μπορεί να επεκταθεί στη διώρυγα, που πρόκειται να επανέλθει στο τέλος αυτού του χρόνου στον Παναμά, με βάση τις συμφωνίες που είχε υπογράψει ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ