Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμη άνθρωποι σ' αυτόν τον πλανήτη που θεωρούν ότι η κοινωνική ζωή, η ίδια η ύπαρξή τους είναι φυσικό φαινόμενο, ανεξάρτητο από τη δράση συγκεκριμένων νόμων που καθορίζουν την εξέλιξη της Ιστορίας, με τη συνειδητή δράση συγκεκριμένων κοινωνικών δυνάμεων, στο πλαίσιο συγκεκριμένων μεταξύ τους κοινωνικών σχέσεων, τότε τα γεγονότα στα Βαλκάνια και, κυρίως, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, σίγουρα, θα τους έχουν κάνει να αλλάξουν γνώμη. Αν προσπαθήσει κανείς να βρει το αόρατο νήμα, που συνδέει φαινομενικά ανεξάρτητα μεταξύ τους παρόμοια γεγονότα, από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο ως τα σήμερα, δεν μπορεί παρά να αναζητήσει την αρχή του στον πρωταγωνιστή τους, τις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο κρίκος, που συνδέει αυτά τα γεγονότα, από τότε που η πρώτη ατομική βόμβα έπεφτε στη Χιροσίμα (σελίδα 6)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ελληνικού κράτους απέναντι στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ήταν η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος μιας ενιαίας σε αντίληψη και στόχους πολιτική: της πολιτικής της υποτέλειας και της εξάρτησης. Μια πολιτική που ενώ αφενός εξυπηρετούσε τα "συμμαχικά" σχέδια, μέσω της επιδίωξης εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας, ταυτόχρονα εξυπηρετούσε διπλά τους ιμπεριαλιστές, αφού ακολουθούσε μια τακτική διακρίσεων κατά της μειονότητας (σελίδες 7 - 9)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη, στο πλαίσιο των "τομών" που υποδεικνύουν η ΕΕ, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ. Ομως δεν μπορούν να γίνουν πράξη χωρίς τη συμμετοχή και στήριξή τους από τους δημόσιους υπάλληλους. Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει φροντίσει να θεσμοθετήσει και θέσει σε εφαρμογή σειρά νόμων, μηχανισμών, κωδίκων, σώματα επιθεωρητών κ.ο.κ., με στόχο να πειθαναγκαστούν οι υπάλληλοι και να μετατραπούν σε άβουλα εκτελεστικά όργανα των κυβερνητικών πολιτικών (σελίδα 12)

Η ΠΡΩΤΗ βδομάδα εφαρμογής του υποτιθέμενου "35ωρου" στις τράπεζες τέλειωσε, με τη "ζυγαριά" να γέρνει σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις καταγγελίες της ΕΣΑΚ Τραπεζών. Οι τραπεζοϋπάλληλοι πήραν μια, πρώτη, ιδέα για το εργασιακό καθεστώς που οραματίζονται και προωθούν τα επιτελεία των τραπεζιτών, προκειμένου να ενισχύσουν την "ανταγωνιστικότητά" τους. Μια ανταγωνιστικότητα, που θα "τραφεί" με πολλά από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες (σελίδα 13)

Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών (κρατικών και ιδιωτικών), αλλά και των άλλων μεγάλων εμπορικών, βιομηχανικών, διαφημιστικών και άλλων επιχειρήσεων αποκαλύπτει με σαφήνεια το μέγεθος της λεηλασίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύνατοι από τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους και τους μεγαλοβιομηχάνους (σελίδες 14 - 27)

"ΔΕΚΑΡΑ τσακιστή" δε δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Φρόντισε να το επιβεβαιώσει και σε ό,τι αφορά τον τομέα των σκαφών αναψυχής, με ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης. Ενα νομοσχέδιο που παραχωρεί νέα σκανδαλώδη προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Ενα νομοσχέδιο που ορίζει σαφέστατα ότι οι επιβάτες θα ταξιδεύουν ακόμα και χωρίς καπετάνιο, καταργώντας ακόμα και αυτά τα ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας για τους ανθρώπους, που επιβαίνουν σε αυτά τα πλοία, είτε ως επιβάτες, είτε ως πλήρωμα!!! (σελίδες 28-29).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ