Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
"Ιερός πόλεμος" με αφορμή άρθρο

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος κάνει λόγο για "εωσφορική αλλοίωση" της Εκκλησίας και καλεί τους μητροπολίτες να πάρουν θέση

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης στους κόλπους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σηματοδοτεί το άρθρο του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμου,που φιλοξενήθηκε στην "Καθημερινή" της Κυριακής, μέσω του οποίου εξαπολύει βαρύτατες κατηγορίες κατά του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, σε σημείο που να τον κατηγορεί για "εωσφορική αλλοίωση" της Εκκλησίας. Η αντιπαράθεση αυτή ξεπερνά τα όρια κάποιας διαμάχης διαφόρων εκκλησιαστικών ομάδων, με δεδομένο ότι ο Ιερώνυμος ήταν από τους βασικούς αντιπάλους του Χριστόδουλου, κατά την περσινή εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, και αποκτά διαστάσεις ευρύτερης ιδεολογικής αντιπαράθεσης στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, στο άρθρο του, ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας διαπιστώνει ότι "κάθε μέρα όλο και περισσότερο μια επικίνδυνη εκκοσμίκευση απλώνεται στον εκκλησιαστικό χώρο, απομακρύνοντάς μας από την ορθόδοξη πρακτική και παράδοση" και κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο ότι επιδιώκει και συνάμα προκαλεί "μια κατευθυνόμενη δημοσιογραφική διαφήμιση". Διαπιστώνει επίσης ότι διαμορφώνεται στην Εκκλησία μια διοίκηση - μηχανή, "που φαίνεται να συγκινείται από την εξουσία, τη δόξα, τον πλούτο". Διαμορφώνεται μια "νέα τάξη πραγμάτων", όπως επισημαίνει ο Ιερώνυμος, με τη δημιουργία "ομίλων επιχειρηματιών", ταγμάτων "προσοντούχων και προνομιούχων για τη δήθεν στήριξη της Εκκλησίας" κλπ., όπου "όλα αυτά είναι προθέσεις και κινήσεις, που δε φανερώνουν μόνο αλλοίωση της εκκλησιαστικής ζωής, αλλά ταυτόχρονα είναι ενέργειες αντίθετες σ' αυτήν, όσο και στη διδασκαλία του Ευαγγελίου".

Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι η Εκκλησία έχει εγκλωβιστεί "στους επιχειρηματίες πραγμάτωσης του αμερικανικού ονείρου, με αποτέλεσμα την πλήρη απεκκλησιαστικοποίηση της Εκκλησίας" και μετατροπή της σε "κάποιο είδος επικερδούς εταιρίας, με φιλοδοξία, ίσως, να εισέλθει κάποτε στο Χρηματιστήριο αξιών". Συμπερασματικά, διαπιστώνει ότι "παρατηρείται μια εωσφορική αλλοίωση του σωτηρίου μηνύματος της Εκκλησίας" και αντικατάστασή του από "ξενόφερτο, αποδυναμωμένο μέχρι πρότινος, αλλά πάλι αναζωπυρούμενου θρησκευτισμού".

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ασκεί κριτική στους άλλους ιεράρχες για τη σιωπή τους απέναντι σε αυτή την κατάσταση, στους ίδιους όμως εναποθέτει τις ελπίδες του, για να επαναφέρουν "την αρχαία υγεία της εκκλησιαστικής ευσέβειας". Και κάνει λόγο για "ιερό χρέος" των μητροπολιτών. Με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, οι κατηγορίες που προσάπτει ο Ιερώνυμος στον Χριστόδουλο εγείρουν θέμα αιρετικής συμπεριφοράς από τον αρχιεπίσκοπο, καθώς τον κατηγορεί για "παρεκκλίσεις από την κανονικότητα", επισημαίνοντας ότι"αποστολή μας είναι να γίνει ο κόσμος "Εκκλησία" και όχι η Εκκλησία "κόσμος"".

Στο πνεύμα του άρθρου του κ. Ιερώνυμου, κινείται και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος,ο οποίος, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του "Αντέννα", θέτει ζήτημα ελέγχου του αρχιεπισκόπου, ο οποίος, όπως τονίζει, "δεν έχει το ανεξέλεγκτο". Και περιορίζει το "πάσης Ελλάδος" του αρχιεπισκόπου, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, στην περιοχή της μητρόπολής του, που είναι η Αθήνα. Επίσης ανέφερε ότι ο αρχιεπίσκοπος πρέπει να αποφεύγει "την κοσμικότητα, τους ανθρώπους του κεφαλαίου, τους ανθρώπους τους κομψευόμενους" και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα αυτά θα τα θέσει στην προσεχή σύνοδο της Ιεραρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ