Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

"Αναμνήσεις ενός αντάρτη"

(Β)

"Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία", με μνήμη καθάρια και φρέσκια σαν το αεράκι που φυσάει από τις κορυφές της Οίτης και της Γκιώνας είναι γραμμένες οι "Αναμνήσεις ενός αντάρτης", μέρος Β, του Γιώργη Μωραϊτη. Παρ' όλο που έχουν συνταχτεί στις φυλακές Κορυδαλλού επί χούντας και "διέφυγαν" μέσα σε μια "μαγική κιθάρα", ένα εργοχειράκι του Σταύρου Σιδέρη.

Εφηβος ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργης Μωρα?της από μέλος της ΕΝΑΡ (Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης) αποκτάει τον τιμημένο τίτλο του ΕΠΟΝίτη (1942, 1943) και στα δεκάξι του μπαίνει στο Κόμμα και κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ (ύστερα από ομηρικούς καβγάδες με τον πατέρα του, κι αφού δήλωσε πως είναι μεγαλύτερος στα χρόνια): "Ορκίζομαι ότι θα αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας. Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού... ".

Οι ηρωικές εκείνες ημέρες που πέρασαν στην ιστορία με τις ανατινάξεις στο Γοργοπόταμο, το Σταθμό, τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, τη μάχη της σοδειάς, τη δυναμική κινητοποίηση όλου του λαού, που χάλασε τα σχέδια των χιτλερικών για επιστράτευση, τον ανεπανάληπτο αέρα της Λευτεριάς στην Ελεύθερη Ελλάδα, με τη λειτουργία των λαϊκών εξουσιών, αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, στρατός, τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και τα σκληρά αντίποινα στα χωριά μετά από σημαντικές μάχες, όπως στις Θερμοπύλες: "Δεν πέρασε πολλή ώρα και το χωριό λαμπάδιασε. Φλόγες και καπνοί το ζώνουν απ' όλες τις μεριές. Ντουμάνιασε το βουνό. Η Βοδονίτσα γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Την ίδια ώρα καίγονται άλλα δύο διπλανά χωριά. Τα Καραβίδια και η Δρακοσπηλιά... ", ώσπου η "Λευτεριά πανώρια κόρη κατεβαίνει από τα όρη". Φευ, όμως, υπάρχουν και τα Δεκεμβριανά. Ο συγγραφέας με τον ΕΛΑΣ, ΧΙΙΙ Μεραρχία, 42 Σύνταγμα, 1 Τάγμα, όπου ανήκε κατέβηκε από τη Ρούμελη στην πρωτεύουσα, για να λάβει μέρος στη μάχη της Αθήνας. Επιστέγασμα η τραγωδία της Βάρκιζας: "Μια περιορισμένη ήττα (το Δεκέμβρη στην Αθήνα) μετατράπηκε σε στρατηγική. Και οδήγησε τελικά το υπέροχο ΕΑΜικό κίνημα στη συνθηκολόγηση, με όλες τις ολέθριες συνέπειες".

Ολα αυτά αποτελούν το ιστορικό μέρος των αναμνήσεων, με ακρίβεια στις λεπτομέρειες και αντικειμενικότητα (προσθέτει και τις μαρτυρίες έγκυρων πηγών από άλλους αγωνιστές συγγραφείς).

Ομως, το σύνολο περιρρέεται απ' το χρυσό πέπλο της λογοτεχνίας, της γλαφυρής όλο ζωντάνια γραφής, των πηγαίων δυνατών συναισθημάτων, την άκρα ευαισθησία στο χειρισμό των ανθρώπινων αδυναμιών, το χιούμορ, τη λατρεία στη φύση, με μεγαλειώδεις περιγραφές της και πάνω απ' όλα τη δυνατή γραμμή στο σκιτσάρισμα των προσωπικοτήτων των καπετάνιων, του Αρη, του Ανυπόμονου, του Κωστούλα...

Ο Α τόμος των Αναμνήσεων είχε κυκλοφορήσει το 1989 (νεανικά χρόνια) και σύντομα ολοκληρώνεται το έργο (Τριλογία) με τον Γ τόμο (ΔΣΕ και Εμφύλιος). (Εκδόσεις "Καστανιώτη".

Εξοχο το εξώφυλλο του Αντώνη Αγγελάκη.

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ